Tsjernousov: - Å spørre meg om Northug, er som å spørre meg om jenter

- Det er enten meg eller Tsjernousov, sier Even Northug.

GODE VENNER: Petter Northug og russeren Ilia Tsjernousov har mange likhetstrekk og er gode venner. Her jubler de for medalje sammen etter 30 km fellesstart med skibytte i VM i Holmenkollen i 2011.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
GODE VENNER: Petter Northug og russeren Ilia Tsjernousov har mange likhetstrekk og er gode venner. Her jubler de for medalje sammen etter 30 km fellesstart med skibytte i VM i Holmenkollen i 2011. Foto: Håkon Mosvold Larsen / ScanpixVis mer

TRONDHEIM (Dagbladet): - Å spørre meg om Northug, er som å spørre meg om jenter. Jeg blir litt ukomfortabel, sier Ilia Tsjernousov til Dagbladet og ler rått på ekte russisk vis.

Det kryptiske svaret var ment som en slags vits, men samtidig legger ikke det russiske langrennsesset skjul på at han nært knyttet til rivalen Petter Northug.

- Petter og jeg er veldig gode venner. Han er en bra fyr. Hva det russiske folket synes om at jeg trener med en norsk rival, er jeg usikker på. Det vet jeg faktisk ikke, hevder 29-åringen.

Tsjernousov har individuell bronsemedalje fra både OL i Sotsji og VM i Holmenkollen, men lever likevel med et stort press i forkant av de russiske uttakene.

«Russlands Nothug»
29-åringen er som et russisk svar på Northug og er ikke en del av det russiske landslaget på sommerstid. I stedet har han siden 2011 gått sine egne veier med både privat lag og trener - nærmere bestemt nordmannen Vegard Bitnes.

Verken Tsjernousov eller Northug har kolleger på landslaget å trene med. Derfor tar de noen økter sammen titt og ofte.

- Vi trener litt sammen, ja. Petter er verdens beste skiløper og en veldig god målestokk for meg. Jeg har mye å lære av ham, sier russeren.

- Petter er ekstremt treningssmart og intelligent. Han er god på det meste og er veldig dedikert. I tillegg er han ganske morsom, sier Tsjernousov og smiler.

De kommer trolig til å trene sammen i løpet av Northugs høydeopphold i Nord-Italia denne måneden. Da er sjansen stor for at Tsjernousov, som bor i Sveits, besøker Northug.

- Det skal du ikke se bort ifra. Det er godt mulig at han blir med på noen økter, bekrefter Northugs trener, Stig Rune Kveen, overfor Dagbladet.

- Enten meg eller Tsjernousov Petter Northug trener mest sammen med yngstebror Even Northug, ettersom Tomas Northug er på sprintlandslaget.

- Petter er en optimal treningspartner. Han setter standarden og viser hva som skal til. Det blir mange økter for min del, men jeg har aldri trent sammen med Tsjernousov, sier Even Northug til Dagbladet.

- Hvorfor ikke?

- Det virker som det er enten meg eller Tsjernousov. Det er aldri begge på en gang, sier sprinttalentet.

Ser opp til Norge Selv synes Tsjernousov det er spennende å lære fra de norske løperne og Northug i særdeleshet.

- Jeg har alltid sett opp til Norge og det dere gjør i skisporet. De norske herrene har dominert i mange år. Vi er veldig glad i ski også i Russland, så det er nok noen som er litt misunnelige, tror 29-åringen.

- Personlig prøver jeg å ta til meg så mange impulser som mulig. Det er ulike tilnærmeringer i Norge sammenlignet med Russland. Kanskje er vi bedre på ulike ting. Selv håper jeg å ta til meg det beste fra begge kulturer.

Han er den eneste russeren som har deltatt på Toppidrettsveka. Det gjorde han i fjor, og det gjorde han i år igjen.

- Jeg vet ikke hvorfor ingen andre fra Russland deltar. Det er vanskelig for meg å svare på, men de holder vel på med sitt, sier Tsjernousov.

- Men jeg vil absolutt anbefale dem å komme hit. Det er en veldig god konkurranseramme og ypperlig trening. Jeg liker meg godt i Norge, sier han.

TRENINGSPARTNER: Even Northug trener mye sammen med storebror Petter Northug. Foto: Øyvind Godø / Dagbladet
TRENINGSPARTNER: Even Northug trener mye sammen med storebror Petter Northug. Foto: Øyvind Godø / Dagbladet Vis mer