Tungvekter på glattisen

WENGEN (Dagbladet): - Lasse har hatt en vektøkning. Han er så glad i mat, vet du, sier landslagslege Arild Danielsen. Etter en forsesong med jevn trening, lite sjukdom og god matlyst er Lasse Kjus nå tilbake på 98 kilo - matchvekta fra gullåret 1999.

Ifølge Alpinmagasinet for 2001, som utgis i samarbeid med Skiforbundets alpinkomité, veide Lasse Kjus 90 kilo før denne sesongen. Det stemmer noenlunde med landslagslege Danielsens vurdering. Overfor Dagbladet vurderte han Kjus' vektøkning til «seks-sju kilo» i går.

- Det er feil, sier Lasse, som ikke går med på mer enn tre kilo. Han varierer ifølge seg sjøl mellom 95 og 98 kilo.

- Nå veier jeg 98 - samme som i 1999, sier han. P>Vi lar uansett Kjus' ord veie tyngst. Hvert eneste kilo er tross alt verdt sin vekt i gull. I Vail-VM for to år siden dro han hjem med to gull- og tre sølvmedaljer.

Positivt

Både Danielsen og utfortrener Marius Arnesen mener at det bare er positivt at Kjus nå tangerer gullvekta si.

- Tyngde gir høyere fart på glistrekkene, sier Arnesen.

Men det bør ikke gå for langt.

- Endrer kroppsformen seg, må teknikken også endres, sier han, og henviser til løpere som er gode på flatene, men ikke kan svinge.

Men utviklingen i utfor har de siste sesongene gått mot tyngre og tyngre løpere. Kilo og muskler vinner over teknikk og skitalent.

Kjus har både det ene og det andre, mens en løper som Kjetil Aamodt ikke er i stand til å bli tyngre enn i underkant av 90 kilo - uten at det går utover kroppsformen som Arnesen er opptatt av. De siste to sesongene har ikke Aamodt vært på pallen i utfor. Femteplassen fra Val Gardena i fjor er best.

Slik vurderer Kjus betydningen av tung kropp i utforløypa:

- Jeg tror kroppsvekt henger nøye sammen med utstyret, sier han og henviser til Pipi Strobl, som var best på utfortreninga i Wengen.

- Han veier neppe mer enn 84-85 kilo, sier han.

På curlingbanen - dit de norske alpingutta dro etter at Lauberhorn-utforen ble avlyst på grunn av tåke for andre dag på rad - handlet det mindre om tyngde.

Dårlig skodd

Sjøl om underlaget var som Kjus liker det - blankis - var det vanskelig å holde balansen uten stålkanter. Gutta snublet og glei, Kjus havnet på rygg to ganger.

- Kjedelig med avlysningene, men dette var moro, sier Kjus etter curlingøkta.

  • Best med stein og kost: Unggutten og lettvekteren Bjarne Solbakken.
<B>GLIØKT:</B> For andre dag på rad ble utforrennet i Wengen avlyst på grunn av tåke. Derfor dro Lasse Kjus med seg utforgutta og støtteapparatet til curlinghallen for å pleie konkurranseinstinktet.