TOMÅLSHELT: Ola Kamara scoret begge målene da Norge enkelt tok seg av Kypros i Nicosia. Foto: Jon Olav Nesvold/Bildbyrån
TOMÅLSHELT: Ola Kamara scoret begge målene da Norge enkelt tok seg av Kypros i Nicosia. Foto: Jon Olav Nesvold/BildbyrånVis mer

Norge slo Kypros og vant gruppa i Nations League.

Tusen takk, Ola Kamara. Norge sikret muligheten til EM-spill

Tomålsscorer Ola Kamara sikret gruppeseier i Nations League. I morgen avgjøres det hvem som er Norges neste hinder i drømmen om EM-spill.

  • Kypros - Norge 0-2 (0-1)
  • Bulgaria - Slovenia 1-1 (0-0)

NIKOSIA/OSLO: Da Norge trengte en av spissene til å tre fram i Joshua Kings skadefravær var det Ola Kamara som grep sjansen og ble norsk landslagsfotballs største helt i 2018.

Med to scoringer ble 29-åringen kampens store spiller i det helt avgjørende bortemøtet med Kypros. Ett mål på hver side av pausen var mer enn nok mot et uinspirert kypriotisk mannskap.

- Å score to mål når det er så viktig er ekstra deilig. Når vi får et mål synes jeg vi har god kontroll, sa målscoreren til TV 2 etter kampen.

De norske spissene har slitt med å score i Nations League, men har et bra målsnitt på landslaget med 6 mål på 13 kamper.

- Det er bra. På landslaget er det bra, konkluderte LA Galaxy-spissen.

Da Slovenia utlignet mot Bulgaria med kvarteret igjen ble all tvil om norsk gruppeseier til tross for noen enorme brente sjanser i sluttminuttene av det norske mannskapet.

Landslagstrener Lars Lagerbäck innrømmer at seieren var meget viktig for hans landslagsprosjekt.

- Det er fantastisk viktig ellers hadde alt annet bra de har gjort i år nærmest forsvunnet. Vi har fått en ekstra sjanse til å kvalifisere til EM. Det føles fantastisk bra, sier Lagerbäck til TV 2.

Disse venter

Dermed har Norge sikret seg den første av to muligheter til en plass i EM 2020. Den må det norske laget vente til våren 2020 for å prøve å utnytte. Hvem Norge kan møte der avgjøres først i morgen kveld.

Finland er et av lagene Norge kan trekke, mens det i de andre gruppene på nivå C står mellom Skottland og Israel i den ene og Romania og Serbia i den andre gruppa.

Norge kommer til å få hjemmekamp, og trolig blir motstanderen enten Finland eller Serbia. Vinner Skottland og Serbia i morra, blir det serbisk motstand for Norge.

Først skal Norge imidlertid gjennom et normalt gruppespill, som trekkes i desember. Om en av de fire gruppevinnerne klarer å kvalifisere seg direkte til EM, rykker den beste gruppetoeren inn i playoff-spillet.

Det blir Skottland om de spiller uavgjort i morgen, ellers er Bulgaria beste toer.

Valgte vekk kapteinen

Norge har historisk hatt et godt grep om Kypros og hadde vunnet samtlige av de ti oppgjørene mot øynasjonen fra tidligere.

Til tross for gratis adgang for hjemmesupporterne var det knapt mennesker inne på stadion i Nicosia og man hørte gresshoppene over tilskuerne i Kypros. Omtrent 500 stykker var alle som møtte opp.

Lars Lagerbäck valgte å gjøre to endringer til kampen. Ut forsvant Haitam Aleesami for Birger Meling, mens kaptein Stefan Johansen ble også benket etter å ha vært usikker inn mot kampstart. Iver Fossum startet i hans plass, men heller ikke Hannover-proffen hadde noen stor kamp og ble erstattet av Martin Ødegaard i pausen.

Da Ola Kamara sendte Norge i føringen ti minutter før pause var det en lettelse etter at det norske laget i lengre perioder hadde slitt med å spille seg forbi Kypros' forsvarsfemmer.

Norge hadde størst suksess da de fikk ballen i bakrommet bak de tre kypriotiske stopperne, og det var også slik målet kom.

Nordtveit fant en helt umarkert Omar Elabdellaoui på løp inn bak Kypros-forsvaret og landslagskapteinen headet ballen videre på tvers av feltet til en totalt umarkert Ola Kamara som enkelt styrte ballen i mål.

Betingelsene var på forhånd klare. Norge måtte ha et like godt eller bedre resultat enn Bulgaria i kveld om gruppeseieren i Nations League skulle være et faktum. Til pause så det også bra ut da det var uavgjort i Bulgaria.

Sikret seieren

Bare minutter etter pause var Kamara igjen frampå og kunne enkelt styre inn sitt andre mål etter en god corner fra Selnæs. Dermed var gruppeseieren og avansementet til playoff nærmest i boks.

Norge hadde flere muligheter til å sette spikeren i kista, særlig da innbytter Alexander Sørloth fikk sjansen på nærmest åpent mål etter flott kombinasjon med Ola Kamara, men trønderen mistet balansen og avslutningen ble tam og reddet på strek.

Med ti minutter igjen fikk også Kypros' stopper Valentinos Sielis rødt for en takling på Ole Selnæs som bakerste mann - noe strengt fra den ungarske dommeren.

Sørloth fikk en ny gigantsjanse fem minutter før slutt da Ødegaard først ikke klarte å overliste Kypros sisteskanse, men på åpent mål brant Crystal Palace-spissen den sprettende ballen mange meter over målet.

Rett før slutt fikk også Moi Elyounoussi sitt andre gule kort og Norge avsluttet også med ti mann.