Tutta må bryte asiatenes utrolige seiersrekke

Suzann Pettersen (32) kjemper for sin andre Major-tittel denne helgen, men statistikken taler mot norsk seier.

KJEMPER OM SEIER: Suzann Pettersen er helt i toppen i British Open. Hun kjemper mot statistikken. Av de siste 20 Major-turneringene, er 14 vunnet av asiatiske spillere. Foto: Russell Cheyne / Reuters / NTB Scanpix
KJEMPER OM SEIER: Suzann Pettersen er helt i toppen i British Open. Hun kjemper mot statistikken. Av de siste 20 Major-turneringene, er 14 vunnet av asiatiske spillere. Foto: Russell Cheyne / Reuters / NTB ScanpixVis mer

ST. ANDREWS (Dagbladet): British Open er halvspilt, og Suzann Pettersen er perfekt plassert i kampen om seieren.

Lørdag viste 32-åringen klasse med en glimrende runde på fem under par, og det var en fornøyd Tutta som møtte pressen etter at siste putt var senket for dagen.

- Jeg er i en fantastisk posisjon. Det var veldig solid, og jeg utnyttet de første ni hullene. Det er der det er mulig å score, de siste ni er skikkelig vanskelige, sa Tutta til Dagbladet.

Tutta har én Major-tittel fra før. Det var LPGA-mesterskapet i 2007. Lørdag fikk hun ikke sjansen til å øke sjansene for en seier ytterligere grunnet sterk vind. Dermed må Tutta regne med å spille to runder søndag.

- Mentalt sterke Veien mot en seier er lang. Det skal fortsatt spilles 36 hull før trofeet deles ut søndag kveld, og skal Tutta lykkes må hun bryte asiatenes jerngrep på damegolfen.

Ser man tilbake på de 20 siste Major-turneringene, har asiatiske spillere vunnet hele 14 av dem.

- Oj, 14 av 20? Det er imponerende. Jeg visste ikke at det var så mange, sier amerikanske Natalie Gulbis (30) til Dagbladet.

South Korea's Park Inbee acknowledges the applause of spectators after shooting a birdie on the fourth hole on the first day of the 2013 Women's British Open Golf Championship at the Old Course in St Andrews, Scotland, on August 1, 2013. AFP PHOTO/GRAHAM STUART
South Korea's Park Inbee acknowledges the applause of spectators after shooting a birdie on the fourth hole on the first day of the 2013 Women's British Open Golf Championship at the Old Course in St Andrews, Scotland, on August 1, 2013. AFP PHOTO/GRAHAM STUART Vis mer

Hun spilte sammen med Tutta de første to rundene, og er blant de største amerikanske stjernene i golfsirkuset.

En annen amerikansk stjerne, Morgan Pressel (25), tror den mentale styrken til mange av de asiatiske storspillerne hjelper dem til å gjøre nærmest rent bord i Major-turneringene.

- Mange av dem har et veldig rolig kroppspråk. Hvis du ser på Inbee Park vet du ikke om hun har slått et bra eller dårlig slag. De er veldig sterke mentalt, sier hun.

Vunnet tre på rad Og nettopp Inbee Park fra Sør-Korea blir en trussel denne helgen, selv om hun ikke har lykkes helt så langt og ligger åtte slag bak lederen. 25-åringen har allerede vunnet alle tre Major-turneringene denne sesongen, og kan fortsatt vinne en historisk fjerde tittel på rad. 'de som avskriver henne gjør det på egen risiko.

Fjorårets U.S. Open-vinner Na Yeon Choi (25) fra Sør-Korea leder turneringen tre slag foran Tutta, mens ukjente Miki Saiki (28) fra Japan ligger slaget bak henne igjen.

I tillegg er sørkoreanske So-Yeon Ryu (23), som vant U.S. Open for to år siden tett bak lederne.

Også Tutta nevner det rolige kroppspråket til flere av de asiatiske spillerne når hun blir spurt om dominansen deres.

OVERRASKET: Natalie Gulbis visste ikke at asiatiske spillere hadde vunnet 14 av de siste 20 Major-turneringene. Foto: Scott Heppell / AP / NTB Scanpix
OVERRASKET: Natalie Gulbis visste ikke at asiatiske spillere hadde vunnet 14 av de siste 20 Major-turneringene. Foto: Scott Heppell / AP / NTB Scanpix Vis mer

- Det ser ikke ut som om de har så mye lidenskap for det de egentlig driver med, men de har blitt drillet siden de var små, sier hun.

Tutta merket bedring Inbee Park, som er ranket som verdens suverent beste golfspiller, snakket før turneringen om hvordan hun er lært opp til å holde følelsene i sjakk.

- Vi skal være rolige og ikke bli sinte på golfbanen. Det ble vi lært som barn.

Tutta sier hun også kjemper for å holde på fokuset under lange dager på golfbanen. I går merket hun stor bedring fra torsdagens førsterunde. Da merket 32-åringen at hun falt av litt mot slutten. i går holdt hun hele veien inn.

- Hva gjør du for å holde fokuset?

- Det er mange måter å gjøre det på, men det viktigste er å være bevisst på det, sier hun.

- Ikke bekymret Asiatenes dominans på LPGA-touren har fått mange til å bekymre seg for Solheims Cup framtid. Det er en match mellom USA og Europa som spilles annethvert år, men kritiske røster mener turneringen mister en del av glansen hvis så å si alle spillerne i verdenstoppen er fraværende av geografiske årsaker.

Solheim Cup spilles i Colorado i midten av august. USAs kaptein Meg Mallon (50) er ikke bekymret for at Solheim Cup skal miste relevansen.

MENTAL STYRKE: Morgan Pressel tror mange av de asiatiske spillernes kroppsspråk og mentale styrke er det som skiller dem ut. Foto: Russell Cheyne / Reuters / NTB Scanpix
MENTAL STYRKE: Morgan Pressel tror mange av de asiatiske spillernes kroppsspråk og mentale styrke er det som skiller dem ut. Foto: Russell Cheyne / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

- Nei, jeg er ikke bekymret i det hele tatt. Solheim Cup er en så unik turnering, og er allerede etablert som et fantastisk mesterskap, sier hun til Dagbladet.

Hun peker på noen asiatiske lands utrolige satsing som grunnen til at kontinentet leverer så mange gode kvinnelige golfspillere. Spesielt Sør-Korea satser tungt på å få fram golfspillere.

- Myndighetene betaler for at spillere skal få trene, store selskaper plukker ut unge til å bli elitespillere. Det er også en kultur som stiller store krav til innsats. Du ser resultatet av det arbeidet med de spillerne som produseres. Det er utrolig å tenke på at ingen kvinner i Sør-Korea i det hele tatt hadde det å spille golf i tankene på 70- og 80-tallet, sier Mallon.

IKKE BEKYMRET: Solheim Cup-kaptein Meg Mallon er sikker på at turneringen ikke mister noen glans selv om Asia dominerer kvinnegolfen. Foto: Ezra Shaw / AFP / NTB Scanpix
IKKE BEKYMRET: Solheim Cup-kaptein Meg Mallon er sikker på at turneringen ikke mister noen glans selv om Asia dominerer kvinnegolfen. Foto: Ezra Shaw / AFP / NTB Scanpix Vis mer