-  Trygt å være dopet på Bislett

Proppfull av ulovlige midler deltok Kelli White under Bislett Games i 2003. Hun visste hun ikke ville bli avslørt.

White var et av trekkplastrene under Golden League-stevnet på Bislett i juni 2003. Ingen visste da at den amerikanske sprinteren få måneder seinere skulle bli tatt for massivt, systematisk dopingjuks.

-  For hver gang vi skulle reise utenlands den sesongen, vurderte apparatet rundt meg risikoen ved å forlate USA, sier Kelli White.

Grunnen til at hun valgte å løpe 100-meteren på Bislett, var at de var helt trygge på ikke å bli avslørt.

Den utestengte er denne uka på Norges-besøk, i forbindelse med et antidopingseminar i hovedstaden. I går fortalte hun sin historie på Oslo Plaza.

Ikke avslørt

Der forklarte hun hvordan hun i mars 2003 startet med en skreddersydd doppakke, bestående av blant annet designerstoffet THG og utholdenhetsdopet EPO. Disse midlene var inntil for få år siden ukjent for dopingjegerne. Hvis man slutter å bruke dem ei uke før test, vil jukset ikke bli avslørt.

Fra mars 2003 og fram til VM i Paris samme år ble White testet 17 ganger, uten at jegerne fant noe ulovlig.

Hun ble likevel tatt etter å ha tatt to VM-gull. Da testet hun positivt på stoffet modafinil. Dette ledet fram til at utøveren selv tilsto bruk av de langt mer alvorlige midlene THG og EPO.

Uanmeldte tester

Det er Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) som står for dopingkontrollene under internasjonale konkurranser - så også under Bislett Games 2003. Daglig leder i Antidoping Norge, Anders Solheim, bekrefter at sjansene var små for at White skulle bli avslørt etter løpet i Oslo.

-  En konkurranse er ikke det aktuelle tid og sted for å avsløre dop av den typen hun brukte. Utøvere stiller ikke opp i konkurranse dersom de har slikt i kroppen. Det er derfor det er så viktig for oss å kunne foreta uanmeldte tester utenfor konkurranse, sier Solheim.

Han er svært glad for at Kelli White er med på seminaret i Oslo:

-  Hun gir oss et viktig innblikk i hvordan det tenkes på den andre sida av gjerdet - der utøverne befinner seg.

White skiftet side

For nå samarbeider Kelli White med Verdens antidopingbyrå for å få bukt med idrettsjukset. Hun sier de dårlige resultatene i 2002-sesongen fikk henne til å gå for dopingløsningen.

-  Jeg sleit. Og da treneren min kom med dette forslaget, stolte jeg helt og fullt på ham, og at det ikke ville bli oppdaget, forteller White.

-  Jeg satt med inntrykket av at alle andre dopet seg. Jeg var ikke noe spesiell. For å utjevne forskjellen mellom meg og konkurrentene, trodde jeg at doping var eneste utvei, sier White.

Nå ser hun annerledes på det:

-  Det er slett ikke slik at alle jukser. Og om du føler deg sjanseløs, kan du heller tenke på å skifte trener eller treningsmetoder.

MUSKELBERG: Systematisk juks til tross - Kelli White tapte på fotoavgjørelse under Bislett Games 2003.
REIN: Kelli White er i dag en angrende synder på Oslo-besøk.