Tutta har planer om å snu skrekkstatistikken

Solheim Cup starter i morgen.

HJEMME BEST: Europa har enda til gode å vinne Solheim Cup på amerikansk jord. Det akter Tutta å gjøre noe med. Foto: Melisa Fajkovic / Dagbladet
HJEMME BEST: Europa har enda til gode å vinne Solheim Cup på amerikansk jord. Det akter Tutta å gjøre noe med. Foto: Melisa Fajkovic / DagbladetVis mer

Golfstjernen Suzann Pettersen (32) håper en fin miks av erfaring og friskt debutantblod kurerer Europa for bortesyken mot USA i Solheim Cup.

Den europeiske tittelforsvareren har en skrekkelig Solheim-statistikk på amerikansk jord. Før helgens turnering i Parker, Colorado står Europa med seks tap av seks mulige i USA siden oppstarten i 1990.

Amerikanerne har på sin side to bortetriumfer (1996 og 2007) å vise til.

Pettersen vet av erfaring at det blir tøft å storspille i løvens hule. Skal de europeiske jentene skrive historie, må de takle et energisk hjemmepublikum.

- Vi må ta utfordringen på strak arm. Det er stor forskjell på å spille hjemme og borte i Solheim Cup. Det amerikanske publikummet er flinke til å skape en tøff atmosfære med mye energi. Men vi kan bruke det vonde til noe godt.

- For oss gjelder det å stilne publikum med godt spill. Amerikanerne blir fort frustrerte når det butter. Det må vi utnytte. Vi må kjempe med nebb og klør, sier Tutta til NTB.

Seks debutanter Den norske golfstjernen har deltatt i Solheim Cup siden debuten i 2002. Årets utgave er Pettersens sjuende i rekken. Det gjør henne til en av de mest erfarne spillerne i turneringen.

Hvert lag stiller med tolv spillere. Hos Europa består halve laget av debutanter.

- Laget har hatt mange av de samme spillerne i flere år. Denne gangen har vi mange, nye fjes. Jeg tror vi har en fin blanding av erfaring og friskt blod. Oppgaven til de av oss som har vært med en stund, blir å gjøre det komfortabelt for debutantene, sier Pettersen.

Hun forteller om et naturlig vennskap innad i laget. Tutta ser fram til å stifte bekjentskap med en ukjent 17-åring fra England.

- Charley Hull er en av de nye. De fleste i laget spiller til vanlig i USA, men hun har til nå holdt seg i Europa. Det skal bli morsomt å bli kjent med henne.

2003-favoritt For Pettersen står 2003-turneringen igjen som hennes største høydepunkt i Solheim Cup. Hun spilte da for første gang i tospann med sin svenske venninne Annika Sörenstam.

- Det har vært opp- og nedturer hver jeg har vært med, men 2003 var noe spesielt. Da var jeg med på et vinnerlag og spilte med Annika, sier Pettersen til NTB.

Sörenstam la opp som proffgolfer i 2008, men er en av to assisterende kapteiner for Europa.

Tutta har ikke glemt sin annen Solheim-triumf fra 2011. Den gang vant Europa 15-13.

- Irland var fantastisk kult. Å vinne er en herlig følelse. Det gir nå motivasjon til å gjenta suksessen på amerikansk jord.

Solheim Cup spilles fra fredag til søndag. Turneringen består av flere runder med matchspill (foursome, fourball og single). Det spilles om totalt 28 poeng.

(NTB)