Tsjekk den EM- oppladningen!

På vei mot EMs gullstøvel kom toppscorer Milan Baros fra Tsjekkia A for å møte kjæresten. Da hadde allerede Tsjekkia KOKs (Koner og kjærester) stilt opp på lagbilde for en tsjekkisk avis og Dagbladet.

CASCAIS (Dagbladet): KOKs-laget kom sist onsdag og bor 10 minutter unna spillernes hotell. Så fort det er anledning og tid - og Tsjekkia-trener Karel Brückner har skjønt verdien av det - møter spillerne sine nærmeste. Og uansett hvilket lag de er fra - A, B eller KOKs - så utstråler de samhold.

Begrepet som dekker det meste av den tsjekkiske suksessen.

-  Dette er bare moro, sier Karel Poborsky til Dagbladet.

-  EM er en fantastisk opplevelse, og vi skal bare fortsette å smile.

Baros på toppen

Milan Baros er akkurat nå EMs heiteste spiller. Etter at han fyrte av begge løpene mot Danmark søndag kveld, og gikk forbi Wayne Rooney og Ruud van Nistelrooy på lista som ender opp med The Golden Boot, er han mer enn gjenfødt som fotballspiller. Og slik, etter at Rooney reiste hjem utslått og med et brukket bein i foten, har altså reserven fra Liverpool tatt den rollen som var tiltenkt folk som Zidane, Henry, Raul, Morientes, Ballack, Beckham eller Totti.

Som nå sitter og ser Milan Baros på TV.

Bare Ruud van Nistelrooy er igjen som en reell trussel. Sjølsagt er Portugals Figo også her, men sjøl med magisk kraft i morgendagens semifinale mot Nederland, og eventuelt mer trolldom i finalen, vil det neppe være nok til å overskygge Milan Baros. For ingen verdens ting ser ut til å stoppe tsjekkerne nå - de har rett og slett flyttet inn i flytsonen.

For å bli der.

Brückner tok en øl

Tsjekkiske sponsorsjefer bor fire hus bortenfor Dagbladet. I går var det medbrakt Urquell pilsner fra fat under parasollene i haven så fort frokosten var unnagjort. Og spillerne stakk innom, ikke for å ta seg en øl, men for å prate og hygge seg.

Med de som har sørget for at Tsjekkias landslag i hvert fall har hatt noen kroner til EM-forberedelsene.

Men Karel «Klok» Brückner - Tsjekkias gamle trener-ugle - smakte på brygget. Og smilte i varmen. Og det er ikke noe jåleri når tsjekkerne kommer ruslende - det er ikke som når England, Italia eller Frankrike beveger seg utenfor sine strengt opptegnede sikkerhetslinjer. Det er bare folkelig glede.

Og som Poborsky sier - smil hele veien til ...?

Finalen? Ja, sier alle. EM-gull? Ja, sannsynligvis, sier nesten like mange. Og på stemningen å dømme er det ikke vanskelig å kaste seg på den bølgen.

Her og nå er det Tsjekkia som trives klart best i Portugal.

<B>EM-KOS:</B> Milan Baros er toppscorer så langt i EM. I går koste han seg med kjæresten Eva Kilianova i Cascais, hvor det tsjekkiske laget fikk fri til å kose seg med sine nærmeste.
<B>KOK:</B> En tsjekkisk fotograf tar lagbilde av kjærestene og konene til de tsjekkiske fotballheltene.