TV 2-Davy: - Brann gjør seg selv til latter

Hører hjemme i Guinness rekordbok, mener profilen.

SKYLDER PÅ KLUBBEN: 
TV2-profil Davy Wathne mener Brann kan skylde seg selv etter en elendig sesong og kamp for overleve i Tippeligaen. - Disse problemene går flere år tilbake i tid, sier fotballeksperten. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
SKYLDER PÅ KLUBBEN: TV2-profil Davy Wathne mener Brann kan skylde seg selv etter en elendig sesong og kamp for overleve i Tippeligaen. - Disse problemene går flere år tilbake i tid, sier fotballeksperten. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

(Dagbladet): Brann gikk i går på sitt sjette strake hjemmetap og har stø kurs mot nedrykk fra Tippeligaen. Tapsrekka på eget gress er klubbens verste noensinne.

- Brann har aldri vært i større krise. Denne tapsrekka hører nesten hjemme i Guinness rekordbok. Ingen lag i hele verden skal tape seks strake hjemmekamper. Det skal ikke være mulig, sier TV 2-ekspert Davy Wathne til Dagbladet.

Fansen er urolig:

- Tanken på 1. divisjon er uvirkelig, sier Branns supporterleder Roger Lillebøe-Hansen til Dagbladet.

Helt bånn Hjemmestatistikken til bergenserne er dyster:

0-1 mot Viking.
0-1 mot Strømsgodset.
0-1 mot Odd.
2-3 mot Vålerenga.
1-2 mot Glimt.
1-3 mot Haugesund.

Sånn lyder lista over Branns siste hjemmekamper.

- Hva feiler Brann, Davy?

- Har du tenkt til å lage et eget bilag? Brann er ikke noe du kan analysere i to setninger. Det handler om veivalg og feil begått gjennom ti år. Dette er ikke noe som har skjedd nå. Det er vurderinger og avgjørelser gjennom flere år som klubben straffes for, sier TV 2-eksperten fra Bergen.

Supporterlederen følger opp:

- Brann er for dårlige foran mål. Brann ar vært et spillende lag, men har sluppet inn for enkle mål. Nå scorer også Brann for lite, selv om det har bedret seg defensivt, sier han.

Pengebruk Brann er gått fra Tippeligaen nest beste hjemmelag til seriens verste desidert verste på bare én sesong.

2013-sesongen: ti seire, tre uavgjort og to tap på 15 hjemmekamper. Bare Strømsgodset var bedre på eget gress.
2012: Ti seiere, én uavgjort og fire tap.
2011: Ni seiere, tre uavgjort og tre tap.

- Det er ikke hyggelig. Ser du på trenden, styrer Brann mot nedrykk. Heldigvis er det mange kamper igjen og det trengs bare to-tre seire mer enn tabellnaboene for å berge plassen. Det ser mørkt ut, men jeg tror ikke Brann rykker ned, sier supporterleder Lillebøe-Hansen.

TV-profil Wathne mener nedgangen skyldes svak ledelse gjennom flere år.

- Brann har brukt for mye penger. De kjøpte seg til et seriegull i 2007 ved å hente spillere med kunstig høye lønninger som forsvant gratis som bosmanspillere kort tid senere. Klubben ble sittende igjen med høyt blaserte spillere som de ikke fikk utnyttet. De fikk ikke til det samme som RBK gjorde i glansdagene, sier Wathne.

SLITER: Branns trener Rikard Norling opplever sportslig krise. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
SLITER: Branns trener Rikard Norling opplever sportslig krise. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Vis mer

Brann tok seriegull med trener Mons Ivar Mjelde i 2007. Steinar Nilsen erstattet Mjelde før 2009-sesongen.

- Steinar Nilsen tok over et overbetalt mannskap i oppløsning. Han fikk ikke de investeringene han ville ha og plutselig kom finanskrisa. Brann fikk ikke resultatene de ville ha, sier Wathne.

Nilsen ble erstattet av daværende assistenttrener Rune Skarsfjord i mai 2010.

