Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tsjekkia sto imot finsk sisu

Tsjekkia tok sin andre VM-tittel ishockey ved å slå Finland 4- 1 søndag. Jan Hlavac avgjorde kampen etter 16.31 minutters spill i sudden death.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men i selve kampen viste finnene god gammeldags sisu. De måtte vinne for å få en avgjørelse i forlengning, og var helt dominerende. Men finnnene hadde tydeligvis brukt mest krefter av de to lagene, og hadde ikke så mye å svare med da det hele skulle avgjøres.

Trengte seier

Den andre finalekampen fikk akkurat den starten den behøvde. Finnene fikk en tidlig 2-0-ledelse, og tsjekkerne måtte satse mer offensivt enn beregnet.

Mens lagkaptein Saku Koivu sto i den finske boksen, dresskledd med gips på venstrehånda, og rekkekamerat Teemu Selänne var i garderoben for å slipe om skøytene, hadde den finske «slite»-rekka med backene Antti-Jussi Niemi og Toni Lydman, løperne Tomi Kallio, Toni Sihvonen og Juha Lind, tatt tsjekkerne fullstendig på senga.

Niemi gjorde finnenes første mål da han var frekk nok til å gå i angrep fra sin backposisjon, mens Juha Lind var frampå og styrte inn 2-0 etter at Tomi Kallio hadde spilt pucken på mål.

Avgjort

Kampen ble avgjort da finnene i overtall gjorde 3-0 tidlig i midtperioden. Backen Jere Karalahti, med VMs kanskje hardeste skudd, fyrte av fra blålinjen. og Marko Tuomainen styrte pucken bak den tsjekkiske keeperen.

Først halvveis i kampen kom tsjekkernes redusering. Viktor Ujcik kom alene med Miikka Kiprusoff i det finske målet, og satte pucken i mål via keeperens ene leggskinn. Finnene kan først og fremst takke Kiprusoffs inntreden i målet for seieren. TPS-keeperen sto glimrende og reddet hele 31 skudd.

I siste periode gikk finnene opp til 4-1.

Hvilte

Tsjekkerne begynte tidlig å skjønne at kampen var tapt og at VM-gullet måtte avgjøres i forlengning. Siste halvdel ble tempoet betydelig senket i avvente av forlengelsen.

Den andre finalekampen hadde fått storfint besøk. Både kong Harald, den finske presidenten Martti Ahtisaari og kulturminister Anne Enger Lahnstein hadde funnet veien til Håkons Hall sammen med over 9100 andre tilreisende finner, tsjekker og svensker. Finlands president kom noe forsinket og gikk glipp av Finlands tre første mål.

(NTB)