Tsjekkia risikerer straffekonk

Kan bli historiske med uavgjort mot Tyrkia.

Blir det uavgjort mellom Tsjekkia og Tyrkia i EMs gruppe A søndag, er det duket for tidenes første straffesparkkonkurransens i EMs gruppespillhistorie.

Men det er noe tsjekkerne helst vil unngå. For første gang i historien er det i årets mesterskap mulig å ta seg til kvartfinaleplass på straffesparkkonkurranse. Men for at forfatterne av historiebøkene kan føre nok et øyeblikk i permen, må lagene spille uavgjort søndag.

Her er måten det kan bli likt dersom lagene spiller uavgjort og ender med samme poengsum:

1) Lagene skilles i første omgang av innbyrdes møter. I dette tilfellet vil det møtet være et uavgjortresultat.

2) Målforskjell totalt i gruppespillet. Begge lagene har ett minusmål hittil og står likt.

3) Antall mål i gruppespillet. Begge lagene står med to mål hver.

4) Straffesparkkonkurranse. Dette gjelder bare om det er to lag som ligger likt og om det er de lagene som møtes i siste gruppespillkamp. Det er tilfellet her.

- Vi vet at kampen fort kan bli avgjort på straffespark, derfor øver vi på det. Men vi ønsker å avgjøre kampen i løpet av de 90 minuttene den spilles, sier Tsjekkias trener Karel Bruckner.

HISTORISK ØYEBLIKK: Midtstopper Dellas\' heading i semifinalen mot Tsjekkia var den første «silver goal» i fotballhistorien. Nå vil tsjekkerne unngå å bli historiske mot Tyrkia i morgen. Da må man vinne for at kampen ikke skal gå til straffespark. Foto: Reuters/Scanpix
HISTORISK ØYEBLIKK: Midtstopper Dellas\' heading i semifinalen mot Tsjekkia var den første «silver goal» i fotballhistorien. Nå vil tsjekkerne unngå å bli historiske mot Tyrkia i morgen. Da må man vinne for at kampen ikke skal gå til straffespark. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer

I 2004 havnet Tsjekkia i historiebøkene da nasjonen ble den første som røk ut på «silver goal» i fotball-EM. Det skjedde i semifinalen i Portugal. Da seiret Hellas og vant til slutt finalen mot Portugal.

Tsjekkia og Tyrkia har tapt hver sin kamp mot Portugal i årets gruppespill, men begge lagene har også slått Sveits.

- Det kommer til å bli en veldig vanskelig kamp. Tyrkerne har individualister som har fått en teknisk gavepakke. De kan vinne mot hvem som helst, sier Bruckner.

(NTB)

Tsjekkia risikerer straffekonk