Tufte får et fuktig OL

Selv roerens brødskive blir fuktig i Beijing-lufta.

BEIJING (Dagbladet.no): - Til og med brødskiva blir så fuktig at det bare blir deig av den, sier Olaf Tufte mens han holder en tradisjonell norsk kneipsandwich med ost og skinke i hånda.

Gjennom det som vanligvis omtales som smog, eller som OL-arrangøren i morgentimene har kalt helt normal sommertåke, har vi sett Olaf Tufte komme roende gjennom morgenens første treningsøkt.

Fuktig dag på jobben

I hele sommer har vårt fremste og eneste medaljehåp i roing forberedt seg på luftforurensingen i Beijing med munnbind og tett oppfølging fra Olympiatoppens lungeeksperter. Dagen før konkurransestart oppsummerer Tufte møtet med lufta slik:

- Fuktig! Du må skuffe inn lufta, og det er nesten som å puste under vann.

Utfordringen er altså å klare å trekke nok luft ned i lungene mens kroppen jobber. Det er tredve grader i lufta, og lufta legger seg som en fin film på kroppen. Vi lurer på hvordan varmen påvirker ham.

- Varmt? Dette er ikke varmt. Blir det klart vær blir det sinnssykt varmt, sier Tufte, og mener det kan bli nesten ti grader varmere enn det er denne morgenen.

Ugunstig konkurransetidspunkt

TYGG, TYGG: Olaf Tufte nyter en brødskive mellom slagene, men merker at den blir deigete på grunn av den fuktige lufta. Foto: CORNELIUS POPPE/SCANPIX
TYGG, TYGG: Olaf Tufte nyter en brødskive mellom slagene, men merker at den blir deigete på grunn av den fuktige lufta. Foto: CORNELIUS POPPE/SCANPIX Vis mer

Og sinnssykt varmt kan det fort bli når konkurransene tar til. Alle heatene går på tidlig ettermiddag lokal tid, til Tuftes store fortvilelse.

- Det syns jeg bare er piss. Jeg skjønner ikke hvorfor vi skal ha regatta når det er som varmest. Tv bestemmer alt igjen, men det er like varmt i bane to som i bane fire, så det er jo likt for alle.

Tufte ser avslappet ut der han sitter i plaststolen på gresset foran rostadionet Shunyi. Akkurat så avslappet man kan tillate seg å være når man er regjerende olympisk mester.

- Det er ikke noe som heter regjerende mester. Mester er noe du har vært, eller noe du kan bli, korrigerer han.

Høyere nivå i toppen

Etter OL i Aten har han nemlig ikke stått øverst på pallen i et mesterskap. Mahe Drysdale fra New Zealand overtok rotronen da, og tsjekkeren Ondrej Synek har hatt en knallsterk sesong i år. OL-mester Tufte er i hvert fall overbevist om at nivået i toppen i Beijing er høyere enn da han tok hjem gullet for fire år siden.

- Det er mange tøffe karer nå, og Mahe og Synek får favorittstempelet mitt. Det er greit for meg å være outsider, da blir det mindre trøkk på meg fra dere også, sier han og smiler mot den håndfullen pressefolk som har møtt opp på morgentreningen.

- Siden forrige OL er jeg blitt bedre på alt, men du skal være bedre på alt akkurat den ene dagen det gjelder. Det er det som er sjarmen og helvetet med dette. Det er såpass tett at du vinner ikke her på en dårlig dag. Da raser du nedover resultatlista.

Tufte får et fuktig OL

Olaf Tufte ror forsøksheatet i morgen klokka 09.40 norsk tid. Der skal han ro mot Aly Ibrahim, Rodrigo Ideus, Sjoerd Hamburger og Ming-Hui Wang.

• OL-programmet: Skaff deg oversikt over øvelsene

• Les også: - Sjølsagt sto det et japansk TV-team der