-Tusen takk til alle dere som har hatet meg

Cristiano Ronaldo tar avskjed med engelske fans.

FINNER STYRKE I HATET: Cristiano Ronaldo signaliserer overfor Aston Villa-fansen med én finger hvem som var verdens fotballspiller i 2008. Alle ukvemsordene har bidro til å føre ham dit.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/IAN KINGTON
FINNER STYRKE I HATET: Cristiano Ronaldo signaliserer overfor Aston Villa-fansen med én finger hvem som var verdens fotballspiller i 2008. Alle ukvemsordene har bidro til å føre ham dit.Foto: SCANPIX/AFP PHOTO/IAN KINGTONVis mer

||| (Dagbladet.no): - Om jeg har en siste meddelelse til det engelske folk? Jeg vil gjerne takke alle som har støttet meg, og jeg retter en enda større takk til alle dem som har hatet meg, sier Cristiano Ronaldo.

Han gjentar dermed et budskap skosponsoren hans tok i bruk da de lagde en hyllestvideo da portugiseren ble kåret til verdens beste beste fotballspiller i 2008.

Seks år med kontinuerlig pipekonsert fra Newcastle i nord til Portsmouth i sør, gjør deg ganske så hardhudet, og spørsmålet er om det engelske fotballpublikummet klarer å finne en som kan fylle tomrommet etter «balløyas» ubestridte hatobjekt nummer én

Den snart Real Madrid-klare superstjernen har valgt søndagstabloiden News of the World som medie i sitt første, store intervju etter at Manchester United aksepterte et verdensrekordbud på 824 millioner kroner.

Hvit løgn
Der legger han ut om motivene bak overgangen de fleste trodde var uunngåelig, men som Ronaldo selv inntil nylig tilbakeviste som nært forestående.

- Jeg blir i Manchester United. Dette er mitt hjem. Hjertet mitt er her, det er her jeg ønsker å spille, sa Ronaldo i forkant av Champions League-finalen mot Barcelona.

Det var imidlertid én blendahvit løgn. Avgjørelsen om å forlate Manchester ble tatt i det portugiseren hevet en pokal med store ører mot en regntung Moskva-himmel i fjor vår.

- Da vi vant Champions League tenkte jeg for meg selv at det er ikke mer for meg å oppnå her. Når man har gjort alt man kan, vet man at det er på tide å søke nye utfordringer. Jeg ble i ett år til, og det var fint å vinne tre ligagull på rad, men drømmen min var hele tiden å spille for Real Madrid, sier Ronaldo.

- Vil ikke forlate Ferguon

En uttalelse i intervjuet fra mai, var imidlertid ektefølt: Forholdet til sir Alex Ferguson. Ronaldo gjentar nok en gang at skotten er som en far for ham.

- Han har lært meg alt om fotball, og jeg har aldri møtt en mann med en slik lidenskap for fotball, selv etter så mange år. Han har injisert denne lidenskapen i meg, og han har gjort meg til en vinner. Det viktigste han har lært meg, er at å bli nummer to ikke er noe alternativ. Han har også lært meg ting som har gjort meg til et bedre menneske. Jeg tror kanskje ikke folk skjønner hvor mye tid han investerer i spillerne sine utenfor banen. Men det gjør han, og han bryr seg om og tar vare på hver eneste én av oss, sier Ronaldo vemodig.

- I en perfekt verden, skulle jeg hatt ham som veileder og sjef resten av livet, men det er dessverre ikke mulig, og jeg er nødt til å fortsette ferden videre og holde fast ved alt han har lært meg, fortsetter han.

Angrer ikke på Rooney-utvisning
En annen Cristiano Ronaldo kommer til å savne å samarbeide med er Wayne Rooney. Enkelte vil påstå at Rooney har ofret sin fortjente plass i rampelyset for å gi portugiseren bedre arbeidsbetingelser. Ronaldo er iallfall ikke i tvil om at Rooney er i ypperste verdensklasse.

