Tufte lurte alle

Vurderte aldri å gi seg.

LURING: Olaf Tufte tok med sponsorene til en roøkt i Horten i formiddag, og avslørte at hjemmediskusjonene om karriereslutt aldri var reelle.
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
LURING: Olaf Tufte tok med sponsorene til en roøkt i Horten i formiddag, og avslørte at hjemmediskusjonene om karriereslutt aldri var reelle. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIXVis mer

|||

Planene om karriereslutt etter gullfeiringen i Beijing var aldri reelle for Olaf Tufte (33). Elleve og en halv måned i forveien hadde rokongen lagt hele skissen til og med London-OL i 2012.

Ukene varte og rakk etter Tuftes hjemkomst fra Beijing i august i fjor før det offisielt var klart for forlengelse av veteranens suksessrike karriere. I virkeligheten var det aldri noen tvil om vestfoldingens framtid på vannet.

- Av hensyn til min egen oppkjøring og dem rundt meg, valgte vi å gjøre det slik. Hadde jeg visst at OL-finalen var min siste konkurranse, ville jeg aldri ha vunnet det gullet, sier Olaf Tufte til NTB.

Mer av alt

Allerede på flyet hjem etter bronseløpet i München-VM i september 2007, ble planene lagt. I Tyskland ble nordmannen banket av både newzealenderen Mahe Drysdale og tsjekkiske Ondrej Synek.

Del en av planen gikk ut på å mose overmennene et snaut år senere i Beijing med hjelp av mer trening på vannet (7500 km i året) og Ole Einar Bjørndalen-presisjon i detaljfokuseringen. Annen del handlet om det som nå kalles «Team Tufte»; en spisset elitesatsing i roforbundet og Olaf Tuftes regi.

Mål: Olaf Tuftes tredje OL-gull på rad i singlesculler samt en norsk dobbeltsculler, i utgangspunktet uten Tufte om bord, på medaljeplass i London.

- Håpet er at to av gutta blir gode nok til å danke meg ut av dobbeltsculleren. For å vinne enda et OL-gull i singlesculler, må jeg bli 1,5 prosent bedre enn i Beijing. Og jeg kan fortsatt bli bedre på alt, hevder 33-åringen fra Nykirke.

I motvind

Mens Norges Roforbund sliter i motvind økonomisk etter bortfallet av hovedsponsoren, bidrar Tuftes elitesatsing med rundt en halv million friske kroner. Totalt er roforbundets sponsorinntekter nesten halvert i forhold til den økonomiske gullalderen før Aten-OL i 2004.

Mandag ble det kjent at et av verdens største sikkerhetsselskap forlenger sin sponsoravtale med roeliten. Det belønnet rokongen med et ytterst sjeldent avvik fra treningen. Sponsorene ble tatt med ut på vannet i to åttere sammen med Tuftes team.

- Mens Stabæk sitter i krisemøter om spillerlønninger, er det gøy å oppleve at våre sponsorer blar opp enda flere penger og støtter oss mer enn før. Men fortsatt trenger roforbundet en hovedsponsor, slår Tufte fast.

Etter to OL- og to VM-gull siden 2001, lever Olaf Tufte selv av personlige sponsorer ved siden av gårdsdriften. Etter det NTB erfarer tjener rokongen rundt 600.000 kroner i året på å motstå melkesyresmerter.


(NTB)