Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Turbo-brødrene

HØYDALSMO (Dagbladet): Under NM har Anders Aukland vært servicemann for sine to brødre Jørgen og Fredrik. Uten familien hadde vår nye skistjerne aldri vært der han er i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dagbladet møter søskenflokken i ei enkel tømmerhytte rett i utkanten av skistadion der de bor under NM. Blottet for luksus, men med sjel og samhold.

- Det er utrolig deilig å være sammen med andre enn landslagskollegene. De lokale gutta har et litt annet syn på en del ting. De lever i en litt annen verden enn meg til daglig, smiler Anders (29).

Mens Anders er OL-favoritt, og utnevnt av pressen til vår nye, hippe langrennsprofil, kjemper brødrene om «hederlige» plasseringer i NM.

- Fredrik er den mest talentfulle av oss, men han er lat og orker ikke trene. Nå har han vært et år i Australia for å surfe, ler Anders.

- Ja, men jeg ble jo nummer 92 på torsdag. Det er bra det, parerer Fredrik (23) ironisk.

Mellomstemann Jørgen (26) ble nummer 22 på 10 km.

Sta og positiv

- Jørgen er den jeg trener mest med. Utenom landslagets samlinger så tror jeg har trent hver eneste økt sammen med Jørgen, sier Anders.

Søskensamholdet virker sterkt, skjønt:

- Det har vært en del slåssing opp gjennom årene. Jeg har alltid vært sterkest, hevder Jørgen og gir Anders et «broderlig» spark i magen.

Og ingen er vel bedre skikket enn de to brødrene til å fortelle sannheten om Norges fremste gullhåp i herrelangrenn.

- Helt kort kan jeg si at Anders er målbevisst, sta, positiv, og, tja, kanskje litt for snill. Han hører ikke alltid på råd fra oss, og noen ganger synes jeg at han alltid stiller opp, uansett hva det er, sier Fredrik om sin storebror.

Jørgen nikker gjenkjennende til brorens analyse.

- Anders har også et veldig bra humør. Trenger jeg noen å snakke med, så er Anders der. Vi er vel bortimot som bestevenner å regne. Men forbildet mitt som skiløper er han ikke, da vil jeg heller si Juha Mietho, ler Jørgen.

Ikke urban

Mangt er sagt og skrevet om Anders Aukland etter at han tok sin første av i alt tre verdenscupseire i Kuopio før jul. I VG ble han utropt til en urban og hipp kjekkas.

- Ja, det var for så vidt greit det. Jakka på bildet var kul, men jeg er ikke urban i det hele tatt. Jeg går jo aldri på kafé, for eksempel. Men jeg bor i Oslo, og liker meg i byen. I forhold til andre skiløpere er jeg kanskje urban, sier Anders.

- Og selv om jeg liker pizza og cola, så spiser også jeg havregrøt om kvelden.

Anders Aukland er selvsikker. Han vet han kan vinne gull i OL, selv om hans uttalte mål er å ta medalje. Men motivasjonen ligger et helt annet sted.

- Det som driver meg er følelsen av å mestre det jeg har drevet på med i mange år. Følelsen av å bli bedre, og å stadig nå nye mål, er det som gir meg den gode følelsen. Medaljer i seg selv er ingen inspirasjon.

Bohemliv

Aukland vet også at livet hans kommer til å bli forandret om han tar OL-gull. Men om framtida si har han bare én visjon:

- Drømmen er å gjøre som Fredrik, leve bohemlivet som surfer på stranda i Australia. Det har jeg virkelig lyst til å realisere.

TØFFE KARER: Jørgen og Fredrik flankerer storebror Anders Aukland. Sammen utgjør de for tida Norges beste skifamilie. - Familien betyr mye. Oseberg skilag er en familiebedrift. Pappa er også med her oppe som smører og hjelper, sier Anders Aukland.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!