Tsjekkia tok ishockey-gullet

Nagano (NTB-Reuters): Dominik Hasek driver ikke individuell idrett, men i OL dominerte han vel så mye som Bjørn Dæhlie i langrennsløypa, Gianni Romme i skøytehallen eller Hermann Maier i alpinløypa. Hasek stengte Tsjekkias mål i ishockeyfinalen mot Russland, og for første gang er tsjekkerne OL-mestere.

Petr Svoboda scoret finalens eneste mål med et forrykende slagskudd 8.08 minutter ut i tredje periode, men den virkelige matchvinneren heter Hasek. Keeperen som i NHL kalles «the Dominator», knuste nesten egenhendig gulldrømmene til favorittrioen USA, Canada og Russland.

I finalen stengte han buret fullstendig. Pavel Bure, som scoret fem mål i semifinalen mot Finland og ni totalt i OL, var sjanseløs mot Hasek. Russerne presterte 20 skudd på mål, og Hasek stoppet dem alle.

Ett mål nok

Russland prøvde seg i power play fire ganger mot to for tsjekkerne, men ingen av lagene klarte å score før siste periode var nesten halvspilt.

Den russiske keeperen Mikhail Sjtalenkov avverget en tsjekkisk kjempesjanse, men fikk ingen ro. Pavel Patera vant en dropp i russisk sone, Martin Prochazka la pucken ut til Philadelphia Flyers-backen Svoboda og han knallet den i mål. Den forandret såvidt retning på en russer, og Sjtalenov ble lurt.

Ett mål kan være nok når Hasek står i buret. Han kostet på seg ett baklengs da USA ble slått 4-1 i kvartfinalen. Mot Canada i semifinalen spilte han utrolig bra men slapp inn ett mål - inkludert straffekonkurransen. Søndag slapp han ikke forbi noe som helst.

Ventet leng

e

Tsjekkere har i 78 år prøvd å vinne OL-gull i ishockey, i de fleste av dem som del av Tsjekkoslovakia. Gang på gang har de blitt snytt av russere, oftest som del av Sovjetunionen. Søndag ble tålmodigheten kronet med seier i en ishockeyduell like klassisk som Canada mot USA.

Tsjekkoslovakia vant bare to gull i olympiske vinterleker: Jiri Raska i hopp i 1968 og kunstløperen Ondrej Nepela i 1972. I ishockey ble det med fire sølv.

I den første OL-turneringen med de beste NHL-spillerne på plass, ble det laget med færrest NHL-spillere som hentet gullet. Tsjekkia stilte med bare 11 spillere fra nordamerikanske proffklubber, langt færre enn de fem andre store ishockeynasjonene.

Best i NHL

120 NHL-spillere viste seg fram i OL, men enkelte markerte seg bare negativt - som USA-spillerne da de ødela hotellrommene sine i sinne over å ha blitt slått ut i kvartfinalen. Men Hasek viste i kamp etter kamp hvorfor han i fjor ble kåret til NHLs viktigste spiller.

Han tillot seg å slippe inn fire mål i gruppespillet, som bare avgjorde hvem som skulle møte hvem i cupspillet. Så tok han fram sitt beste.

Totalt i turneringen stoppet Hasek 149 av 155 skudd, i cupspillet hevet han redningsprosenten til 97,6 og i finalen var han perfekt.