Tsjetsjensk opprørsleder maner til OL-angrep

For å stoppe vinterlekene i Sotsji.

OPPFORDRING: Den tsjetsjenske opprørslederen Doku Umarov, her fra videoen der han oppfordrer til angrep for å stoppe Sotsji-lekene. Foto: KVAKAZCENTER.COM / AFP / NTB SCANPIX
OPPFORDRING: Den tsjetsjenske opprørslederen Doku Umarov, her fra videoen der han oppfordrer til angrep for å stoppe Sotsji-lekene. Foto: KVAKAZCENTER.COM / AFP / NTB SCANPIXVis mer

Den tsjetsjenske opprørslederen Doku Umarov ber sine tilhengere bruke «maksimal styrke» for å forhindre at president Vladimir Putin får arrangere vinter-OL neste år.

I en video publisert på militante islamisters talerør, www.kavkazcenter.com, sier Umarov at en ordre om ikke å angripe russiske mål utenfor Nord-Kaukasus er opphevet. Vinterlekene 6. til 23. februar 2014 skal holdes i Sotsji ved Svartehavet nær Nord-Kaukasus.

Levninger - De (Russland) planlegger å arrangere OL på levningene av våre forfedre, på levningene av mange, mange døde muslimer, begravet på vårt territorium ved Svartehavet. Som hellige krigere er det vår plikt å ikke tillate det, ved å ta i bruk hvert middel tillatt av den allmektige Gud, sier Umarov i videoen.

Selv om opprørslederen jevnlig har publisert videoer på nettstedet, kunne ikke klippets ekthet umiddelbart bekreftes.

Doku Umarov er regnet som Russlands mest ettersøkte mann. Han er en av de siste gjenlevende lederne fra det tsjetsjenske opprøret på begynnelsen av 1990-tallet, og leder gruppa Emiratet Kaukasus.

Russlands myndigheter har en rekke ganger annonsert gruppen til Umarov som død og begravet, men hver gang har den kommet til overflaten igjen gjennom blant annet slike videoer som den som ble lagt ut om OL.

Annonsert død Umarov har tatt på seg ansvaret for terrorhandlinger i nyere tid. Det gjelder blant annet bombeangrepet mot metrosystemet i Moskva i 2010 der mer enn 40 mennesker ble drept, og det gjelder også angrepet mot Demodedovo-flyplassen i 2011, der 37 mennesker mistet livet.

- Jeg ber om at hver og en av dere vil gjøre alt for å hindre den sataniske dansen på våre levninger i Kaukasus, sier Umarov i videoen.

I mai hevdet russiske myndigheter å ha avverget et terrorangrep mot vinter-OL neste år.

(NTB)