-  Tull å toppe lag for tidlig

Topper man lagene for tidlig, mister man flere talenter enn man finner. Det mener både Norges Fotballforbund og SIFO-forsker Jo Helle-Valle.

-  Det er umulig å se om en ti-åring blir god nok for tippeligaen eller ikke, sier informasjonssjef i Norges Fotballforbund, Roger Solheim.

I NFFs retningslinjer for barnefotball, som er aldersgruppen fra 6-12 år, heter det at «all erfaring tilsier at topping er negativt».

-  Vår erfaring med topping i denne gruppen er veldig dårlig. Det er viktigere med god bredde, så vi får flere å ta av i høyere alder, sier Solheim.

Stort frafall

I Norge er det i underkant av 150 000 barn som spiller fotball i aldersgruppen 6-12 år. Når lagene går over fra å spille med sju til å spille med 11 spillere i 13-årsalderen, er frafallet stort. Omkring 105 000 ungdommer i aldersgruppen 13-19 år spiller organisert fotball.

-  Det er markant frafall når de går over fra 7-er til 11-er-fotball. Da begynner toppingen, men her er det andre faktorer også, sier forsker Jo Helle-Valle ved SIFO.

Han leder for tida et forskningsprosjekt der han følger unge fotballspillere i overgangen fra breddefotball til toppfotball.

Helle-Valle mener Fjørtoft og Andersen er helt på jordet når de ønsker å «ta et oppgjør med breddefotballen».

-  De har en forestilling om at de vet hva et talent er. Det er høyst tvilsomt at de kan spotte talenter i 6- 12-års alderen. Jeg har vært trener selv, og sett at folk jeg trodde skulle bli flinke, har stagnert, mens andre som har vært dårlige har blitt gode, sier han.

Vil sikre etterveksten

På 80-tallet ble det gjort en undersøkelse av 4000 Oslo-ungdommer som spilte fotball. Den viste at hvis man ikke fikk lov å være med, sluttet man. Undersøkelsen viste at også de gode sluttet hvis en kamerat som kanskje var mindre god sluttet.

-  Vi ser for oss en annen type prosess, som er mer helhetlig. Det er en vinn-vinn-situasjon også for toppklubbene - å sikre at etterveksten er så brei som mulig. Vi er et lite land langt mot nord - vår suksess har vært å rekruttere mange. Derfor ligger vi helt i europatoppen når det gjelder antall fotballspillere, sier Solheim.

TALENT: Den da fjorten år gamle Jesper Braathen, til venstre, fra Langesund i Telemark ble i fjor fulgt av flere proffklubber under Norway Cup. Forskere advarer nå mot for tidlig dyrking av de beste.