STIVNET:  Boasson Hagen klarte ikke å følge favorittene på kongeetappen i Danmark rundt. Her fra årets Tour de France. Foto: EPA/YOAN VALAT
STIVNET: Boasson Hagen klarte ikke å følge favorittene på kongeetappen i Danmark rundt. Her fra årets Tour de France. Foto: EPA/YOAN VALATVis mer

Tung dag for de norske i Danmark

Edvald stivnet, mens Nordhaug måtte bryte.

(procycling.no): Edvald Boasson Hagen (MTN-Qhubeka) vant gårsdagens etappe i Danmark rundt etter en glimrende spurt, men klarte ikke å gjenta den bragden i dag.

Nordmannen falt av da feltet inntok den svært kuperte avslutningsrunden i Vejle, og klarte aldri å komme seg opp igjen til tetgruppen.

Lars Petter Nordhaug (Team Sky) var opprinnelig blant favorittene på dagens etappe, men nordmannen var svært uheldig og måtte bryte rittet etter å ha veltet.

Etappen ble vunnet av hjemmehelten Matti Breschel (Tinkoff-Saxo).

- Dette er deilig. Det er utrolig gøy når det endelig lykkes, sier dansken i seiersintervjuet vist på Eurosport.

Slik gikk det til
Dagens første brudd besto av Jimmy Engoulvent (Europcar), Jacques Janse Van Rensburg (MTN), Christopher Williams (Novo Nordisk), Mike Terpsta (Roompot) og Patrick Clausen (Team Trefor).

Da rundt 50 kilometer gjensto, begynte kjøret for fullt i hovedfeltet. Det var først Tinkoff-Saxo som tok kommando i fronten i et forsøk på å splitte opp feltet i sidevinden.

Like etterpå ble det trøbbel i bruddet da flere av dem tok feil sving gjennom en rundkjøring, og frontgruppen tapte dermed en del tid.

Nordhaug veltet
I hovedfeltet ble det svært dramatisk da Lars Petter Nordhaug (Team Sky) krasjet hardt. Nordmannen holdt seg til kragebeinet etter uhellet, og så ut til å være i store smerter.

Han vant denne etappen i 2012, og hadde opprinnelig gode muligheter til å gjenta den bedriften i dag.

Men Sky-rytteren måtte bryte rittet etter det dramatiske uhellet. Skadeomfanget er foreløpig ikke kjent.

Også den danske hjemmehelten Jakob Fuglsang (Astana) var involvert i velten.

Lederen sprakk
Etter hardkjøret fra Tinkoff-Saxo, var det et betydelig redusert hovedfelt som ankom den kuperte avslutningen.

Overraskende nok var sammenlagtleder Lars Boom (Astana) en av de som måtte slippe da 40 kilometer gjensto, men nederlenderen kjempet seg tilbake igjen til feltet.

Edvald Boasson Hagen (MTN) satt fremdeles langt fremme i feltet på det tidspunktet.

Fem kilometer senere var de siste gjenværende utbryterne innhentet av det jagende hovedfeltet.

Mer uflaks for Sky
Deretter gikk et brudd med Konstantin Sivtsov (Team Sky), Jay McCarthy (Tinkoff-Saxo) og Van Rensburg.

Men uflaksen fortsatte for Team Sky, og da trioen kom inn i et lite brosteinsparti, krasjet Sivtsov hardt og tok salto over sykkelen.

De to øvrige fortsatte videre, og opparbeidet seg etter hvert et forsprang på rundt 30 sekunder, men de ble hentet da feltet inntok de avsluttende rundene i Vejle.

Finalen
Da angrep Chris Juul Jensen (Tinkoff-Saxo) opp Kiddesvej. Dansken tok tre bonussekunder i den innlagte spurten, og begynte dermed å nærme seg teten i sammendraget.

Boasson Hagen fikk det tøft opp den korte, bratte stigningen, og havnet et lite stykke bak tetgruppen, som på det tidspunktet besto av rundt 12 ryttere.

Her satt blant andre Matti Breschel (Tinkoff-Saxo), Rasmus Guldhammer (Cult), Lars Bak (Lotto-Soudal) og Gerald Ciolek (MTN).

Boom fikk det også svært tungt opp den neste stigningen, og klarte ikke å holde følge med feltet, som nå var 30 sekunder bak tetgruppen.

Det ble snart klart at gruppen i front ville gjøre opp om seieren, og flere forsøkte å angripe.

Spurtet om seier
Da tre kilometer gjensto rykket Troels Vinther (Cult). Dansken fikk en god luke, men stivnet opp den siste stigningen.

Alexander Kamp (ColoQuick) rykket deretter, men Breschel tok opp jakten bak og innhentet sin landsmann like før mål. Syv ryttere gjensto i front.

Marcato åpnet spurten, men Breschel akselererte forbi og kunne juble for en flott seier.

Denne artikkelen er levert av sykkelnettstedet procycling.no.