Langrenn:

Tung dag i Falun. Alle de norske slått på målstreken

Spurtslått gjeng.

SPURTSLÅTT: Maiken Caspersen Falla, til høyre, ble spurtslått av svenske Stina Nilsson. Bak Heidi Weng som ble nummer tre. Foto: Ulf Palm / TT / NTB Scanpix
SPURTSLÅTT: Maiken Caspersen Falla, til høyre, ble spurtslått av svenske Stina Nilsson. Bak Heidi Weng som ble nummer tre. Foto: Ulf Palm / TT / NTB ScanpixVis mer

OSLO / FALUN (Dagbladet): Marit Bjørgen og Johannes Høsflot Klæbo var best under prologen tidligere i dag, da sistnevnte forbauset den svenske kommentatoren Petra Thorén med sitt kanonrenn. Av de to var det kun Klæbo som tok seg til finale.

Herrefinalen var så godt som nordisk, der Klæbo kjempet mot lagkameratene Sindre Bjørnestad Skar og Emil Iversen, samt svenskene Oskar Svensson og Teodor Peterson.

VANT: Federico Pellegrino spurtslo Emil Iversen i finalen. Foto: Ulf Palm / TT / NTB Scanpix
VANT: Federico Pellegrino spurtslo Emil Iversen i finalen. Foto: Ulf Palm / TT / NTB Scanpix Vis mer

Eneste som ikke var nordisk var italienske Federico Pellegrino.

Det gikk svært raskt i finalen, der det lenge var helt åpnet. I tet lå Iversen med Pellegrino, der det måtte en tøff spurtkamp til for å kåre italieneren som vinner.

Det var ikke Emil Iversen fornøyd med.

Han raste og slo hardt med staven i snøen, helt til den knakk. Han hadde nok store forventninger til seg selv i dag, men tapte altså spurtkampen mot Pellegrino.

Skar ble nummer tre, Klæbo nummer fem.

Spurtslått av Nilsson

På startstreken i kvinnenes finale var det Maiken Caspersen Falla og Heidi Weng som skulle kjempe om Norges ære mot Kikkan Randall, Krista Parmakoski, Jonna Sundling og Stina Nilsson.

Der gikk Falla og Nilsson foran, med Weng i ryggen. Nilsson og Falla stakk, og etter en vanvittig spurtkamp, måtte foto til for å kåre en vinner. Der tok det tid før resultatet var klart, men svensken tok seieren på hjemmebane.

- Nilsson vinner med ett hundredel! Det nederlaget er selvfølgelig surt, men vi håper hun revansjerer seg i VM, sa NRKs kommentatorer.

Heidi Weng ble nummer tre.

- Det var så jevnt i finalen! Jeg er så glad for å vinne her, sa Nilsson i seiersintervjuet til FIS etter målgang.

Eide fikk tidenes mulighet

I den første semifinalen for damene var Mari Eide og Maiken Caspersen Falla. Sistnevnte var overlegen og stakk av med seieren i det første semifinaleheatet, mens Mari Eide fikk tidenes mulighet til å gå videre på tid.

For i utgangspunktet kjempet Jessica Diggins og Hanna Falk om plassene bak Falla. Men da Diggins ramlet og dro med seg Falk i fallet i den aller siste bakken inn mot stadion, var det plutselig Eide som ble nummer fire bak Falla, Kikkan Randall og Stina Nilsson.

Dessverre holdt det akkurat ikke for Eide, da Krista Parmakoski og Stina Nilsson stakk av med «lucky loser»-plassene 68 hundredeler foran den norske jenta.

Heidi Weng og Jonna Sundling tok de to siste finaleplassene.

Marit Bjørgen klarte ikke opprettholde det høye tempoet hun hadde i prologen, og røk ut i semifinalen.

- Det var litt som forventa, jeg var kanskje litt treg i starten, forklarte Bjørgen til NRK.

Stivnet

Erik Brandsdal fikk det ikke til å fungere i herrenes første kvartfinale. Både Teodor Peterson, Lucas Chanavat og Sergej Utstjugov gikk forbi nordmannen, som så ut til at han stivnet på toppen inn mot stadion.

Brandsdal ble nummer fire til slutt, og dermed måtte vente og se om han kunne kapre en «lucky loser»-plass. Det holdt ikke lenger enn til kvartfinale tre, og dermed var det over for Bransdal.

Finn Hågen Krogh kapret en semifinaleplass etter å ha blitt nummer to i sitt heat, bak Federico Pellegrino fra Italia.

I samme heat ble svenske Calle Halfvarsson utslått, mens Emil Jönsson var en av løperne som ikke gikk videre i heatet der Håvard Taugbøl og Sindre Bjørnestad Skar ble nummer en og to.

Skremte NRK-kommentatorene

Emil Iversen ble nummer to i den nest siste kvartfinalen, bak svenske Oskar Svensson.

Klæbo skremte NRK-kommentatorene da han gikk små-nonchalant over streken i den siste kvartfinalen. For etter at unggutten hadde en skikkelig ledelse, så det ut som at Klæbo skulle ryke ut etter å ha sakket ned farta på oppløpet.

- Om han ryker ut nå håper jeg han får seg en skikkelig lærepenge. Men ofte er det slik at utøverne har litt mer kontroll enn det ser ut som for oss, sa Jann Post og Torgeir Bjørn i NRK-studioet.

Og det stemte. Klæbo hadde full kontroll.

- Fire hundredeler er nok det. Det var ikke noe voldsom fart i løypa, men det var fint, sa Klæbo like etter målgang.

- Veldig kjedelig og veldig skuffende

I damenes kvartfinaler ble Ingvild Flugstad Østberg første norske til å ryke ut, da hun måtte se seg slått av svenske Stina Nilsson og Natalia Matveeva fra Russland i den tredje kvartfinalen.

- Det var veldig kjedelig og veldig skuffende. Hva skal jeg si. Det var altfor dårlig, jeg tenker at jeg burde ta meg videre fra en kvartfinale. Jeg får håpe det gjør at jeg blir «piss-irritert» så jeg kan bruke det til å sammenlikne senere i vinter. Jeg skuffa meg selv der altså, virkelig, sa Flugstad Østberg til NRK etter målgang.

Bedre gikk det for Maiken Caspersen Falla som vant sin kvartfinale, mens Kathrine Harsem i det samme heatet ble nummer fire. Harsem hadde en god tid med sine tre minutter, tre sekunder og 33 hundredeler, og så lenge ut til å gå videre på denne tiden.

Så dukket lagvenninnen Mari Eide opp.

I heat med Marit Bjørgen og Krista Parmakoski kjempet Eide seg inn på en tredjeplass. Da tida viste at hun var to tideler raskere enn Harsem, sendte hun lagvenninna ut fra «lucky loser»-plassen og tok seg til semifinalen.