RODUELL: Kjetil Borch (t.v) og Nils Jakob Hoff har slitt med å følge opp VM-gullet i dobbeltsculler roing i 2013, og nå kan en av dem miste plassen i den norske lagbåten til OL-kvaliken i slutten av mai. Olaf Tufte vil heller sitte i dobbeltsculleren enn å kjempe om OL-medalje alene i Rio til sommeren. Nå er de på plass i Portugal for å finne ut hvilke to som ror fortest i dobbeltsculleren. Foto: NTB Scanpix
RODUELL: Kjetil Borch (t.v) og Nils Jakob Hoff har slitt med å følge opp VM-gullet i dobbeltsculler roing i 2013, og nå kan en av dem miste plassen i den norske lagbåten til OL-kvaliken i slutten av mai. Olaf Tufte vil heller sitte i dobbeltsculleren enn å kjempe om OL-medalje alene i Rio til sommeren. Nå er de på plass i Portugal for å finne ut hvilke to som ror fortest i dobbeltsculleren. Foto: NTB ScanpixVis mer

Tufte mener han har 1 prosent sjanse til gull i OL. Nå endrer han plan: - Det er et kynisk valg

- Det er gambling, og jeg kan ende opp med å ødelegge alt for meg selv.

Den dobbelte olympiske mesteren i singelsculler roing er kvalifisert til OL i Rio - som vil bli de sjette lekene for Horten-mannen som vil ha fylt 40 år når OL-ilden tennes i Brasil.

Men rokongen mener hans sjanse til å vinne et tredje OL-gull i singlesculler er bare én prosent. Derfor tar han heller opp kampen om en av de to plassene i den norske dobbeltsculleren.

En båt som ennå ikke engang er kvalifisert til OL.

- Det er gambling, og jeg kan ende opp med å ødelegge alt for meg selv. Men jeg mener at sjansen for å vinne en medalje i OL er større i «dobbelen» enn i singlesculler, sier Tufte til Dagbladet.

Dobbelt-nedtur Den norske rokongen har vært mye skade- og sykdomsplaget siden OL-gullet i Beijing i 2008, men har hele tiden jobbet hardt for å komme tilbake til topps i idretten han har viet det meste av livet sitt til. Med fjerdeplassen i VM i Frankrike i fjor høst fulgte også en OL-billett for en norsk singlesculler til sommerens 31. olympiske sommerleker i Rio de Janeiro.

Den norske doublesculleren - med Nils Jakob Hoff og Kjetil Borch - ble verdensmestre i 2013, men har ikke klart å følge opp suksessen. Med sisteplass i B-finalen i VM i fjor høst, så klarte de heller ikke å kvalifisere en norsk dobbeltsculler til OL.

En siste sjanse Nå har ro-Norge bare én sjanse igjen til å få dobbeltsculleren til Rio, gjennom en egen OL-kvalik i Sveits i slutten av mai. Norges svenske landslagstrener, Johan Flodin, har gjort det klart at det nå er åpent om hvilke to personer som sitter i den norske båten i den kvaliken - og Olaf Tufte ønsker å gjøre et forsøk på å sikre seg en av plassene.

- Jeg mener jeg har 1 prosent sjanse på gull i singlesculler, og kanskje 10 prosent sjanse på medalje, sier Olaf Tufte til Dagbladet.

I doublesculler vurderer han gullsjansen til 5 prosent og medaljemuligheten til 25 prosent.

- Dette er helt kynisk fra min side. Det øverste målet er OL-medalje. Det er viktigere enn hvilken båt jeg sitter i. Derfor vil jeg prøve å få en plass i doublesculleren, sier han.

- Men 1 prosent sjanse til gull i singlesculler, en båttype du har to OL-gull i..?

- Ja, så tøft og så langt opp er det i singlesculler.

VM- og OL-medaljer i dobbel Regjerende Ondrej Synek (Tsjekkia) og regjerende olympisk mester Mahe Drysdale (New Zealand) må finne seg i de største favorittstemplene i Rio-OL, men Tufte havnet også seks sekunder bak VM-bronsevinner Mindaugas Griskonis i Frankrike i fjor høst.

I London-OL i 2012 røk Tufte ut i semifinalen i singlesculler.

Doublesculler er heller intet ukjent territorium for Olaf Tufte:

Det var i den båttypen han først markerte seg på den internasjonale roarenaen, med VM-bronse i 1999 og OL-sølv i Sydney i 2000 sammen med Fredrik Bekken, før hans suksessrike singlekarriere siden har innbragt to OL-gull og fem VM-medaljer.

- Må spisse satsingen Landslagssjef Flodin mener de er nødt til å se på nye konstellasjoner i doublesculler før OL-kvaliken i mai. I øyeblikket er det ikke mye som taler for at Nils Jakob Hoff og Kjetil Borch skal få en fart i båten de har manglet de siste par åra.

- Dette er et naturlig eksperiment for oss nå, etter at doublesculleren de siste to åra ikke har levd opp til det vi har drømt om. Vi ønsker å kvalifisere to båter med medaljesjanse til OL, og da må vi spisse satsingen inn mot kvalifiseringen, sier Flodin til Dagbladet.

Olaf Tufte vil derfor bli testet i spann med både Hoff og Borch under rolandslagets to uker lange treningsleir i Portugal, som starter i dag.

- Rodd som to idioter Dobbeltscullergutta Nils Jakob Hoff og Kjetil Borch ønsker konkurransen fra Olaf Tufte velkommen, og de lover at den gamle rokongen skal få svette bra om de skal klare å danke ut en av dem.

- Kjetil og jeg har rodd som to idioter de siste åra, så det er bare kjekt at Olaf vil prøve å danke ut av en av oss. Det er ikke vits å sende av gårde en båt som er sjanseløs. Da er det fint at vi har denne treningssamlingen til å finne ut hvilken konstellasjon i båten som går fortest, sier Nils Jakob Hoff til Dagbladet.

Bergenseren har slitt fælt med ryggproblemer de siste åra, men hevder at han for øyeblikket føler seg bedre enn på lang tid.

- Jeg var ett sekund bak persen min på romaskin-NM forrige uke, så fysisk føler jeg at jeg nå er der jeg skal være, sier han.

- Norges beste de siste åra Kjetil Borch framstår også selvsikker på egne vegne foran «duellene i Portugal».

- Jeg har vært Norges beste roer siden 2012, og føler meg egentlig ikke presset, sier han til Dagbladet.

Han mener også at landslagsledelsen gjør lurt i å gi Tufte muligheten til å vise at han eventuelt kan bidra til å få en norsk lagbåt til å gå fortere enn den har gjort de siste åra.

- Det er helt naturlig og akkurat slik det bør være. Ingen kan leve på gamle minner, så nå er det opp til hver enkelt å bevise at man fortjener en plass i dobbeltsculleren, sier han.

• Landslagssjef Flodin håper å få så gode svar i løpet av dagene i Portugal at han får tatt avgjørelsen om hvilke to det blir satset på fram mot OL-kvaliken. De utvalgte vil da sitte i den norske dobbeltsculleren i verdenscupåpningen i italienske Varese i april, og vil også få en ny test i EM før OL-skjebnen til den norske doublesculleren blir avgjort i Sveits i slutten av mai.