DER HAN SKULLE VÆRE: Både Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen satt med i finalen under dag én av Tour of Qatar.
Det endte med en litt skuffende femteplass på førstnevnte. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
DER HAN SKULLE VÆRE: Både Alexander Kristoff og Edvald Boasson Hagen satt med i finalen under dag én av Tour of Qatar. Det endte med en litt skuffende femteplass på førstnevnte. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpixVis mer

Tung Kristoff ble fraspurtet i Qatar-åpning

Maktet ikke plassere seg på podiet.

(procycling.no): Mark Cavendish spurtslo Alexander Kristoff under første etappe av Tour of Qatar.

Nordmannen var støttet av Michael Mørkøv, Sven Erik Bystrøm og Viatseslav Kuznetsov i avslutningen, og fikk et fint opptrekk.

Katusha-kapteinen åpnet spurten med rundt 150 meter til mål, men ble tidlig passert av Mark Cavendish.

Passert av flere Mot slutten kom også Sascha Modolo og Andrea Guardini sterkt ute til venstre. På slutten ble han også passerte av Sam Bennett (Bora-Argon 18). Det gjorde at Kristoff endte på en skuffende femteplass.

- Jeg var med å kjempe om seieren, men vi tok kanskje litt for mye ansvar på slutten. Jeg trodde det skulle være et litt raskere oppløp med litt medvind, men jeg synes ikke det gikk så fort dere inn. De kom bakfra i ganske stor fart. Da ble det vanskelig å svare, sier Kristoff til TV 2 Sporten etter målgang.

Alt tidlig på etappen ble det kjør i sidevinden. Det gjorde at en gruppe på 21 mann stakk av fra hovedfeltet. Her var Kristoff, Bystrøm og Edvald Boasson Hagen alle representert.

Savnet opptrekkerne Han fikk en solid føring av Michael Mørkøv innenfor kilometers merket, og fikk opptrekk fra Kuznetsov. Likevel savnet han nok Marco Haller og Jacopo Guarnieri, som ikke var med i det avgjørende bruddet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

— Vi prøvde. Vi hadde ikke de faste opptrekksrytterne. De var i gruppen i bak. Det var litt halvveis i dag, men det kommer flere dager, sier Kristoff til TV-kanalen.

Boasson Hagen ble nummer seks på etappen. Vegard Breen (Fortuneo Vital Consept) satt i en av gruppene som ble kjørt av tidlig.

Slik gikk det til:

Åpningsetappen i Qatar startet med fyrverkeri da en kruttsterk gruppe med 21 mann slet seg løs fra hovedfeltet i sidevinden.

Katusha og BMC Racing hadde med fire mann hver. Alexander Kristoff og Sven Erik Bystrøm var blant disse.

Dimension Data var også representert med Edvald Boasson Hagen, Mark Cavendish og Tyler Farrar.

Samtidig skapte tilstedeværelsen til Astanas-spurter Andrea Guardini, Sam Bennett (Bora Argon 18) og Sacha Modolo (Lampre-Merida) et åpenbart problem:

Hvem, i et hovedfelt med rekordfå WorldTour-lag, skulle tette denne luka?

LottoNL-Jumbo gjorde et iherdig forsøk, men det nederlandske laget maktet ikke annet enn å holde avstanden i nærheten av minuttet. Også Ag2r forsøkte å bidra.

Blant de 21 i front delte man på tauejobben. Det betød at selv Kristoff var framme og tok føringer på veien mot målgang i Al Khor Corniche. Det gjorde også at avstanden var relativt konstant rundt minuttet.

Det hjalp heller ikke at gruppe nummer to ble rammet av et velt, og at en del ryttere regelrett ble kjørt ifra i sidevinden.

Det dro seg derfor til foran en interessant massespurt, og den første duellen mellom Katusha og Dimension Data: Alexander Kristoff mot Mark Cavendish. Selvsagt var det også en mulighet for at Modolo og Guarnieri kunne melde seg på.

Utfordringen deres var likevel at Kristoff hadde med Bystrøm, Kuznetsov og danske Michael Mørkøv, og Cavendish kunne lene seg på Edvald Boasson Hagen og Tyler Farrar.

BMC Racing hadde ingen spurter med, men kunne likevel håpe på en langspurt fra Greg Van Avermaet.

En liten pekepinn på styrkeforholdet fikk vi under de innlagte spurtene. Den første tok Kristoff foran Cavendish og Modolo. Men Dimension Data-rytteren vant den neste 35 kilometer unna mål.

Der nøyde Kristoff seg med å sende Kuznetsov fram som markør. Russeren tok andreplassen, mens Van Avermat ble tredjemann.

Med litt over 10 kilometer til mål, økte tempoet i tetgruppa betraktelig. BMC Racing var nødt til å finne på noe, om de ikke skulle servere etappeseieren til en av de raske spurterne.

Kristoffs lag, som har hatt en dopingutestengelse hengende over seg i oppkjøringen til rittet, virket dog motiverte og hadde ingen problemer med å svare på fartsøkningen. Samtidig ble luka bakover større.

Det var åpenbart at etappevinneren befant seg blant disse.

Stamsnijder, Oss, Jones og Farrar var blant rytterne som aldri så finalens lys. Kvartetten måtte slippe innenfor de siste fem kilometerne.

Det betød at Cavendish hadde mistet én mann, og da så Kristoff og hans tre hjelpere sitt snitt til å sette seg helt foran.

Det var Katusha-laget som ledet tetgruppa ut på oppløpet. Kristoff dro til med 150 meter igjen, men ble raskt passert av Cavendish.

Ingen maktet å matche toppfarten til Dimension Data-kapteinen. Nærmest fulgte Sascha Modolo og Andrea Guardini. Det innebar en skuffende fjerdeplass i sesongdebuten for Stavanger-mannen.

Boasson Hagen ble nummer seks i Al Khor Corniche.

Artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no!