NY STØTTESPILLER: Suzann Pettersen har fått ny mental trener. Erik Bertrand Larssen skal hjelpe 31-åringen mot flere store titler. Foto: Scott Halleran / Getty Images / AFP / NTB Scanpix
NY STØTTESPILLER: Suzann Pettersen har fått ny mental trener. Erik Bertrand Larssen skal hjelpe 31-åringen mot flere store titler. Foto: Scott Halleran / Getty Images / AFP / NTB ScanpixVis mer

Tutta stilte knallharde krav til ny mental trener

Northugs støttespiller måtte gjennom fire jobbintervjuer.

SOGNSVANN (Dagbladet): Tidligere i år skapte Erik Bertrand Larssen overskrifter da han anbefalte toppidrettsutøvere å droppe utdannelse til fordel for å satse for fullt.

Tidligere i dag ble han presentert som Suzann Pettersens (31) mentale trener. De to har i samarbeid med Tuttas manager Kevin Skabo satt opp en plan for hele 2013.

- Jeg skal reise og følge henne i alle Majorturneringene neste sesong, pluss et par til i løpet av året, sier han.

Larssen, som er langrennslandslagets mentale trener, kom først i kontakt med Tutta i høst. Samarbeidet bar frukter umiddelbart.

Pettersen hadde hatt en sesong under pari med bare noen få topplasseringer, men slo til med strake seirer i Sør-Korea og Taiwan like etter. Larssen overvar den siste av de to turneringene.

Den mentale treneren ble umiddelbart imponert over sin nye elev.

- Hun er ekstremt profesjonell, og tar veldig mange riktige valg. Jeg er overrasket over hvor hardt det er å være golfspiller i verdensklasse, sier han.

Lang prosess
Men samarbeidet skjedde ikke over natta. Etter at Team Pettersen tok kontakt i sommer, måtte Larssen gjennom en lang godkjenningsprosess.

- Det var en voldsom kvalitetssikring. Jeg måtte gjennom fire intervjuer med manager Skabo før han lot meg møte Tutta. Det likte jeg, for det viste at det var et profesjonelt opplegg.

Da Larssen hadde sin ene ferieuke i sommer, ringte Skabo og kalte han inn til jobbintervju nummer tre. Da kastet han seg i bilen og kjørte hjem fra Hvaler.

Larssen sier det ble klart forrige uke at han blir en del av teamet i 2013, mens Tutta forteller at det ikke tok lange tiden før hun selv tok avgjørelsen om at hun ville fortsette samarbeidet.

- Jeg er veldig kritisk før jeg blir solgt. Hadde det ikke vært kjemi, ville det ikke funket, sier Tutta til Dagbladet etter en økt på Olympiatoppen.

Hun sier Larssens metoder passer henne meget godt.

- Han presser meg, og er veldig motiverende. Da jeg vant i Taiwan gikk vi rett og hadde en treningsøkt. Han får meg til å presse ut det lille ekstra, sier hun.

Mer aggressiv
I tillegg har Larssen fått henne til å være mer aggressiv og følge instinktene på banen.

- Da tror jeg vil utvikle meg mye mer i stedet for å «safe». For min egen del kjeder jeg meg når jeg blir for defensiv. Det blir ingen utfordring for meg, sier Tutta.

Da hun vant de to turneringene i Asia i høst fortalte Tutta etterpå at hun hadde vært ekstremt aggressiv.

- Det er noe av det jeg har lært i høst. Når jeg går av banen skal jeg ha gitt alt, sier hun.

Tutta er nå hjemme i Norge etter endt sesong der hun har hatt tett opp mot 300 reisedøgn. Nå står julefeiring med familien på programmet.

På nyåret reiser hun tilbake til hjemmet i Orlando for å fortsette jakten på verdensener Yani Tseng.

NY MANN I TEAMET: Erik Bertrand Larssen (t.v.) er blant annet mental trener for Petter Northug og skilandslaget. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix
NY MANN I TEAMET: Erik Bertrand Larssen (t.v.) er blant annet mental trener for Petter Northug og skilandslaget. Foto: Berit Roald / NTB Scanpix Vis mer