RYSTET: Øyvind Alsaker kommenterte England-Russland for TV 2 i går. Han er sjokkert over det han så. Foto: Morten Holm / SCANPIX
RYSTET: Øyvind Alsaker kommenterte England-Russland for TV 2 i går. Han er sjokkert over det han så. Foto: Morten Holm / SCANPIXVis mer

TV 2-Alsaker om skrekkdøgnet i Marseille: - Jeg ville bare vekk

- Akkurat nå frister ikke VM i Russland.

* England - Russland 1-1

MARSEILLE (Dagbladet): TV 2-kommentator Øyvind Alsaker har så vidt rukket å summe seg etter det eksplosive døgnet i Marseille. Russiske og engelske supportere barket sammen i flere slagsmål og skapte en blodig ballade.

Det toppet seg etter kampen mellom England og Russland lørdag kveld. Russiske pøbler tok seg forbi sperringene og jaktet engelskmenn på tribunen. Barnefamilier flyktet i panikk.

- Jeg ville bare vekk fra Marseille, sier Alsaker, som er på vei til Lyon for å kommentere kampen mellom Belgia og Italia mandag.

Uten kontroll

Etter at TV 2-mikrofonen var slått av seint i går kveld, møtte Dagbladet Alsaker på vei ut fra Stade Vélodrome. Han var fortsatt tydelig oppskaket over scenene som hadde funnet sted inne på den mektige stadion.

LAGDE KVALM: Supportere i bar overkropp tok seg inn på deler av stadion hvor de absolutt burde holdt seg unna.
LAGDE KVALM: Supportere i bar overkropp tok seg inn på deler av stadion hvor de absolutt burde holdt seg unna. Vis mer

Her forteller TV 2-kommentatoren om det siste skrekkdøgnet i den franske havnebyen:

- Jeg sitter tilbake med inntrykket av en by som ikke hadde kontroll på sikkerheten. Når uskyldige fans med barn opplever å bli gisler i et angrep fra hooligans og bråkmakere, er det et problem UEFA må ta utrolig alvorlig. Hvis ikke forsvinner hele ideen med EM, sier han.

- At fans skyter bluss inne på stadion, forteller at det har sviktet på mange nivåer. Her har det vært for lett å få inn ting som ikke hører hjemme på tribunene. Når supporterne så skyter opp blussen uten at politiet går inn og fjerner dem, viser det at det er fritt fram.

TV 2-kommentatoren fortsetter:

- Det hele ender med at grupperinger fra den russiske seksjonen tar seg over på andre tribuner og slår og sparker rundt seg. Det eneste arrangøren kan stille opp med, er folk med gule vester. De var utrente folk som deg og meg. De var sjanseløse da banden kom og tok seg til rette.

- Var du selv i Marseille sentrum før kampen og så de utallige slåsskampene?

- Nei, men noen fra vårt team var nede i havneområdet like før det smalt. De observerte mye fyll og alkohol - og ubehaget som følger med dette. Kort tid etterpå kom det 200 personer med svarte t-skjorter og skapte uhygge.

Tilbake

- På vei til stadion opplevde vi sirener og konvoier med politibiler. Vi møtte russere med stygge blikk som skapte en uggen stemning. Det var ikke hyggelig å gå til stadion. På vei hjem var du usikker på hvordan det så ut utenfor. Men der var det ikke antydning til bråk.

DRAMA: Russiske pøbler tok seg forbi sperringene og angrep engelske supportere inne på Stade Vélodrome i går kveld. Foto: NTB SCANPIX
DRAMA: Russiske pøbler tok seg forbi sperringene og angrep engelske supportere inne på Stade Vélodrome i går kveld. Foto: NTB SCANPIX Vis mer

- Skal du tilbake til Marseille igjen seinere i mesterskapet?

- Ja, jeg skal på kvartfinalen og semifinalen. Men vi får håpe dette var en vekker, slik at sikkerheten blir strammet opp.

Frister ikke

I 2018 er det fotball-VM i Russland. Spørsmålet er om TV 2 bør sende krigsreporteren Fredrik Græsvik framfor en fotballfagmann som Alsaker

- Akkurat nå frister det ikke. Så ærlig må jeg være. Men dette ligger fram i tid. Vi får se hvordan fotballmyndighetene håndterer dette. Det som har skjedd, tar vekk litt av gleden fra folkefesten. Mesterskap som EM og VM skal være er en herlig sommerfest med fotball i fokus.

Alsaker forteller at han har kommentert seks mesterskap på rad og vært på langt over hundre kamper.

- Det som skjedde i går var et unntak, sier han.

INFERNO: Supporterne sloss både på og utenfor stadion i går. Her fra Marseille sentrum. Foto: NTB Scanpix
INFERNO: Supporterne sloss både på og utenfor stadion i går. Her fra Marseille sentrum. Foto: NTB Scanpix Vis mer