LANGE DAGER: De frivillige i Rio-OL har lange dager og lite mat. Her jobber en frivillig før startsignalet på 20 km kappgang. Foto: REUTERS/Damir Sagolj
LANGE DAGER: De frivillige i Rio-OL har lange dager og lite mat. Her jobber en frivillig før startsignalet på 20 km kappgang. Foto: REUTERS/Damir SagoljVis mer

Tusenvis av Rio-frivillige skal ha sluttet etter lange dager og lite mat

Får nå ikke fortelle om tilstandene etter avsløringer.

(Dagbladet): Det har ikke manglet på utenomsportslige overskrifter fra Rio-lekene i medier verden over.

Da Brasil fikk tildelt OL i 2009, var de et land som ble regnet som en økonomisk komet. Nå er situasjonen snudd på hodet, og landet er inne i en dyp politisk og økonomisk krise.

Likevel har Rio-lekene gått forholdsvis greit, selv om det har vært noen skandaler på veien. Nyhetene om vannet som skiftet farge og amerikanske svømmere og en britisk utøver som skal ha blitt ranet er blant sakene som har preget nyhetsbildet under lekene.

15 000 frivillige sluttet

Når store arrangementer skal gjennomføres, henter man gjerne inn frivillige som jobber gratis og reiser for egen regning. Rio-OL er intet unntak, og har over 50 000 frivillige arbeidere som ønsker å hjelpe til.

Disse kommer fra hele verden og har tilbudt seg å hjelpe med alt fra å være sjåfør for utøvere, til å hjelpe tilskuere med å finne plassene sine inne på stadion.

Arrangører er ofte avhengige av at de frivillige møter opp, men nå begynner det å se mørkt ut i Rio, når kun 35 000 av de frivillige har fortsatt å møte opp til skiftene sine.

Bakgrunnen til at 15 000 har sluttet er svært lange dager og lite mat, ifølge CBC, som også har snakket med Aisha Marcelina som jobber som frivillig i Rio.

- De spør om vi kan starte å jobbe veldig tidlig, og holder oss tilbake når det er på tide å gå hjem, sier Marcelina til CBC.

- Som om de gjorde oss en tjeneste

Luis Moreira jobbet som frivillig i Rio, og han forteller til kanalen at han sluttet fordi vaktene hans hele tiden ble endret, og at det ikke var nok mat.

- Mange frivillige måtte slutte fordi de måtte jobbe to uker på rad, timelistene var rotete og mange sluttet på grunn av maten. De ble fortalt at de skulle jobbe åtte, ni timer, og ble kun gitt litt «snacks», sier Moreira.

Han tror ikke organisasjonskomiteen bryr seg om folks liv og velferd.

- Det er som om det var de som gjorde oss en tjeneste.

Munnkurv på de frivillige

Kommunikasjonssjefen for Rio-lekene, Mark Adams, sier til kanalen at de frivillige er «lekenes ryggrad», og innrømmer at de kunne gjort ting annerledes.

Mario Andrada, talsmann for lekene, sier at de prøver å fikse problemene, og at de har et team som nå jobber fullt mot å forbedre de frivilliges situasjon.

Etter alle klagene, har arrangøren nå bestemt seg for å gi de frivillige munnkurv, og de får ikke uttale seg om tilstandene i Rio som frivillig.

CBC møtte Thamaris Francisco som hjelper folk med billetter å finne ut hvor de skal. Hun ville gjerne fortelle at ja, skiftene blir lenger og det er ikke alltid nok mat.

Men ifølge sjefen kan hun ikke. Hun får ikke lov.