Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tuftes rørende historie om da vennen søkte hjelp

- Takk for at jeg fikk oppleve dette.

KARRIERENS STØRSTE SEIER: Martin Johnsrud Sundby var overlykkelig etter at han vant årets Tour de Ski. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet.
KARRIERENS STØRSTE SEIER: Martin Johnsrud Sundby var overlykkelig etter at han vant årets Tour de Ski. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet. Vis mer

(Dagbladet): Fem etapper var unnagjort av årets Tour de Ski - sesongens tøffeste kraftanstrengelse. To gjensto. Den siste inkluderte et monster av en bakke som gikk tre kilometer rett opp et italiensk alpinanlegg. Martin Johnsrud Sundby (30) var favoritt til å vinne, men det var et problem: Verdens beste skiløper var utslitt. Han manglet krefter. 30-åringen trengte hjelp.

Det var da han tok opp telefonen og skrev en SMS til Olaf Tufte (38). De to idrettsheltene hadde blitt venner under en TV-innspilling to år tidligere. Nå benyttet Johnsrud Sundby muligheten til å søke råd hos kompisen. Kompisen som er kjent for å takle smerte bedre enn de fleste.

«Martin skriver at han begynner å bli trøtt. Etter fem etapper, og med favorittstempelet trykket nedover skuldrene sine, er hodet og kroppen virkelig i kjelleren.», skriver Tufte på bloggen sin.

Presset tynget Seieren i Tour de Ski sto mellom fire mann: Skikongen Petter Northug, svenske Calle Halfvarsson, russiske Jevgenij Belov og treningsdyret Johnsrud Sundby.

Sistnevnte var favoritt, men nå tynget presset mer enn det motiverte. Han spurte Tufte hva OL- og VM-gullvinneren i roing tenker og fokuserer på når han er sliten og har det vondt.

«Min første tanke er at verdens beste/råeste skiløper spør meg om råd! Jeg skal innrømme at jeg er meget ydmyk over å bli spurt av en slik person og profil. Og så tenker jeg fy fader for en MANN Martin er. Han som er verdens beste i en idrett tør å innrømme at han er sliten, og søker tips fra en gammel sliter som meg selv. Det står det respekt av.», forteller Tufte.

38-åringen begynte å tenke umiddelbart. Hva skulle han si? Hvilke råd skulle han gi?

«Jeg kan, jeg vil, jeg skal» Tufte valgte å gå rett på fakta. Han ville si det som det var. Det gjør vondt, men det gjør det for alle de andre løperne også, var formaningen han ga kompisen.

«Avslutningsvis skrev jeg det jeg gjør når jeg er i denne posisjonen. Gå til speilet på veggen, se deg selv i øynene og se hva som glinser der, si høyt så du hører, og tror det du hører: JEG KAN, JEG VIL, JEG SKAL!»

«Når man er så sliten at man tror at du er ved veis ende, så er det fortsatt en del igjen.»

Noen oppmuntrende meldinger senere var dagen kommet. Dagen da kun monsterbakken skilte Johnsrud Sundby fra å bli historisk som den første norske langrennsløperen til å forsvare en Tour de Ski-seier.

Løp som en gal Tufte tok selv turen fra den italienske alpebyen Seiser Alm til Val di Fiemme - plassen hvor alt skulle avgjøres. Der tok han oppstilling i den bratteste delen av bakken for å forsikre seg om at vennen ville få støtten han trengte.

Tidligere på morgenen hadde han sendt en siste melding til Johnsrud Sundby. Formaningen var den samme.

«JEG KAN, JEG VIL, JEG SKAL. Kommer og heier på deg i bakken. Du er RÅ!»

Noen timer senere var øyeblikket kommet. Tufte skimtet Johnsrud Sundby nede i bakken. Han hadde distansert Northug med om lag 15 sekunder. Han jobbet beinhardt for å holde konkurrenten unna.

«Nå kommer Martin rett under meg. Jeg har stilt meg slik at han kommer rett mot meg, før han svinger til høyre. Jeg ser Martin rett inn i hvitøyet og skriker det jeg er mann for: DU ER RÅ, MARTIN. HELT OPP. HELT OPP!»

Idet Johnsrud Sundby passerte begynte plutselig Tufte å løpe. Han løp oppover bakken for å kunne oppildne kameraten en siste gang.

Årets største klem Det hjalp, for Johnsrud Sundy gjorde jobben. Han vant. Han ble årets Tour de Ski-konge. En opplevelse han beskrev som karrierens største.

Etterpå fikk han øye på Tufte.

«Han så meg idet han strenet mot Gondolen, svingte av og slo armene rundt meg og sa TAKK. Det var en bjørneklem fylt med ydmykhet, respekt og stolthet. En av de største klemmene jeg har fått. Og en jeg satt ufattelig pris på.»

Etter løpet fortalte Johnsrud Sundby til Dagbladet at respekten og gleden i aller høyeste grad er gjensidig.

- Han betyr mye for meg, ikke minst har jeg snakket mye med om smertehåndtering. Han er en av Norges råeste utøvere og rådene hans har betydd mye for meg. Han var god å ha opp bakken i dag, sa Johnsrud Sundby.

Les hele den rørende historien på Tuftes egen blogg. Der kommer roeren også med en klar melding til Falun VMs kanskje aller største gullfavoritt.

«Takk for at jeg fikk oppleve dette.»

HJALP KOMPISEN: Olaf Tufte har vunnet både OL- og VM-gull i roing. Her etter seieren i singelsculler under OL i Athen i 2004.
Foto: ARNT E. FOLVIK
HJALP KOMPISEN: Olaf Tufte har vunnet både OL- og VM-gull i roing. Her etter seieren i singelsculler under OL i Athen i 2004. Foto: ARNT E. FOLVIK Vis mer