Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tsar Panzer av Zenit

Tanken er at Erik «Panzer» Hagen skal bli den nye tsaren av Zenit. Den tidligere Vålerenga-spilleren er kjøpt til den russiske storklubben for å være sjef.

ST. PETERSBURG (Dagbladet): -  Jeg har snakket med Erik flere ganger, og jeg er imponert over den autoriteten han har både på og utenfor banen. Han er en mann vi satser mye på. Jeg er sikker på at dette går bra, men alt er opp til ham selv, sier Vladimir Boriecka. Han har i mange år jobbet tett sammen med hovedtrener Vlastimil Petersjela, som også er tsjekker.

Tanken på å være sjef er ikke fremmed for Erik Hagen.

-  Jeg er kjøpt for å styrke forsvaret. I fjor spilte Zenit med to unge stoppere. Klubben ville ha mer erfaring bak. Det er derfor jeg er her. Det er nok meninga at jeg skal være litt sjef. Jeg må bli varm i trøya først, men jeg har tenkt på en rolle som litt tsar, sier Erik Hagen til Dagbladet der han står foran slottet som ble bygget av Katarina den store.

Kultursjokk

Erik Hagen opplever overgangen fra Vålerenga til Zenit som et kultursjokk. I Norge har han spilt i den lokale klubben på Veme på Ringerike, i Strømsgodset og Vålerenga. Før han flyttet til St. Petersburg for ei uke siden har han bodd på Veme.

-  Jeg kommer fra ei bygd med rundt 500 innbyggere til en europeisk storby med fem millioner. Jeg har vært omgitt av gårder, jorder og traktorer. Her er det avenyer, palasser og ikke akkurat traktorer. St. Petersburg er en vakker by, men jeg har aldri vært noe bymenneske. Likevel tror jeg at jeg kommer til å like meg her, sier Erik Hagen.

Ligger på bilhornene

Klubben Zenit er større enn det meste i St. Petersburg. Når det er hjemmekamp toger supporterne opp hovedgata Nevskij Prospekt, mens de henger ut av bilvinduene med sine blå skjerf og trøyer og ligger må bilhornene. Zenit er en klubb med store ambisjoner og store baller. Lite legges imellom når de mest ihuga supporterte møtes. Det er sevje i

 HELT SJEF: Erik Hagen på slottsplassen utenfor Vinterpalasset i St. Petersburg. Det var herfra tsarene regjerte Russland i mer enn 200 år. -  Jeg kommer fra ei bygd med rundt 500 innbyggere til en europeisk storby med fem millioner, sier Hagen. Foto: Sergey Grachev
HELT SJEF: Erik Hagen på slottsplassen utenfor Vinterpalasset i St. Petersburg. Det var herfra tsarene regjerte Russland i mer enn 200 år. - Jeg kommer fra ei bygd med rundt 500 innbyggere til en europeisk storby med fem millioner, sier Hagen. Foto: Sergey Grachev Vis mer

supporternes støtte til laget i byen med stor bypatriotisme. Fra tribunen lyder blant annet følgende kamprop.

-  Kto boleet za Zenit, u togo vsegda stoit - Den som heier på Zenit, han har alltid ståpikk.

For sånn er en del av idrettssosiologien i et land der macho-idealene er litt sterkere enn i Norge. Og kanskje er det så at selv Klanen blir misunnelig?

Store ambisjoner

Selv om Erik Hagen ikke direkte vil kommentere et av supporternes mest brukte kamprop, sier han dette om ambisjonene.

-  Den er å vinne den russiske serien. Jeg har store ambisjoner, men jeg er på mange måter en beskjeden mann som vil vise hva jeg kan før jeg kommer med krav og bruker store ord. Jeg vil være en del av et team, sier Erik Hagen.

Han sier han er blitt godt tatt vare på i klubben. Han har snakket med klubbens største stjerne Aleksandr Kersjakov, som har fått tilbud fra både Manchester United, Chelsea og Ajax, men heller vil spille i Zenit.

-  Jeg er positivt overrasket over klubben. Jeg er møtt med åpne amer, og har hatt åpne samtaler med sportsdirektøren og flere andre, sier Erik Hagen.

Det er ikke mange som snakker russisk på Veme. Men etter å ha undertegnet fireårskontrakten med Zenit må Hagen lære seg russisk.

Finne seg til rette

-  Det er ikke noe problem at Erik ikke snakker russisk nå. Det viktigste er at han finner seg til rette, sier Vladimir Borieca.

-  Vi skal på en nesten sammenhengende treningsleir i Frankrike og Midt-Østen som varer helt til serien starter i begynnelsen av mars. Jeg håper jeg vil dele rom med en russer som snakker litt engelsk. Sånn blir jeg tvunget til å lære meg russisk, sier Hagen.

For det meste foregår på russisk i Zenit. Trener-teamet er tsjekkere, og 12 av spillerne er utlendinger. Men alle unntatt Erik snakker slaviske språk, som gjør det lettere å forstå og snakke russisk.

Middag hos Dagbladet

På en middag i helga hjemme hos Dagbladets medarbeider, snakket Erik Hagen lite russisk. Han ville møte nordmenn i sin nye hjemby. Han sier at enkelte kvelder har vært litt stusselige på hotellet, den uka han har vært i byen. Men i helga ordnet Hagen med leilighet -

et rekkehus med skau rundt - ikke langt fra Zenits treningsfelt.

-  Det var veldig hyggelig å møte nordmenn. Det er viktig både for meg og kjæresten min, når hun kommer i mars, at det er et norsk miljø her, sier Erik Hagen.

-  Mange norske idrettsfolk er godt kjent i Russland. Jeg ser fram til at Erik Hagen vil profilere Norge i en stor og

viktig europeisk by, sier Norges generalkonsul i St. Petersburg, Otto Mamelund.

MØTER NORDMENN: Erik Hagen snakker med den norske generalkonsulen i St. Petersburg, Otto Mamelund, i et selskap hjemme hos Dagbladets Russlands-korrespondent.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media