Turbulens rundt Camp Keegan.

SPA (Dagbladet): David Beckham er midt i en ny hatkampanje, fru Posh er redd for husbonden sin, Alan Shearer svarer journalistene at han ikke har en døyt å bevise og Kevin Keegan framstilles som et taktisk esel. Hørt den før, folkens? Klart det - England er jo midt i et sluttspill.

Klokka 11.15 belgisk EU-tid i går formiddag var Dagbladet som alle andre invitert til Englands treningsfelt. Det første jeg hørte ved ankomst var at det kunne jeg bare glemme. No media-access, no pictures - no nothing, var beskjeden.

En halvtime seinere kom en buss full av uro trillende ned bakken gjennom skogen.

- Det er vår skyld, fortalte en engelsk kollega. - Fotballforbundet liker ikke media-dekningen av Beckham-fingeren, kravene vi stiller til ikke-målscorende Alan Shearer og Kevin Keegans taktiske disposisjoner mot Portugal. Så vær glad du er norsk du, og at du normalt jobber opp mot spillere og ledere med dannelse og forståelse for det frie ord.

- Her stenger man bare døra etter eget forgodtbefinnende.

Krig!

Reaksjonene i forhold til engelsk media forteller mer enn ord om stemningen i Camp Keegan. Dagen før England møter Tyskland - og overskriftene er i ferd med å bli større enn avisene som trykker dem - henger giljotinen i en sytråd. Journalistene går rundt med lure smil, sier «hørte du hva han sa - it's sensational», og kan knapt vente med å komme på gata.

Med siste nytt.

Som kom klokka 14.37.

- Seier, uavgjort eller tap mot Tyskland - jeg kommer hit på søndag for å svare på spørsmålene deres, sa Keegan da pressekonferansen i hvert fall gikk som planlagt. Før det hadde Alan Shearer vært innom og parert småkritiske spørsmål på en vennlig og stoisk måte. Og det skal manager og kaptein ha for - høfligheten når de først stiller opp.

Frisk Shearer-tolkning

De vet jo at de blir rundjult på trykk uansett hva og hvordan de svarer.

- Så du underarmene til Shearer, sa en av de største tabloid-røverne og valgte kroppsspråk framfor god artikulasjon som en mulig vinkel på et oppslag. - De dirret jo av spenning. Og så kjeven hans da - veldig spent.

- Kan det være angst? Usikkerhet? Ubalanse?

Sjøl synes jeg Englands kaptein etter omstendighetene klarte seg over middels. Men - man merket at det lå noe der. For presisjonen i følgende uttalelse var ikke til å ta feil av:

Vinn eller forsvinn

- Så lenge jeg gjør mitt beste trenger jeg ikke svare for noen - det holder for meg. Grunnen til at jeg fortsatt spiller for England er at jeg liker det. Så neste spørsmål, mine herrer, sa Shearer.

Kevin Keegan fikk den samme leksa og forsvarte sin kaptein på strak arm:

- Jeg vil aldri forandre oppfatning av Alan Shearers kvaliteter uansett hva dere skriver. Han har brukt hele sin karriere på å bevise at folk tar feil. Og mot Tyskland får han enda en sjanse til å gjøre det.

Meningene om Kevin Keegan er like sterke. Og harde. Likevel sitter han der og smiler. Og bruker sin ærlighet, sjarm og tålmodighet på den skrivende pressen. Fordi han mangler det som skal til?

- Det er min jobb å sitte her og ta alt, sier Englands manager. - Og jeg er alltid ærlig og åpen - alltid. Men det er noe som trenger å bli sagt og jeg tror noen av dere skjønner hva jeg mener. Når spillerne stiller opp for dere finner jeg meg ikke i at spørsmålsstillingen minner om et avhør.

- Noen ganger bør dere være forsiktige med hva dere spør om.

- Slår vi Tyskland - hvilket jeg tror vi gjør - vil det kjøpe meg litt mer tid i forhold til dere, fortsatte Keegan. Det burde han nok ikke ha sagt. For da manageren var ute av døra sto den engelske tabloid-kjelen og kokte.

- Did you hear what he said about buying more time?

- Did you hear THAT?!

KEVIN KEEGAN: Svarer på tiltalen.
ALAN SHEARER: - Hadde min tid vært ute, ville jeg ikke sittet her og snakket med dere. Så lenge jeg gjør mitt beste, trenger jeg ikke svare for noen.