Tsjekk den seiersdansen!

For Milan Baros har EM blitt den virkeligheten han aldri hadde drømt om. Seiersdansen med den ikke akkurat elegante tometersmannen Jan Koller forteller det meste om tilstanden.

PORTO (Dagbladet): To nye drømmemål mot slurvete dansker, sendte Baros og hans landsmenn til en forventet semifinale mot Tsjekkia. Etter å ha gått skadet største delen av sesongen for Liverpool, har Baros aldri fått vise hva han er god for i Premier League. Nå er han toppscorer med fem mål, bare fire igjen til Michel Platinis EM-rekord på ni mål.

-  Hadde noen fortalt meg før turneringen at jeg kom til å sitte her som «man of the match» og med fem mål, så hadde jeg aldri trodd dem, sier Baros.

-  Men, akkurat nå føler jeg likevel at semifinaleplassen er viktigst.

Glemt

Og Baros kan saktens være glad. Det gnistret ikke like mye av Tsjekkia i går. For mens både Danmark og Tsjekkia spilte festfotball i gruppespillet, lot de fyrverkeriet være igjen i garderobene før pause. Kinaputt-fotball er en passe betegnelse på det som ble prestert. Det føltes som om vi var invitert på fest, men at vertene bare ignorerte oss fullstendig. Lot oss sitte i et hjørne for oss selv i stua, mens de drev på med sitt på kjøkkenet.

KAMPFAKTA

EM-kvartfinale TSJEKKIA- DANMARK 3- 0 (0- 0)

Mål: 1- 0 Jan Koller (49), 2- 0 Milan Baros (63), 3- 0 Baros (65). Dommer: Valentin Ivanov, Russland. Gult kort: Marek Jankulovski (10), Tomas Ujfalusi (45), Pavel Nedved (61), Tsjekkia, Christian Poulsen (51), Kasper Bøgelund (56), Thomas Gravesen (77), Danmark. Tilskuere: 30 000.

Tsjekkia (4- 4- 2):
Petr Cech: 6
Martin Jirnaek: 6
Zdenek Grygera (i 81 m.): 5
Tomas Ujfalusi: 6
Rene Bolf: 5
David Rozehnal (i 55 m.)
Marek Jankulovski: 5
Karel Poborsky: 6
Tomas Galasek: 5
Tomas Rosicky: 4
Pavel Nedved: 6
Jan Koller: 6
Milan Baros: 8
Marek Heinz (i 49 m.)
Danmark (4- 2- 3- 1):
Thomas Sørensen: 5
Thomas Helveg: 5
Martin Laursen: 4
Rene Henriksen: 5
Kasper Bøgelund: 4
Christian Poulsen: 5
Claus Jensen: 4
Peter Madsen (i 49 m.)
Thomas Gravesen: 4
Jesper Grønkjær: 5
Dennis Rommedahl (i 43 m.)
Jon Dahl Tomasson:5
Martin Jørgensen: 4

Lagene så rett og slett ut som de var livredde for hverandres angrepsstyrke. Og der vi tidligere har sett både tsjekkere og dansker storme framover, slo de heller en støttepasning, eller ble igjen i forsvar for å tette bakrom. Bare Karel Poborskys tverrligger-dupp på overtid minnet om en målsjanse.

Fotball-kokebok

Men så bestemte Tsjekkia seg for å ta grep om festen. Og etter pause serverte de en treretters gourmetmeny fra fotballens egen kokebok. Forretten ble servert av Jan Koller, som på en corner nikket inn 1- 0 etter å ha vært like isolert som Ona fyr i det danske feltet. Hovedretten, 2- 0, var komponert av Karel Poborski som filiterte det danske forsvaret med sitt knivskarpe og presise gjennomspill til Milan Baros. Og Liverpool-spissens elegante kjipp over Thomas Sørensen var av utsøkt kvalitet. Og hovedretten var knapt fordøyd da sjefen over alle sjefer, Pavel Nedved, serverte Baros en ny søtsak av en pasning. Alene med Sørensen satte Baros ballen i nett-taket. 3- 0, og tsjekkerne tok resten av matchen som et nachspiel, der de styrte showet, bare avbrutt av enkelte utskeiende stunt fra innbytter Peter Madsen.

Tøft mot Hellas

Baros vil ikke rangere målene sine.

-  Nei, det er vanskelig å si hvilke av dem som var penest. De var fine begge to, he, he. Men det andre målet føles viktigere, fordi det gir oss 2- 0, og trygghet i kampen, sier han.

Med sin nyslåtte stjernestatus, ble Baros på pressekonferansen pepret med spørsmål fra engelsk presse som lurte på om han er i stand til å følge opp suksessen med Liverpool i Premier League.

-  Ja, hvis jeg får spille, spøkte Baros.

-  Nei, altså, jeg spilte jo noen kamper på slutten av sesongen i vår, men det var en vanskelig sesong for meg i og med at jeg brakk foten. Men jeg håper å gjøre det bra når jeg kommer tilbake.

-  Hvem kan slå dere i EM nå?

-  Ja, vi skal jo møte Hellas, og de har vist at de er et godt lag. Særlig defensivt. Og så har de gode enkeltspillere. Det blir en tøff kamp, og vi har bare fire dager å forberede oss på.

Fikk betalt

Men Tsjekkia skal være mye bedre enn grekerne. I går viste de at de også behersket å spille forsvar. For det var bevisst at de ikke angrep med alt de hadde fra start.

-  En sluttspillkamp handler om noe helt annet enn en gruppespillkamp. Derfor angrep vi mindre før pause. Alt handler om å vinne. Forskjellen på seier og tap er himmel eller helvete, så vi spilte på en annen måte, sier den tsjekkiske treneren Karel Brückner.

Som fikk betalt for sine taktiske disposisjoner tidligere i turneringen.

-  I kveld tjente vi på at vi hvilte våre beste spillere mot Tyskland. En kamp avgjøres aldri i første omgang. Og det var vi som hadde mest energi til å avgjøre denne kampen.

-  Og så hadde vi de beste enkeltspillerne .

JUBEL ELLER? Tsjekkias strålende angrepspar, Jan Koller (t.v) og Milan Baros, jublet på dette viset etter Kollers 1-0-scoring mot Danmark i kvartfinalen.
STØRST: Liverpool-spissen Milan Baros måker inn ett av sine to mål i kvartfinalen. Nå er han toppscorer i EM.