Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset

- Tungt for Martin

Tirsdag kveld kunne Norge gått til EM-sluttspillet i fotball. I stedet er det full stopp for Martin Ødegaard og co. - Martin har portforbud. Det er tungt for ham, sier kompisen Sander Berge.

FULL STANS: Martin Ødegaard og Real Sociedad ligger på fjerdeplass i den spanske serien. Ingen vet når serien starter opp igjen. Foto: NTB scanpix
FULL STANS: Martin Ødegaard og Real Sociedad ligger på fjerdeplass i den spanske serien. Ingen vet når serien starter opp igjen. Foto: NTB scanpix Vis mer

Hvis Norge hadde spilt kamp mot Serbia torsdag - og vunnet - ville den store finalen i Nations League blitt spilt på Ullevaal stadion i kveld. Enten mot Skottland eller Israel. Vinneren ville gått til EM-sluttspillet i sommer.

I stedet er det full stopp i fotballen og coronakrise. Spillerne i nesten alle Europas ligaer trener hver for seg eller i små grupper. EM-sluttspillet er utsatt til neste år.

- Vi var et av lagene som avsluttet seint, forteller Sheffield United-spiller Sander Berge (22) i et intervju med rettighetshaver TV 2.

FULL STOPP: Sander Berge hadde så vidt kommet i gang med karrieren i Sheffield United. Så kom coronaviruset. Foto: NTB scanpix
FULL STOPP: Sander Berge hadde så vidt kommet i gang med karrieren i Sheffield United. Så kom coronaviruset. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Vi spilte en internkamp torsdag for ti dager siden. Forrige mandag skulle vi egentlig møtt opp til en ny treningsuke. Men vi ble sendt hjem og fikk et treningsprogram for to-tre uker. Planen er at vi skal fortsette med dette tre uker etter dette igjen, for så å starte opp med pre season 5. mai. Vi har tatt høyde for at vi begynner 1. juni og avslutter 15. juli, sier Berge.

- Men alt er avhengig av hva som blir besluttet. Det kan endre seg fra dag til dag.

Dette er nytt sammenliknet med hva som tidligere er meldt av Premier League-organisasjonen. Offisielt er ligaen utsatt fram til 30. april. Berge har åpenbart andre opplysninger, men understreker at det er stor usikkerhet.

Alle landslagsspillerne som kunne vært i aksjon på Ullevaal i kveld trener nå på egen hånd eller i små grupper. Verst stilt er i Italia og Spania, der fotballen er utsatt på ubestemt tid.

I Spania er det portforbud. Det innebærer at ingen får bevege seg ute, med mindre de skal på butikken eller apoteket.

View this post on Instagram

Stay home, stay safe. 💙🌍

A post shared by Martin Ødegaard (@odegaard.98) on

Berge forteller at han har kontakt med både Erling Braut Haaland (19) i Borussia Dortmund og Martin Ødegaard (21) i Real Sociedad.

- Det er mye med Martin og Erling, svarer han på spørsmål om kontakten med de andre spillerne.

- Martin har portforbud. Det er selvfølgelig tungt for ham. Selv nyter jeg å løpe en tur i parken. Ikke det at vi skal holde oss så mye ute her heller. Men jeg får i alle fall holde på med det.

- Stay home, stay safe, skriver Ødegaard på Instagram. På bildet sitter han og leser ei bok.

Berge forteller at han har alliert seg med en kokk som leverer mat til Premier League-spillerne. På den måten slipper de å gå i butikken - med de coronafarene dette medfører.

TALENT: Martin Ødegaard og Alexander Isak er en fryktet duo i spansk fotball. I denne videoen viser de at de kan gjøre andre ting sammen også. Vis mer

Han sier at situasjonen er kjedelig, men lar det ikke herske noen tvil: «Folkehelsa kommer foran alt annet.»

Landslagets assistenttrener, Per Joar Hansen, sa til Dagbladet i forrige uke at Serbia-kampen muligens kan bli spilt 4. juni. Men alt avhenger av hvordan coronasmitten utvikler seg. I så fall kan kampen komme i konflikt med oppstarten av Premier League igjen.

Men det er bare å si det som det er:

I dag er det ingen som strengt talt vet noe som helst med hundre prosent sikkerhet.

Det jobbes med flere planer for å få avviklet Premier League. Et scenario er å spille kampene bak stengte dører i sommer. Det viktigste argumentet for å få ligaen ferdig, er naturligvis for å kåre vinner og tapere.

I tillegg står rundt åtte milliarder kroner i TV-penger på spill. Dette risikerer klubbene å måtte betale tilbake hvis serien ikke blir ferdigspilt.

I Spania har det vært en dramatisk økning i coronadødsfall den siste tida. Klubber risikerer å gå konkurs, og det spekuleres på om krisa kan framskynde en eventuell retur for Martin Ødegaard til Real Madrid.

- Helsa kommer først, og du får ikke gjort så mye med saken. Fotball er til syvende og sist bare viktig i alt det uviktige, erklærer Berge.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!