Turn styrker Thorkildsen

Øvelser i skranke og ringer var en av årsakene til at spydkaster Andreas Thorkildsen (24) tok OL-gull for to år siden.

Det tror i hvert fall 24-åringen selv, som i fredagens utgave av Sportmagasinet snakker om jakten på det perfekte spydkastet.

Rett før OL i Aten i 2004 begynte han å trene turn, først og fremst for å forebygge skader.

- Turn er bra for stabiliteten i mage og rygg. Men jeg oppdaget også en annen ting: Jeg fikk en enorm framgang i ting som ikke hadde noe med det å gjøre. Når du påfører kraft, er det greit at kroppen ikke begynner å vingle. Med stabil mage og rygg begrenser jeg det. På én uke økte jeg med 10 kilo i støt - fra 140 til 150 kilo. Så økte jeg til 160. Spensten ble også bedre. I løpet av en uke hoppet jeg opp mot 20 centimeter høyere over list, forklarer sørlendingen.

Halvannen uke senere overrasket han verden ved å ta gull i Aten.

- Turntreninga var en viktig faktor for at OL gikk så bra, sier han i dag.

I Sportmagasinet kan du se hvordan Thorkildsens kropp spenner seg i en omvendt C i det magiske øyeblikk - det øyeblikket hvor all fart fra tilløpet skal gjennom kroppen og ut i spydet. Du kan lese om hva en spydkaster gjør for å bli god - år på år og timer på timer med trening - kan oppsummeres i akkurat dette tolv hundredels sekundet.

- Det er nesten som å vinne i Lotto, sier Egil Danielsen, nordmannen som vant OL-gull i Melbourne i 1956.

Thorkildsen mener jakten på det perfekte kast nesten er umulig.

SMIDIG: Et perfekt spydkast krever styrke og en tøyelig kropp. Andreas Thorkildsen mener turntrening er en viktig årsak til hans egen suksess med spydet. Foto: Daniel Sannum Lauten
SMIDIG: Et perfekt spydkast krever styrke og en tøyelig kropp. Andreas Thorkildsen mener turntrening er en viktig årsak til hans egen suksess med spydet. Foto: Daniel Sannum Lauten Vis mer

- Faktorer som vær, vind og bane spiller inn. Ser du en verdensrekord, kan du plukke fra hverandre kastet til det ikke er så bra lenger.

I kveld stiller OL-mesteren til duell med finnen Tero Pitkämäki i Bislett Games, et av sesongens høydepunkter.