- Han er utvilsomt kapabel til å bli den beste spilleren i verden. Det er mange spillere som er en fornøyelse å se på, men hvem er i stand til å få det til å se like enkelt ut som ham? spør portugiseren.

Under VM i Tyskland i 2006 visste Cristiano Ronaldo hvilke knapper han skulle trykke på for å gjøre sitt til at Rooney fikk marsjordre for en stempling mot Ricardo Carvalhos edlere deler. Ronaldo har aldri kommentert hendelsen, som gjorde ham nærmest til persona non grata i England og i stand til å oppløse selv det sterkeste vennskap.

- Noen ganger gjør man ting man ikke ville ha gjort ellers når følelsene tar litt overhånd, men Wayne er en god venn. Jeg kan ikke angre på det, siden hele opplevelsen gjorde meg sterkere. Men sett i ettertid var det ikke riktig av meg og noe jeg heller ikke kommer til å gjøre igjen, sier Ronaldo.

ANGRER IKKE: Cristiano Ronaldo angrer ikke på at han gjorde sitt til at Wayne Rooney ble utvist under VM i 2006. Portugiseren innser at det var ufint, men føler at alt bråket i etterkant gjorde ham sterkere.Foto: AFP PHOTO / ADRIAN DENNIS
ANGRER IKKE: Cristiano Ronaldo angrer ikke på at han gjorde sitt til at Wayne Rooney ble utvist under VM i 2006. Portugiseren innser at det var ufint, men føler at alt bråket i etterkant gjorde ham sterkere.Foto: AFP PHOTO / ADRIAN DENNIS Vis mer

Sir Alex Ferguson tok lynraskt affære, fikk sine to unge stjerner til å skvære opp og overbeviste Ronaldo til å komme tilbake til Manchester med hevet hode. Skotten hadde vært igjennom noe av det samme åtte år tidligere da David Beckham var gjort til nasjonens syndebukk etter å ha blitt utvist mot Argentina i åttedelsfinalen under VM i Frankrike.

- Sjefen sa at denne opplevelsen ville gjøre meg sterkere om jeg hånderte det på rett måte. Det endelige utfallet av den spådommen viser hvorfor du ikke stiller spørsmål ved sir Alex Ferguson, understreker han.

Styres ikke av penger
Nå er det Manuel Pellegrini som skal rettlede Ronaldo i tida som kommer. Det er iallfall ikke pengene som styrer hvilke karrieremessige disposisjoner portugiseren foretar, hevder han selv.

Om de praktiserer løsninger med posthyller for spillerne i Real Madrid er høyst tvilsomt, men om de gjør det vil 24-åringen jevnlig finne en lønnslipp som sannsynligvis viser at han er den best betalte ballsparkeren i bransjen. Det er ikke noen motivasjon.

- Selvfølgelig har jeg ikke gått etter pengene. Det er en ny utfordring og en stor ære å spille for Real Madrid. Manchester United er en av de største klubbene i verden og betaler topplønninger, så det har ingenting med penger å gjøre. Det er en stor ære å ikle seg den hvite drakta, og noe jeg virkelig ser fram imot. Jeg tror det er alle unge gutters drøm å spille for Real. Jeg vokste opp med å se på Zidane, Figo, Ronaldo og alle de andre storhetene, og det er noe ved den hvite trøya som tiltrekker deg. Det var en stor drøm, som heldigvis nå går i oppfyllelse, sier Cristiano Ronaldo.

GÅr HVER SIN VEI: Cristiano Ronaldo skulle ønske at sir Alex Ferguson forble sjefen hans for alltid.Foto: SCANPIX/AP Photo/Jon Super
GÅr HVER SIN VEI: Cristiano Ronaldo skulle ønske at sir Alex Ferguson forble sjefen hans for alltid.Foto: SCANPIX/AP Photo/Jon Super Vis mer