REDDET SPANJOLENE: Spania presset og presset, men Tsjekkias keeper Petr Cech stoppet alt som kom. Tre minutter før slutt tok Gerard Pique saken i egne hender. Foto: REUTERS / Sergio Perez
/ NTB Scanpix
REDDET SPANJOLENE: Spania presset og presset, men Tsjekkias keeper Petr Cech stoppet alt som kom. Tre minutter før slutt tok Gerard Pique saken i egne hender. Foto: REUTERS / Sergio Perez / NTB ScanpixVis mer

Tsjekkias keeper stoppet alt som kom - så fikk Gerard Pique nok

Reddet Spania helt på tampen.

Spania - Tsjekkia 1-0 (0-0):

(Dagbladet): Spania, som har vunnet de to siste EM-sluttspillene, i 2008 og 2012, åpnet mot Tsjekkia i ettermiddag.

Spanjolene stilte med David de Gea i mål, til tross for at Manchester United-keeperen beskyldes for å ha arrangert en fest hvor to jenter skal ha blitt tvunget til å ha sex med to fotballspillere.

Det var imidlertid keeperen i den andre enden som stjal showet. Petr Cech hadde et godt organisert forsvar foran seg, men storspilte i det tsjekkiske målet.

Fantastisk Cech

Arsenals sisteskanse gjorde alt riktig bakerst, og så ut til å redde et poeng for Tsjekkia, men bare tre minutter før slutt fikk spanjolene hull på byllen.

Og det ble en Barcelona-kombinasjon som avgjorde for Vicente del Bosques lag:

Andrés Iniesta ble spilt fram på venstresiden, og slo et perfekt innlegg inn i boksen. Bakfra kom Gerard Pique i monsterklyv og headet kula knallhardt i nettet, bak en Cech, som for en gangs skyld var sjanseløs.

Det holdt til en fortjent 1-0-seier for Spania, som selvsagt er blant de største EM-favorittene.

MATCHVINNER: Her header Gerard Pique inn matchens eneste mål mot Tsjekkia. Foto: AP / Hassan Ammar / NTB Scanpix
MATCHVINNER: Her header Gerard Pique inn matchens eneste mål mot Tsjekkia. Foto: AP / Hassan Ammar / NTB Scanpix Vis mer

Beleiring

Gruppe D-oppgjøret ble på alle måter slik de fleste ekspertene hadde skissert på forhånd. Ekstremt ballsterke spanjoler hadde ballen den store majoriteten av tida, og Tsjekkias boks var beleiret store deler av kampen.

VOKTET BURET: David de Gea fikk sjansen i Spanias mål i ettermiddag, til tross for at han beskyldes for å ha arrangert en fest der to jenter skal ha blitt tvunget til sex med to fotballspillere. Foto: NTB Scanpix
VOKTET BURET: David de Gea fikk sjansen i Spanias mål i ettermiddag, til tross for at han beskyldes for å ha arrangert en fest der to jenter skal ha blitt tvunget til sex med to fotballspillere. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Tsjekkerne lå svært lavt, og stilte taktisk sett slik de aller fleste lag gjør mot Spania: De håpet 1) Å holde nullen, og 2) Å få en bonusscoring framover på en kontring eller dødball.

Tsjekkias formasjon var på papiret en 4-2-3-1, men liknet rent praktisk i store perioder mer på en 6-3-1-formasjon.

Det gjorde det svært vanskelig for Vicente del Bosques menn å bryte gjennom. Før pause var spanjolene flere ganger nær ved å gjøre det helt store, men Alvaro Morata misbrukte den eneste store sjansen de rødblå skapte før pause.

David Silva, som virket ekstra leken i EM-åpningen slo inn fra venstre, og der kastet Morata seg fram, men avslutningen fra Juventus-spissen fra noen få meters hold gikk rett på Petr Cech, som reddet fint.

Spania malte videre, men den siste muligheten før pause var det Tsjekkia som kom til, men David de Gea hadde få problemer med å stoppe det tunge skuddet fra 17-18 meter.

STORSPILTE: Petr Cech leverte en strålende prestasjon som Tsjekkias sisteskanse mot Spania i ettermiddag. Foto: AP / Hassan Ammar / NTB Scanpix
STORSPILTE: Petr Cech leverte en strålende prestasjon som Tsjekkias sisteskanse mot Spania i ettermiddag. Foto: AP / Hassan Ammar / NTB Scanpix Vis mer

Etter hvilen fortsatte Spania med et sinnssykt kjør mot Petr Cech i det tsjekkiske målet.

Nesten-selvmål

Bare to minutter av den andre omgangen var spilt da den tsjekkiske midtstopperen Roman Hubnik holdt på å tabbe seg skikkelig ut etter et innlegg fra høyre, men heldigvis for Tsjekkias del gikk «avslutningen» i stolpe og ut.

Ti minutter seinere kastet samme Hubnik seg fram på et godt tsjekkisk innlegg fra høyre, men de Gea reddet den potensielt farlige avslutningen relativt greit.

Spania malte og malte videre i det som liknet en 4-3-3-formasjon. Sergio Busquets dikterte det som skjedde på midten sammen med Cesc Fabregas og Andrés Iniesta. På topp var det nevnte Morata, Silva og Celta Vigo-mannen Nolito som skulle levere varene for de regjerende mestrene.

Sistnevnte ble riktignok byttet ut til fordel for veteranen Aritz Aduritz etter en times spill.

Til tross for Spanias åpenbare dominans, lot tsjekkerne seg ikke skremme, og etter 65 minutters spill var det plutselig de hvitkledde som var meget nær scoring.

DAGBLADETS DOM:

Petr Cech. Storspilte i Tsjekkias mål. Stoppet alt unntatt Piques superheading.

Gerard Pique. Hadde full kontroll bakover, og ble matchvinner etter en strålende heading.

Alvaro Morata. Fikk sjansen som spiss for Spania, men leverte muligens ikke nok til å kunne forsvare plassen videre i EM.

Fabregas-redning

Et innlegg fra høyre ble headet mot en utspilt de Geas lengste hjørne, men da en tsjekkisk spiller så ut til å bare kunne bredside ballen i mål, kastet Cesc Fabregas seg mot eget nett og styrte ballen ut i boksen.

Kort tid etterpå var det Spanias tur til å skape en stor sjanse, men Jordi Alba klarte ikke stokke beina etter at Silva løftet ballen på herlig vis over Tsjekkias forsvarsmur.

Og slik fortsatte det. Spanias beleiring av den tsjekkiske boksen var mot slutten av oppgjøret tilnærmet total, men de tsjekkiske gutta forsvarte seg heltemodig.

Helt til det var tre minutter igjen - da fikk Spania endelig hull på byllen. Iniesta ble spilt fram på venstresiden, før han slo et perfekt innlegg i boksen.

Der var Gerard Pique desidert høyest av alle, og headet kula knallhardt i mål.

Tsjekkia så ut til å være fortapt, men på overtid ble de Gea nødt til å varte opp med en god redning før å sørge for at Spania tok alle tre poengene.

Det er dermed Spania og Kroatia som har festet grepet i gruppe D. Kroatia slo Tyrkia 1-0 etter et monsterskudd fra Luka Modric i går, mens Spania altså slo Tsjekkia i ettermiddag.