Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

- Tull at RBK trenger så lang tid

Nå skal de lære av Chelsea. Men Karl Petter Løken reagerer på defensiv holdning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): På søndag starter Tippeligaen på igjen etter fire uker spillefri. Rosenborg møter Viking i Stavanger.

Men RBK-fansen bør ikke vente seg trøndersk samba-fotball, for nå varsler assistenttrener Knut Tørum at Rosenborg vil legge bort finspillet.

RBK-mannskapet mestrer det ikke.

Skuffende vårsesong

En skuffende vårsesong for Rosenborg endte med fjerdeplass og ti poeng opp til serieleder Brann før sommerpausen. Treningskampene i ferien har gitt to skuffende uavgjortkamper mot 1.divisjonslagene Aalesund og FK Haugesund.

Nå skal Rosenborg spille mindre ambisiøst i høstsesongen.

- Vi lærte, i positiv forstand, at vi må opptre mer kompakt og at vi blir bedre jo mer direkte vi blir i angrepsspillet. Vi har en plan om å gjenskape prestasjonen fra 1. omgangen mot Brann, forklarer Tørum til Adressa.no.

Vårsesongens siste kamp mot Brann var positiv for RBKs del, men i feriekampene ser laget ut til å ha falt tilbake til gamle synder. Men noe «kick and run»blir det ikke.

SKUFFENDE VÅR:Manglende resultater gjør at Knut Tørum og RBK nå varsler en mer direkte spillestil. Men Karl Petter Løken synes Rosenborg er for defensive i holdningen. Foto:Scanpix
SKUFFENDE VÅR:Manglende resultater gjør at Knut Tørum og RBK nå varsler en mer direkte spillestil. Men Karl Petter Løken synes Rosenborg er for defensive i holdningen. Foto:Scanpix Vis mer

- Vi sleit med en god del skader i vårsesongen på sentrale spillere som Roar Strand og Daniel Braathen. De nye spillerne som kom inn mestret ikke de rollene de ble pålagt, forklarer Tørum for Dagbladet.no.

Og Tørum understreker at spillerstallen i seg selv er god nok til å være med i toppen.

Lagbygging

- Vi må finne en rolle til hver enkelt der de spiller på sitt beste, det er det vi jobber med nå. Der var vi ikke god nok i vår.

Tørum blir ikke ulik en av sine store forgjengere når han snakker om lagbyggingen som foregår.

- Å være fotballtrener handler om å få alle til å være gode og å få fram det beste i hver enkelt. Der har vi enda et stykke å gå, sier Tørum.

Profesjonalisering

Det har skjedd mye på Lerkendal etter at Per-Mathias Høgmo og Knut Tørum tok over roret. Støtteapparatet har blitt forsterket, et topp moderne test-labaratorium er på plass og klubben framstår som mer gjennom-profesjonell enn noen gang før. Tidligere i år tok Per-Mathias Høgmo et oppgjør med vitsekulturen i Rosenborg, og slo fast at de måtte få bygge opp kompetanse uten å bli hånet for det.

image: - Tull at RBK trenger så lang tid

Men de suverene resultatene lar vente på seg.

Karl Petter Løken, svært merittert eks Rosenborg-spiller, synes det har blitt i overkant fokus på det rundt fotballen.

-Fotballen må være viktigst

- Det er bra med utvikling, men jeg synes det har blitt for mye fokus på det rundt, sier Løken til Dagbladet.no.

- Det viktigste må være å utvikle laget og det fotballmessige.

For Løken mener at Rosenborg har mistet mye av særegenheten som gjorde de til et fotballag på europeisk toppnivå.

-Jeg ønsker jo at Rosenborg skal være bedre på det de var gode på før, men i dag er RBK blitt veldig lik alle andre. Rosenborg har aldri hatt så mye bedre enkeltspillere enn alle andre, styrken har ligget i et innarbeidet mønster som har vært terpet dag etter dag.

- Tull at RBK trenger tid

Når kritiske røster har pekt på at RBK spiller en annerledes og mindre underholdende fotball i årets sesong, har det gjerne blitt omtalt som gammeldags og urealistisk tilbakeskuende.

Det er ikke Løken enig i.

- Det har vært RBKs styrke at de ikke har sett seg tilbake, men heller tatt med det beste fra tidligere og bygd videre på det som har vært bra.

- At Rosenborg trenger tid på å bygge opp noe nytt, er tull. Det var 5-6 spillere som forsvant fra Champions League-laget da jeg var i klubben, og vi vant serien og spilte i Champions League året etter.

Og Løken peker på de mange kontinuitetsbærerne som fortsatt er i klubben.

Forpliktelser

- Roar Strand, Ørjan Berg, Frode Johnsen, Christer Basma og Bjørn Tore Kvarme har alle opplevd veldig mye og hatt stor suksess med Rosenborg. Det burde det være mulig å bygge på.

Etter at Rosenborg tapte 0-3 hjemme for HamKam i mai, uttalte trener Per-Mathias Høgmo at laget la seg lavt fordi angrepsspillerne ikke var flinke nok i høyt press.

Dette reagerer Karl Petter Løken på.

- Det ligger jo i RBK-filosofien at de skal spille artig og underholdende fotball, og det forplikter jo. Jeg synes at Rosenborg hjemme på Lerkendal så skal være gode nok til å kjøre på fra start av.

Ser til Chelsea

Knut Tørum sier at problemet er at det blir for stor strekk i laget. Og forbildet i forsvarsspillet er Chelsea.

- Vi har opplevd at det blir for strekk i laget når vi presser høyt, og motstanderen får dermed store rom å spille i. Vi arbeider nå med å bli mer kompakte defensivt, og bedre én mot én. Se på Chelsea, sier Tørum engasjert; De slipper inn historisk lite mål, og de er utrolig kompakte bakover på banen.

Løken er enig i at også det defensive må prioriteres.

- Man skal selvfølgelig ikke være for naiv. Fotballen har utviklet seg, og andre lag har blitt bedre. Men jeg tror Rosenborg hadde vært bedre hvis de hadde tatt med seg mer av oppskriften som har gitt så enorm suksess. Når grunnmønsteret er borte , blir marginene viktigere. Slik jeg ser det kan RBK ende på alt fra tredje- til ellevteplass.

- Eggen var en stor motivator

Det som kan virke som en noe defensiv holdning fra dagens RBK-trenere, står i skarp kontrast til Nils Arne Eggen som beordret spillerne til å gå ut på Santiago Bernabeu og presse Real Madrid tilbake på banen.

Karl Petter Løken forteller om en sterk motivator som skapte en enorm selvtillit blant spillerne.

- Det er noen som har slike naturgitte egenskaper som går på motivasjon. Når vi gikk på banen, var vi alltid like positivt motiverte for å prestere i forhold til det vi trente på. Det spilte liten rolle om det var Utleira eller AC Milan vi møtte, sier Løken.

Spillerjakt som å kjøpe hus

Knut Tørum forteller at Rosenborg er på jakt etter nye spillere, men at det er en komplisert prosess.

- Det blir litt som å kjøpe et hus. Det er mange flotte hus, og man kan gjerne legge inn bud. Men det skjer lite før budet aksepteres.

<B>MERITTERT:</B>Karl Petter Løken vant mye som Rosenborg-spiller, her cupfinalen mot Lillestrøm 1992.
<B>OFFENSIV TYPE:</B>Nils Arne Eggen var kjent for gå offensivt til verks med Rosenborg. Nå mener Karl Petter Løken at dagens trenere er for defensive.