FINALEKLAR: Olaf Tufte tok seg greit til VM-finale og sikret samtidig OL-billetten til lekene i London neste sommer.Foto: SCANPIX/REUTERS/Srdjan Zivulovic
FINALEKLAR: Olaf Tufte tok seg greit til VM-finale og sikret samtidig OL-billetten til lekene i London neste sommer.Foto: SCANPIX/REUTERS/Srdjan ZivulovicVis mer

Tufte klar for OL og VM-finale

- Det var positive framskritt i dag.

Regjerende OL-mester Olaf Tufte er klar for finalen i singlesculler i ro-VM etter annenplass i semifinalen fredag.

Bare kjempen Mahe Drysdale fra New Zealand greide så vidt å tukte Tufte i hans semifinaleheat. Treer Lassi Karonen fra Sverige endte snaut to sekunder bak nordmannen. Alle tre er klare for finale lørdag.

- Det var positive framskritt i dag. Løpet gikk bedre enn de jeg har rodd tidligere i VM, sa Tufte til NTB.

Må angripe Tufte åpnet som vanlig bak i feltet og passerte 500 meter på femteplass. Han avanserte så en plassering for hver 500-meter. Han lå over tre og et halvt sekund bak ved passering 1500 meter, men tok kraftig innpå Drysdale i siste del av løpet. I mål var vestfoldingen bare 0,77 sekund bak heatvinneren.

- Jeg må skjerpe starten om jeg skal være med og kjempe i toppen i finalen. Jeg er ute etter å ro et best mulig løp og må angripe mer, sa Tufte.

OL-klar Etter svært usikker start på mesterskapet med annenplass i forsøksheatet, ble det en ny annenplass i kvartfinalen. Innsatsen fredag viser at Tufte er en het medaljekandidat. Selv var han mest opptatt av at han sikret seg OL-plass.

- Det viktigste i dag var at båten ble kvalifisert for OL, det var det overordnede målet. Videre vil jeg krangle helt der oppe i VM, men jeg har for vane å vurdere egen innsats ut fra hvor fort jeg har rodd, ikke ut fra konkurrentenes tider.

- Det er ikke plasseringen som teller, men hvor godt løpet mitt er, sa roeren.

Olaf Tufte har vunnet VM i singlesculler to ganger tidligere; i Sveits 2001 og Italia 2003. Han er dobbelt olympisk mester etter gull både i Aten 2004 og Beijing 2008.

Fra det andre semifinaleheatet sørget briten Alan Campbell (6.50,00), Tsjekkias regjerende verdensmester Ondrej Synek (6.53,04) og tyske Marcel Hacker (6.56,40) for hver sin finalebillett.

(NTB)