Tsjekk matt, Norge!

En kanon av Thomas Rosicky knuste Norges VM-sjanser.

PRAHA (Dagbladet.no): Tsjekkia - Norge 1-0 (2-0 sammenlagt)

Likevel skrøt landslagssjef Åge Hareide av spillerne sine umiddelbart etter kampslutt.

- Jeg synes vi viser hva som bor i laget på deres hjemmebane. Dessverre var det ikke vår dag, og i tillegg hadde de en god keeper, sa han til TV 3.

Samtidig trakk han fram at det er mye å bygge videre på for framtida.

- Vi skal jobbe videre og spille på samme måte som vi gjorde i dag, lovte landslagssjefen overfor TV-kanalen.

To nøkkelsituasjoner

For spillet var slettes ikke verst i den tsjekkiske hovedstaden. Men to situasjoner ble særlig avgjørende for at Norges VM-drøm døde i dag.

Den første oppsto etter 34 minutter og 43 sekunder. Da dundret Tomas Rosicky inn 1-0 i Praha, og dobbel ledelse totalt. Milan Baros raidet på høyrekanten, etter en Erik Hagen-feil, og forserte inn i feltet.

SLÅTT: Marius Johnsen tusler av banen etter tapet for Tsjekkia. Foto: Scanpix
SLÅTT: Marius Johnsen tusler av banen etter tapet for Tsjekkia. Foto: Scanpix Vis mer


Ballen endte på andre sida av 16-meteren, der Dortmund-playmaker Rosicky klinket ballen inn bak Thomas Myhre.

Norge hadde flest sjanser, fem mot tre, på den feilfrie matta i den tsjekkiske hovedstaden. Og det norske laget var et helt annet enn det som ble overkjørt i 0-1-kampen på Ullevaal lørdag.

Og hadde John Carews skudd ikke blitt reddet av mesterlige Peter Cech etter 72 minutter, kunne det blitt voldsomt dramatisk i Praha.

Null mål

Chelsea-keeperen tok halvvolleyen med fingertuppene. Og stoppet Norge kontant.

For når Norge ikke scorer mål på 180 minuter, med VM-billett som en gedigen gulrot, er det vanskelig å hevde at gutta har noe i et VM å gjøre.

Det sto ikke på innsatsen foran 25 000 elleville tsjekkere, det sto på evnen til å få ballen i mål. Over to kamper ble tsjekkerne rett og slett hakket for gode.

Norge hadde tatt av stiletthælene fra start på Sparta Praha-stadion. Åge Hareides menn åpnet meget aggressivt og var nær scoring etter bare tre minutter. Ballen lå løst i feltet, John Carew var nær og Thorstein Helstad fikk ikke skutt.

Myhre mistet ballen

Så overtok Tsjekkia. To ganger fikk Vladimir Smicer kjempesjanser i feltet. Først bommet han på et innlegg, helt upresset. Så mistet Myhre kula, og Bordeaux-vingen skjøt utenfor åpent mål.

Like før pause viste Norge takter igjen. Morten Gamst Pedersen smukket til en cornerretur inn i feltet, og der sto Steffen Iversen.

Spissen fikk ikke ordentlig treff, og keeperkjempen Cech skjøv ballen til hjørnespark.

Etter pause byttet Norge formasjon, med Helstad og Carew på topp og Gamsten like bak. Ikke dumt, ellevern fikk mer trøkk på den tsjekkiske fireren.

Men det ble med Carews kjempesjanse, og en annen nikk rett på Cech. Samt et blokkert skudd fra Gamsten

Ingen taper hjemme og vinner borte

Norge kunne blitt historiske i kveld. Aldri har noe europeisk lag som tapte den første kampen tatt en sluttspillplass. Siden 1997 har fem lag prøvd, alle har mislyktes. Og de tre lagene som har tapt hjemme først, har tapt også borte.

Norge ble det fjerde, og sørget samtidig for at Tsjekkia-statistikken ble enda verre. I løpet av sju kamper mot tsjekkerne siden 1920 har nordmennene aldri vunnet.

Nå kan Åge Hareide glemme trekningen av VM-sluttspillet i Leipzig 9. desember.

Han kan heller konsentrere seg om turen til Montreux i Sveits 27. januar. Da blir puljeoppsettet for EM-kvalifiseringen i 2008 klart.

Det finnes alltid et neste mesterskap, uansett hvor tungt det er å se VM-drømmen gå i knas.

Og i kveld tapte Norge med stil. Det er godt å ta med seg fram til EM i Østerrike og Sveits i 2008.

NB: John Arne Riise pådro seg en tilsynelatende stygg hodeskade i de siste minuttene av dagens kamp. Landslagslege Thor Einar Andersen opplyser til Dagbladet.no at backen slapp unna med en mild hjernerystelse.

- Det kan ta litt tid før han kan spille. Men det er for tidlig å si noe sikkert. Han er i ok form, og det er ingen alvorlig skade. Han trenger hvile, sier Andersen.

SKADD: John Arne Riise slapp unna med en lett hjernerystelse etter en tøff duell.
FORTVILELSE: Jon Inge Høiland gjemmer hodet i drakta, mens Åge Hareide applauderer i bakgrunnen.
JUBEL: Tsjekkerne feirer Tomas Rosickys (lengst t.v.) mål mot Norge.