HOLDT IKKE HELT INN: ... Men det ble medalje på Olaf Tufte (t.v.) og Kjetil Borch. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
HOLDT IKKE HELT INN: ... Men det ble medalje på Olaf Tufte (t.v.) og Kjetil Borch. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

Tufte og Borch tok Norges første medalje i Rio-OL

Tok bronseplassen bak Kroatia og Litauen.

Dagbladet): Kjetil Borch (26) og Olaf Tufte (40) tok i dag Norges første medalje i Rio-lekene.

Etter å ha slitt i starten av rofinalen, kjempet de norske gutta seg opp. De klarte aldri å true Kroatia og Litauen som kjempet mot hverandre drøyt fire-fem sekunder foran Norge.

Da det gjenstod 250 meter av finalen så det ut til at Tufte og Borch kunne kjempet seg opp og true gull- og sølvvinnerne, men det ble for tøft.

IKKE HEEELT FORNØYDE: De to roerne var svært nære å kjempe seg helt opp, men det holdt ikke helt inn. - Vi var forbanna nære, sa de to. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
IKKE HEEELT FORNØYDE: De to roerne var svært nære å kjempe seg helt opp, men det holdt ikke helt inn. - Vi var forbanna nære, sa de to. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Likevel, Tufte fikk sin fjerde OL-medalje, mens Borch fikk sin aller første, da de to kapret bronsemedaljen i dag.

- Vi var forbanna nære, sa de to til TV 2 etter løpet.

Så nære at han ropte «faen» da han krysset målstreken. Og ifølge Dagbladets journalist på stedet, så skuffa at han sto med en klump i halsen i «mixed sone».

USIKKER FREMTID: Olaf Tufte fikk spørsmål om han nå var ferdig med OL. Det kunne han ikke bekrefte. Lagkamerat Borch spurte om 44 år var det nye 30. Vis mer

- Det er ufint å ikke være fornøyd når man kommer på pallen i OL, men man blir litt skuffa i øyeblikket at vi ikke klarer å nærme oss de på toppen, sa Olaf Tufte til TV 2.

Slik gikk løpet (siste nytt øverst):

Og det blir bronse til Norge! De tar Norges første medalje i årets OL, bak Kroatia på første og Litauen på andre.

Da er det 250 meter igjen!

Kroatia har skrudd opp giret igjen! For en spennende finale!

Tufte og Borch er 4.14 sekunder bak med 500 meter igjen til mål.

Litauen har tatt over teten, mens Kroatia ser ut til å slite. Kan de norske gutta gi enda mer og ta sølv?

- Det blir bronse om dette kan holde. Litauen er i ferd med å ta over ledelsen her nå. Det er de norske gutta som har høyest fart, og spiser seg innpå.

Norge er 5.10 bak Kroatia. Litauen er 0.23 sekunder bak kroatene.

- Farten er så høy at Olaf og Kjetil ikke kommer seg opp.

- Det virker som gutta har fått bygget seg litt opp igjen nå og roet seg litt.

Det er store kvalitetsforskjeller i finalen. Det begynner å bli langt opp til Kroatia og Litauen, og det kan bli en kamp om en bronsemedalje.

  • Ved passering 500 metersmerket ligger Norge på fjerdeplass.

Tufte og Borch nærmer seg tredjeplassen.

- Det blir et sliteløp, sier TV 2s kommentatorer, og utnevner kroatene som favoritter.

  • Norge ligger nest sist så langt, og de andre roerne har åpnet svært sterkt.
  • Borch og Tufte har bane to i finalen.

Deltok i sitt sjette OL

Olaf Tufte deltok i sitt sjette OL i karrieren i år. Tidligere har han deltatt i singlesculler (men også i dobbeltsculler i 2000), men i år ble det gjort endringer. Nils Jakob Skulstad Hoff tok Tuftes plass i singlesculler, mens Tufte da fikk Hoffs tidligere ropartner, Kjetil Borch.

Borch hadde før årets OL ikke kommet lenger enn semifinale i London-OL 2012. Tufte har sølv i dobbeltsculler fra OL i 2000, samt to gull fra Beijing-OL i 2008.

Takket de som hadde - og ikke hadde - trua

Tross Tuftes suksess i rosammenheng, har han møtt motgang på veien.

- Tusen takk til alle som har støttet meg på veien. Takk også til de som ikke har hatt trua, dere gir meg energi, skrev Tufte på bloggen sin etter å ha blitt tatt ut til sitt sjette OL.

Tufte er et gjennomtrent vidunder, men har skjønt at han ikke kan trene like vilt som han har gjort tidligere. Selv om han ikke liker å innrømme det, så hviler han nå mye mer ennhan har gjort tidligere.

- Jeg innså vel at jeg måtte roe ned litt, la kroppen få hvile litt, sa Tufte til Dagbladet tidligere i år.

MEDALJEVINNERE: Olaf Tufte og Kjetil Borch tok Bronsje i OL. Se deres feiring og hør hva de synes om medaljen og arbeidet som ligger bak. Video: NTB Scanpix. Vis mer

Og etter å ha kapret nok en finaleplass i OL - og så ha tatt en bronsemedalje, kan man trygt si at det ikke har gjort noe med mer hvile.

«Ekstremvær-OL» for roerne

I årets OL har ro-øvelsen blitt utsatt flere ganger på grunn av dårlig vær. Under lørdagens forsøksheat, var det så mye bølger at serberne Milos Vasic og Nenad Bedik mistet balansen, og båten snurret.

Også Tufte og Borch reagerte på de ekstreme roforholdene i kvartfinalen, der de ble nummer to.

- Det var veldig krevende forhold. Det er ikke noe å le av engang, men det er noe vi må ta på trening nå. Dette må vi få ordnet opp i. Hvis vi ikke hadde tatt igjen de andre (Tyskland), hadde jeg vært rykende forbanna. Nå er jeg bare forbanna, sa Borch til NTB.