Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tunge venner

De norske håndballgutta har ryddet opp i konflikter. Det gjør dem til et bedre lag enn tidligere landslagstropper.

SOUSSE/OSLO (Dagbladet): Siden Gunnar Pettersen i 2001 gikk på sin andre periode som landslagssjef har han hatt med seg Torbjørn Hekneby i støtteapparatet som egen verdiansvarlig.

Målet var å rydde opp i grumset som har preget tidligere landslagstropper, uromomenter som har bidratt til at landslaget aldri har fått ut sitt fulle potensial: k likkdannelser, baksnakking og vekslende tillit til tidligere landslagsregimer.

Gunnar Pettersen var tidlig ute med å trekke verdijobbing inn i idretten - og er full av lovord om hvordan VM-troppen oser av samhold, vilje og positiv energi.

Fire punkter

-  Det er vanskelig å måle i prosent hvor mye bedre verdijobbingen har gjort oss, men det har definitivt vært til stor nytte. Vi har brukt mye tid på det de siste tre og et halvt åra, sier Pettersen.

Historien er full av eksempler på at lag med de største stjernene ikke er ensbetydende med suksess. Det er det beste laget som vinner. Det som er sterkest som gruppe. Slik har Norge et ess i ermet de kanskje er alene om i VM.

Ifølge «GP» er det spillerne selv som har satt opp verdiene som skal prege det norske landslaget:

Vilje til:

 TUNGVEKTERE:  Tungt skyts og et bedre samhold skal gi norsk VM-suksess i Tunisia. Disse utgjør 100-kilosklubben i den norske VM-troppen (f.v.): Frode Hagen, Preben Vildalen, André Jørgensen, Johnny Jensen og Frank Løke. Foto: Bjørn Sigurdsøn/Scanpix
TUNGVEKTERE: Tungt skyts og et bedre samhold skal gi norsk VM-suksess i Tunisia. Disse utgjør 100-kilosklubben i den norske VM-troppen (f.v.): Frode Hagen, Preben Vildalen, André Jørgensen, Johnny Jensen og Frank Løke. Foto: Bjørn Sigurdsøn/Scanpix Vis mer
  •  Samhandling
  •  Lojalitet
  •  Seriøsitet
  •  Humor

Under «lojalitet» ligger det at spillerne ikke skal snakke dritt om hverandre, mens «seriøsitet» er delt opp i «angrepslag», «ro» og «disiplin».

-  For at vi skulle bli med på dette opplegget, var det viktig for meg at spillerne selv kom fram til verdiene de mener skal prege laget. Det kunne ikke jeg gjøre, sier Gunnar Pettersen.

Gruppearbeid

Det første Hekneby tok tak i da han kom inn i det norske støtteapparatet, var det han oppfattet som «åpenbare klikkdannelser».

-  Vi måtte jobbe med å få alle spillerne til å bli positive til hverandre, og sørge for at ingen står utenfor gruppa. Alle skal være med, og alle skal bidra. Det har vi lyktes bra med, i dag finnes det ingen klikkdannelser i landslaget, sier Hekneby.

På samlinger har spillerne i grupper hatt egne stunder hvor de har hatt i oppgave å trekke fram to ting med hverandres atferd på og utenfor banen som er bra.

Fotfølger «GP»

-  Man har lett for å henge seg opp i de negative tingene og glemme det positive. Så lenge det positive ligger i bunn, er det også enklere å ta opp andre ting, sier Hekneby.

Gunnar Pettersens rolle er også viktig i verdiarbeidet. Han lar seg mer eller mindre fotfølge av Torbjørn Hekneby på hver eneste landslagssamling for å få tilbakemelding på sin egen atferd overfor gutta. Verdisjefen er klar på at det på landslaget har utviklet seg en kultur som er preget av ro og trygghet. Det er igjen med på å skape balanse mellom spenning og mestringsnivå.

-  Bedre kjent

-  Vi har ei gruppe som er sterk sammen. Det sosiale nettverket innad i gruppa er viktig når man står overfor tøffe psykiske påkjenninger, som det er å spille et mesterskap. Vi vil vinne på at vi er et lag, sier Hekneby, som ikke har noen formell psykologisk utdanning. Han baserer sitt virke på hovedfag i idrett, lederskapserfaring fra Krigsskolen og sju år som håndballspiller i eliteserien.

Kaptein Glenn Solberg er enig i at verdijobbingen har spleiset laget sterkere sammen.

-  Gjennom tilbakemeldinger har vi lært hverandre bedre å kjenne og er blitt tryggere på hverandre. Så sjelden som vi er samlet, har dette vært til stor hjelp for oss, sier Solberg.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media