SÅPE PÅ HANSKENE:  Det vanligvis sikre russiske keeperen Igor Akinfeev glapp et koreansk langskudd til 0 - 1. Det bidro til at Russland  såvidt klarte uavgjort i VM-åpningen sin. Kvaliteten må heves betraktelig før russernes eget verdensmesterskap om fire år. FOTO: AFP  / Jung Yeon-Je.
SÅPE PÅ HANSKENE: Det vanligvis sikre russiske keeperen Igor Akinfeev glapp et koreansk langskudd til 0 - 1. Det bidro til at Russland såvidt klarte uavgjort i VM-åpningen sin. Kvaliteten må heves betraktelig før russernes eget verdensmesterskap om fire år. FOTO: AFP / Jung Yeon-Je.Vis mer

Tsarens egen VM-plan

Når Vladimir Putin trikser med kula, er det mer enn fotball det dreier seg om.

DET var russerne som dominerte på tribunen under den første VM-kampen til favorittene deres, akkurat som denne stormakten har markert styrken sin i idrett etter idrett de siste årene. Tribunemakten reflekterer boomen i russisk økonomi; at mange har råd til å reise utenlands, samt den pågående nasjonsbyggingen.

Fotballandslaget i seg selv rekker neppe til noe toppresultat i dette mesterskapet selv om målmann Igor Akinfeev skulle klare å finne et par keeperhansker med litt mindre såpe mellom håndflatene. Keepertabben og den haltende starten i 1 - 1 kampen mot Sør-Korea viste de offensive begrensingene som den innleide trener Fabio Capello er fyrstelig betalt for å løse. Samt at den myndige italieneren ennå ikke har levert helt etter lønnsnivået.

Men om fire år er det VM på hjemmebane. Det vil gi russisk fotball et sportslig oppsving.

DETTE er i hvert fall Vladimir Putins plan. For på samme vis som i forberedelsene til Sotsji og den russiske triumfen der, er det den stadig mektigere tsarens politiske trekk som speiles i russisk toppidrett.

Fotball er den absolutt vanskeligste internasjonale sporten å få gode resultater i. Der det gamle Sovjet tidvis klarte det gjennom det store tilsiget av talenter og sterk statlig styring av idretten, har Russland slitt. EM 2008 er den eneste turneringen etter Sovjetunionens sammenbrudd der russerne har kommet videre fra gruppespillet i en internasjonal turnering.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mangel på kvalitet av tysk, spansk, italiensk, argentinsk eller brasiliansk klasse, er så tydelig at kreves radikale helhetlige grep for å endre på nivåforskjellen.

DE første er allerede tatt ved å heve økonomien i den hjemlige serien. Denne veksten er årsaken til at Fabio Capello bare har med seg spillere fra russiske klubber til VM.

Neste steg har enda større vyer og skjer som følge av langt mer enn nasjonal fotballtaktikk:

•• For nå skal russerne bygge opp sin egen superliga med lag utenfor landets grenser.

Slik skal også tsarens rike vokse.

NASJONSBYGGING:  Når Vladimir Putin lager nye fotballserier, tenker han nasjonsbygging. Her er elitestyrkene hans under parade på Den Røde Plass kledd i drakter fra tsar Peter den Stores tid dengang landegrensene var noe mer romslige. FOTO: AFP/Maxim Marmur.
NASJONSBYGGING: Når Vladimir Putin lager nye fotballserier, tenker han nasjonsbygging. Her er elitestyrkene hans under parade på Den Røde Plass kledd i drakter fra tsar Peter den Stores tid dengang landegrensene var noe mer romslige. FOTO: AFP/Maxim Marmur. Vis mer

OPPRINNELIG var dette en ide med utgangspunkt i å binde Ukraina tettere til Russland. Ukraina er historisk det sterkeste området innen sovjetisk fotball; noe som også vises på nivået etter unionens sammenbrudd.

Da de første planene ble trukket opp i 2010, inkluderte de toppklubbene FC Shakthar Donetsk, Dynamo Kyiv, Dnipro Dnipropetrovsk and Metalist Kharkiv, men nå er det vrient å se for seg et tett sportslig samarbeid mellom disse to landene.

DET betyr at planene tilpasses den eurasiske økonomiske unionen som Putin har snekret sammen med Hviterussland og Kazakhstan. Tanken er 32 klubber i to avdelinger med forbilde i den russiske hockeyligaen KHL som har tatt opp i seg klubber fra tidligere  kommuniststater eller områder under kommunistisk kontroll som Latvia, Tsjekkia, Slovakia, Kroatia og selvsagt igjen Hviterussland der Putins hockeykamerat Alexandr Lukasjenko har innsatt seg selv som fyrste til evig tid:

- Dette er et politisk prosjekt. Putin vil det. Det er en viktig oppgave for ham. Han vil gå inn i historien som en som samlet land, forklarer den framstående kommentatoren Alexandr Polyakov på sportsnettstedet chempionat.com.

FINANSIERINGEN er også i statlig regi. Den Kreml-kontrollerte oljegiganten Gazprom er med i prosjektgruppa for superligaen. Gazprom har allerede eierinteresser i Zenit Leningrad foruten tyske Schalke og engelske Chelsea, og har etter sigende satt av opp mot 6 milliarder kroner for å få til denne satsingen.

Eller som Gazprom-sjefen Alexey Miller lakonisk forklarer på oljeselskapets egen nettside:

- Gazprom er ikke bare verdens største oljeselskap. Vi er også det mest lidenskaplige når det gjelder fotball.

Da er det på tide å få et bedre landslag.

Samt å få orden på et par andre russiske interesser.