Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

«Tutta» gratulerte vennen Trump med triumfen. Nå får hun slakt: 
- Det er ganske utrolig

«Så du støtter rasisme, hvitt herredømme, egoisme og idioti?»

GRATULERTE: Suzann Pettersen gratulerte Donald Trump med seieren i morges. Etter det har det tikket inn mye kritikk. Foto: Scott Halleran/Getty Images/AFP / NTB Scanpix
GRATULERTE: Suzann Pettersen gratulerte Donald Trump med seieren i morges. Etter det har det tikket inn mye kritikk. Foto: Scott Halleran/Getty Images/AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det var ikke mange som hadde sett for seg at de i dag skulle våkne opp til en Donald Trump som triumferte på podiet i New York.

Republikanernes presidentkandidat holdt, etter sine standarder, en avmålt og forsonende tale, og fra tilhengerne hans strømmet gratulasjonene inn.

En av de som har gratulert Trump med seieren er det norske golfesset Suzann Pettersen.

La ut gratulasjon

Først la «Tutta» ut et bilde på Twitter av de to sammen, og kommenterte: «Hats off for this man, you did it! Mr. president :) congrats my friend».

Den norske varianten av dette blir noe slikt som: «Hatten av for denne mannen. Du klarte det. Gratulerer min venn».

Kort tid etter slettet hun innlegget, men to timer senere la hun ut denne samme gratulasjonen - denne gangen uten bilde.

Reaksjonene lot ikke vente på seg.

- Patetisk

Blant kommentarene på Twitter-meldinga er det mange som gir Tutta hard medfart. Dette er bare et lite utvalg av meldingene som har tikket inn:

- Fortsatt en stor idrettsutøver, men disse verdiene kan jeg ikke kjenne meg igjen i.

VANT: Donald Trumps seierstale. Video: CNN. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Trodde du skulle være et forbilde. Det beste hadde vært å bare la være å gratulere ham.

- Så du støtter rasisme, hvitt herredømme, egoisme og idioti? Godt å vite, Tutta.

- Håper du aldri vinner noe igjen.

- Patetisk av deg å stå opp for en mann med slike uttalelser og holdninger.

- Seriøst? Du er skuffende. Hvis han er din venn, da er du desoerat for å få deg venner.

- Du misbruker det norske flagget i forbindelse med den pappskallen Trump.

Får støtte

Men det er ikke fullstendig énveiskjøring. Det er også de som tar Pettersen i forsvar:

- Gi blaffen i hatet venstremenneskene kaster på deg. Bra at du står opp for det du mener.

- De som diskuterer her oppfører seg som barn. Alle har rett til å ha sin egen mening.

- Sporty og tøft av deg Tutta.

- Ganske utrolig

Pettersens rådgiver, Lars Gilleberg, bekrefter overfor Dagbladet at det ikke var noen dramatikk knyttet til slettingen av det opprinnelige innlegget i morgentimene i dag.

Han stiller seg også uforstående til mange av meldingene som har kommet.

- Det er ganske utrolig å få så mye kritikk for å gratulere en man kjenner som tross alt har vunnet presidentvalget. De som kommer med slike kommentarer burde være mer bekymret for egen oppførsel enn noe annet. Hun gratulerer kun med seieren, intet mer intet mindre, sier han til Dagbladet.

En kompis høyt oppe

Vennskapet mellom Pettersen og Trump har også vært tema tidligerge. I 2015 sa Tutta dette til NTB om Trump:

- Hvis han ender opp i Det hvite hus skal i alle fall jeg dit. Da har jeg en kompis høyt oppe. Jeg har allerede begynt å kalle ham presidenten.

- Hva synes du om norske mediers omtale av ham?

- Han blir jo i mange sammenhenger beskrevet som en klovn. Samtidig kjenner jeg få personer som liker seg selv så godt som det han gjør. Han er ikke redd for å si det han mener - på godt og vondt. Av og til kan det bli helt feil, mens andre ganger blir det «home run».

Overraskede idrettsprofiler

Pettersen er ikke den eneste norske idrettsutøveren som har tatt bladet fra munnen og kommet med en liten kommentar om sjokket som møtte dem i morges.

- Tenk hvor mange dyktige, anstendige og intelligente amerikanske politikere som finnes, og så ender man opp med valget mellom Trump og Hillary. Det er forskjell på demokrati og elektorialisme, sier Egil Drillo Olsen.

- Det er jo først og fremst veldig overraskende. Nå får vi bare håpe at systemet i USA vil klare og pakke inn den nye presidenten, sånn at fornuften fortsetter og at de relativt ekstreme holdningene han har vist under valgkampen ikke kommer til å prege amerikansk politikk fremover, sier tidligere alpinist Tom Stiansen.

- Jeg ser på meg selv som en USA-venn, men undres over hvordan man kunne ende opp med en president som de nå får. For meg representerer den nye presidenten holdninger og meninger som ikke er bra for USA og resten av verden, sier tidligere skøyteløper Ådne Søndrål.

Haley Dickie og Addie Ashmore feiret Donald Trumps valgseier sammen med et par hundre tilhengere utenfor Trump Tower natt til onsdag. Video: Trym Mogen og Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!