- Skarsfjord måtte se etter spillere i 1. divisjon. Og han fant noen gode spillere. Laget fikk en kunstig høy plassering i 2011 (4.plass). De hadde braksuksess med spillere fra mindre klubber, som Kim Ojo (fra Nybergsund) og Guastavinho (fra Lyn). De fikk fram en rekke gode spillere. Carl Erik Torp var fremragende (fra Kongsvinger). Brann hadde en velfungerende midtbane med Rodolph Austin og Torp, sier Wathne.

- Heksejakt TV 2-eksperten fortsetter:

- Men så snudde mye. Da stoppet hjertet til Torp. Så lengtet Gustavinho hjem og Kim Ojo ville bort. Da falt alt sammen.

- Faktum er at Brann var landets nest beste hjemmelag forrige sesong, men de presterte kunstig høyt på hjemmebane. Samtidig var de uheldige på bortebane. Hvis vi ser på mange av kampene skapte Brann mye på bortebane mot sterke lag som Rosenborg. Brann var ikke så verst forrige sesong, men så kom de inn i en blindgate, sier Wathne.

Rett før serieslutt i november i fjor skilte hovedtrener Rune Skarsfjord og Brann lag. Dette til tross for at treneren forlenget kontrakten til 2016 bare måneder tidligere. Exiten kom etter lengre tid med protester fra supportere.

TAP x 6: Amin Askar depper etter Branns sjette strake hjemmetap.
 Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
TAP x 6: Amin Askar depper etter Branns sjette strake hjemmetap. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Vis mer

- Plutselig var alt galt for supporterne. Alle, både supportere og lokalpresse, ga Skarsfjord skylda for alt. Det var ren mobbing og trakkasering. Det ødela alt. Så valgte Skarsfjord å trekke seg, sier Wathne.

I desember ble Rikard Norling presentert som ny Brann-trener - og svensken som ledet Malmö til seriegull forrige sesong - ble tatt i mot som en frelser blant bergenserne.

Norlings første 17 seriekamper viser: Tre seire, tre tap og 11 tap.

- Mange tror at så fort det kommer en trener med et stort navn så blir alt fantastisk. Det er ikke sånn. Det er de som jobber over tid som får resultater. Deila (Ronny, Godset) hadde jo ikke suksess fra dag én han heller. Norling er bare en detalj i denne krisa. Forestillingen og naiviteten som kom til syne da han ble presentert var helt latterlig. Brann gjør seg selv til latter dersom de tror at bare en ny trener kan lede dem til seriegull, sier Wathne, og henviser til snakk om seriegull før sesongstart.

Støtter Norling TV 2-veteranen mener Brann-ledelsen har skuffet og at supporterne ikke bør ta det for gitt at bergenslaget skal kjempe i toppen.

- Brann er ikke et stabilt topplag. Det er noe med Bergens mentalitet. Noe er uflaks, men ledelsen har gjort mye feil. De har lagt alle eggene i en kurv og sagt at nå skal vi satse på unge spillere. Det er jo ikke de som kan ta klubben videre alene. Talentene trenger rutine rundt seg. Det er for store forventninger på deres skuldre, men for alle del, Brann har mange spennende spiller, sier Wathne.

- Er Norling rett mann for Brann?

- Han kan absolutt lede Brann opp igjen. Klubben er på vei ned én divisjon og mange tenker sikkert at det blir en lett vei opp igjen. Slik blir det ikke. I 1. divisjon vil alle elske å slå Brann, sier TV 2-eksperten.

Supporterlederen mener:

- Ja, definitivt, sier Lillebøe-Hansen.

- Jeg vil påstå at han er rett mann selv om Brann rykker ned. Kanskje klubben heller bør gjøre andre endringer i klubben. Norling har en klar fotballfilosofi, spiller gøyal fotball som passer Brann og han er en herlig fyr som supporterne liker. Forhåpentligvis tar han flere poeng i framtida, sier han.