Tungt farvel med Pål Arne

De tok et sorgtungt farvel med en sønn, en bror, og Janice Selboe (30) med en kjæreste - som følge av en meningsløs bilulykke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ASKER (Dagbladet):I går ble Pål Arne Fagernes (29) bisatt i en fullsatt Asker kirke. Tre dager fikk pret ha forlovelsesringene på, før tragedien rammet dem.

I går bar en svartkledd Janice forlovelsesringen til Pål Arne i kjede rundt halsen, som tegn på deres kjærlighet. Hennes siste hilsen var en hjerteformet krans av røde roser og ordene:

«Takk for kjærlighet, humor og varme, kjære gutten min. Elsker deg. Jenta di.»

Idrettstalentet

På de første benkene satt den nærmeste familien. Mor Anne Karin (58) og far Lars, besteforeldrene og søstrene Guro (21) og Pia (34) og Pias datter, Oda Konstanse (6).

- Han var så stolt da Oda Konstanse kom. Og da jeg spurte om han, den store mannen, ville bære henne til dåpen, ble han så glad. Han har bestandig vært der for henne, lekende og omsorgsfull, sa søsteren Pia, som fortalte om en utrolig raus og snill lillebror.

- Det Pål Arne var mest kjent for, var hans utrolige idrettstalent. Pappa Lars og Pål Arne ble to som fikk et meget nært forhold nettopp gjennom idretten og på turer i skog og mark. Den vinteren Pål Arne var fem år, hadde han gått imponerende langt på ski. Hele 264 kilometer. Da han var ti år kastet han for første gang spyd. Over 29 meter. Og det var alltid et mål å slå rekorden. Eller «pærse», som han sa. Da han var 15 år, kastet han 82 meter med snøball på Bislett Stadion. Norsk friidrett skjønte at her var det en gutt som hadde i seg noe helt spesielt, fortalte idrettsprest Kjell Markset, som forrettet under bisettelsen av sin nære venn.

Nederlagene

- Pål Arne ble også kjent for en hel nasjon for sine personlige nederlag. Pål Arne levde sterkt og voldsomt. Han var høyt oppe, og dypt nede. Pål Arne var en beskjeden gutt. Alkoholen hjalp ham til å bli mer åpen og sosial. Han gjorde da ting han ikke hadde kontroll over. Men han angret bittert hver gang. Og etter hvert skjulte han heller ikke sine vanskeligheter. Og det var med ærlighet han ønsket å forandre livet sitt, sa presten.

Markset fortalte om Pål Arne som etter drømmeåpningen som proffbokser i Spania, bestemte seg for å ta et opphold på Evangeliesenteret Østerbo i Halden.

- For han visste at etter boksekampen, enten det ble tap eller seier, så ville han være i en meget kritisk situasjon. Jeg møtte Pål Arne på Gardermoen, og vi kjørte sammen ned til Evangeliesenteret. Det vitner for meg om en mann som det står meget høy respekt av og som hadde et brennende ønske om å gjøre noe med livet sitt. Men han slet med et «høyspenningssenter» i sitt indre, som svært få av oss har vært i nærheten av å kjenne på, sa presten til høylytt snufsing og stille tårer fra de mange sørgende.

Representanter fra hele idretts-Norge tok i går farvel med mannen som har norsk rekord i spydkast, fire NM-gull og kongepokal.

Nye kastesko

- Den norske toppidrettsfamilien er liten og sårbar. Vi har ingen å miste. Det oppleves som meningsløst at du aldri mer får brukt ditt enestående talent på idrettsbanen. Du måtte tåle mer menneskelig motgang enn mange av oss. Vi pratet ofte om motgangen. Du ringte alltid og ba om unnskyldning. Siste gangen jeg snakket med deg, lurte du på om jeg kunne skaffe deg nye kastesko. Skoene fikk du aldri bruk for. Jeg skulle så inderlig ønske at du kunne få en dag i morgen, sa toppidrettssjef Bjørge Stensbøl.

Boksetrener Harald Skog fortalte om Pål Arne med røde boksehansker på, heltent, jaktende, svettende, stadig bedre. Borti hjørnet en taus, nøye overvåkende pappa Lars.

- Størst, raskest og best, og ikke minst drømmen din om en kamp mot Mike Tyson. Drømmen om VM-kamp gikk raskt fra hvis til når. Du var en herlig kamerat, Pål Arne, sa en sterkt beveget Harald Skog, som la til:

- Hvil i fred.

TRIST: Toppidrettssjef Bjørge Stensbøl var tydelig beveget under minnetalen han holdt over Pål Arne Fagernes båre. - Den norske toppidrettsfamilien er liten og sårbar. Vi har ingen å miste, sa Stensbøl.
FARVEL: Sprinteren Geir Moen har kjent Pål Arne Fagernes i mange år. I går tok han et siste farvel. <!--/BTEK6-->
IDRETTSVENNER: Høydehopperen Hanne Haugland og DnBs sposorsjef Jakob Lund deltok også i bisettelsen.<!--/BTEK5--><!--BTEK6-->
SPYDKOLLEGA: Trine Hattestad var til stede for å ta et siste farvel med sin friidrettskollega.<!--/BTEK4--><!--BTEK5-->
SISTE HVILE: Pappa Lars Fagernes, onkel Roar Fagernes, boksetrener Harald Skog, friidrettstrener Per Erling Olsen, søsteren Pia Fagernes og toppidrettssjef Bjørge Stensbøl bar kista ut i den vakre sommerdagen.<!--/BTEK0--><!--BTEK1-->
KONDOLANSER: Toppidrettssjef Bjørge Stensbøl kondolerer Pål <P>Arne Fagernes' familie. <!--/BTEK3--><!--BTEK4-->
FORLOVET: I noen få dager var Janice Selboe og Pål Arne Fagernes forlovet. Under bisettelsen i går bar hun sin egen ring på fingeren, Pål Arnes ring hadde hun rundt halsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer