Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

TV 2-Alsaker: Så skremt at han var usikker på VM

Opplevde skrekkdøgnet med russiske supportere i Frankrike-EM for to år siden. Nå har han bare positivt å si om fotball-VM i Russland.

RINGSIDE: Øyvind Alsaker (til høyre) og makker Petter Myhre har hatt mye å glede seg over under fotball-VM i Russland. Foto: Olof Andersson / TV 2
RINGSIDE: Øyvind Alsaker (til høyre) og makker Petter Myhre har hatt mye å glede seg over under fotball-VM i Russland. Foto: Olof Andersson / TV 2 Vis mer

MOSKVA (Dagbladet): TV 2-kommentator Øyvind Alsaker er positivt overrasket over VM i Russland. For to år siden var han usikker på om han ville dra til det som kunne bli en krigssone.

- Akkurat nå frister det ikke. Så ærlig må jeg være!

Dette uttalte TV 2-profilen til Dagbladet etter «Slaget i Marseille» i 2016. Den gang - under EM i Frankrike - kom det til blodige sammenstøt mellom engelske og russiske supportere. Topptrente russiske pøbler angrep med boksehansker, og hadde helt tydelig planlagt å vise muskler overfor engelskmennene.

Marseille ble forvandlet til et inferno både før og under kampen på Stade Vélodrome. Alsakers tanker gikk straks til det som skulle skje i VM i 2018.

- Det som har skjedd, tar vekk gleden fra folkefesten, sa kommentatoren, som følte uhyggen lå som et grått teppe over Stade Vélodrome.

Klar beskjed

VM i Russland ble det likevel på ham. Og Alsaker har bare godt å si:

- Putin har åpenbart gitt beskjed om at ingenting blir tolerert av trøbbel og bråk. De som dro til Frankrike for å slåss har husarrest, og de har fått klar beskjed om å holde seg unna, sier han.

- Jeg opplever det som et trygt mesterskap. Det er velorganisert, og det er harmoni mellom arrangøren og de besøkende. Mellom supporterne er det forbrødring og fellesskap. Politi- og ordensmyndighet er nesten ikke synlig. Men jeg tipper de er mer enn mange nok hvis det skulle skje noe. I bybildet og rundt arenaene opplever jeg at det er veldig dempet med våpen og makt. Det er ikke sånn at du stanger i kalasjnikover.

Når Dagbladet prater med ham, er det bare kort tid siden England slo Colombia i straffesparkkonkurranse i åttedelsfinalen. Spartak stadion i Moskva utviklet seg til en vanvittig heksegryte, der England endelig var best på straffer.

INFERNO: Marseille ble forvandlet til et inferno da russiske og engelske supportere barket sammen under EM i 2016. Foto: NTB scanpix
INFERNO: Marseille ble forvandlet til et inferno da russiske og engelske supportere barket sammen under EM i 2016. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Vi satt 15 meter bak trenerbenkene og kommenterte. Du får en enorm nærhet til begivenhetene. Og det er rart med de historiske øyeblikkene. De er krevende på mange måter, ettersom England brøt en barriere på straffer. I tillegg fikk de en keeperhelt, Jordan Pickford.

Dagen etter seieren tok engelske aviser av i stativene:

- Hand of Jord, lød tittelen på førstesida av The Sun. Dette var et ordspill på «Hand of God» – Guds hånd – som Diego Maradona viste til da han scoret med hånda i 1986.

Favoritter

Alsaker holder England som favoritt i kvartfinalen mot Sverige lørdag. Og drømmefinalen kan være nær: England og Brasil har nå en gyllen mulighet til å møte hverandre.

Kvartfinalene spilles fredag og lørdag.

- Brasil var den store favoritten før mesterskapet. De beholder den statusen fortsatt, mener Alsaker.

- Jeg tror Brasil mot Belgia kan bli et ordentlig fyrverkeri. Men jeg synes Belgia har sett rusten ut defensivt. Det tror jeg kan koste dem avansement.

- Hvilke spillere har imponert deg i mesterskapet?

- VM er nådeløs. Scorer du hat trick i den første kampen, men ryker ut, blir du fort glemt. Det er nå det begynner på ordentlig. Det er nå de eksepsjonelle spillerne kommer fram. Luka Modric (Kroatia) har imponert meg. Det samme Hirving Lozano (Mexico) og Harry Kane. Men det er mange som melder seg på.

Mistet kontrollen

Mange har ment mye om VAR (videodømming) i VM. Et stort flertall virker positive. Alsaker påpeker at vi har fått riktigere dømming, men han ser også svakheter:

EKSTASE: Våre svenske naboer slo Mexico 3 - 0 under onsdagens VM-runde i fotball. Det var storslagen stemning da svenskene forstod at de er videre til neste runde. Video: Expressen Vis mer

- Det sterkeste utslaget går på spillernes oppførsel. Det fikk vi eksempler på i kampen mellom England og Colombia. Spillerne bruker masse tid på å mase om at dommeren på se på skjermen. De setter i gang allmøter, og i denne kampen mistet dommeren kontrollen. Han burde vært mye raskere med gule kort. Jeg ser for meg en regel der det gis gult kort hvis en spiller viser TV-tegnet, påpeker han.

Alsaker og makker Petter Myhre har fire kamper igjen å kommentere i mesterskapet. Frankrike mot Uruguay og Russland mot Kroatia, pluss begge semifinalene.

Finalen er det NRK som har rettighetene til. Det er bare å sette seg tilbake i go'stolen.