Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

TV 2-ekspert etter VM-overraskelse: - Det er en skrell, skrell, skrell

Qatar til semifinale i VM.

TIL SEMI: Qatars Zarko Markovic og lagkameratene er klare for semifinale i håndball-VM. Dette til tross for at knapt noen av lagets profiler er fra nettopp Qatar. Foto:   AFP PHOTO / AL-WATAN DOHA / KARIM JAAFAR
TIL SEMI: Qatars Zarko Markovic og lagkameratene er klare for semifinale i håndball-VM. Dette til tross for at knapt noen av lagets profiler er fra nettopp Qatar. Foto: AFP PHOTO / AL-WATAN DOHA / KARIM JAAFAR Vis mer

• Qatar - Tyskland 26-24 (18-14)

(Dagbladet): Overraskelsen Qatar er klare for semifinale i håndball-VM etter seier mot Tyskland.

- Det ligger millioner i potten. Qatar-spillerne får tidenes bonusutbetaling. De har kjøpt et lag. Det er en idrettsnasjon av dimensjoner som blir slått ut av et lag bestående av leiesoldater, sier TV 2-ekspert Harald Bredeli på direkten.

- Det er en skrell, skrell, skrell, sier Bredeli.

Rafael Capote ble toppscorer for Qatar med åtte mål. Capote er opprinnelig fra Cuba.

Hentet ni spillere Qatar spiller VM på hjemmebane og er blitt omtalt som et kjøpelag der flere av spillerne er blitt tilbud statsborgerskap for å representere oljestaten i VM.

- En semifinale vil være i overkant av hva som var forventet. De har jo et godt lag og håpet på kvartfinale, sa TV 2-kommentator Bredeli på direkten.

Ekstra Bladets sportskommentator, danske Jan Jensen, har omtalt mesterskapet som et parodi-VM.

Tyskland - som tapte dagens kvartfinale - skulle egentlig ikke vært med i VM fordi de tapte kvaliken mot Polen. Men de fikk plass ettersom Australia ikke fikk delta. I tillegg fikk ikke Bahrain delta, noe som ble kjent bare to måneder før mesterskapet.

FANS: Tilskuere støtter Qatar på tribunen. Foto:   AFP PHOTO / AL-WATAN DOHA / KARIM JAAFAR
FANS: Tilskuere støtter Qatar på tribunen. Foto: AFP PHOTO / AL-WATAN DOHA / KARIM JAAFAR Vis mer

I kveld ble tyskerne uansett stoppet av leiesoldater.

- Det var en veldig tøff kamp. Vi ble liggende bak hele veien, og vi misbrukte mulighetene. Nå er skuffelsen enkelt og greit stor, sa Tyskland-trener Dagur Sigurdsson, ifølge NTB.

Blant annet stjernespilleren Zarko Markovic fra Montenegro (nå Qatar) har vært en av mesterskapets store profiler. Franske Bertrand Rione er også en av Qatars bautaer. Han vant VM med Frankrike tilbake i 2011. Cubanske Rafael Capote har også vært en viktig brikke.

Totalt ni av 16 spillere er opprinnelig fra andre land enn Qatar: Opprinnelig kommer de fra Bosnia-Hercegovina (2), Montenegro (2), Cuba, Egypt, Frankrike, Spania og Tunisia.

Flere av spillerne skal motta rundt 300 000 kroner for å representere Qatar i de ukene VM pågår. I tillegg har flere medier, blant annet Aftonbladet, spekulert i at spillerne får rundt 40 millioner kroner på deling per VM-seier. Dette får spillerne skattefritt.

I fotballens verden kan spillere ikke representere andre nasjoner etter å ha spilt en obligatorisk kamp. I håndball er det en derimot en karanteneperiode på tre år - noe som Qatar tydeligvis har planlagt godt.

I dagens kvartfinale ble målvakten Danjel Saric en av heltene med viktige redninger i sluttminuttene. Saric er opprinnelig bosnisk.

Leid tilskuere Som om ikke det er nok har hjemmenasjonen leid inn rundt 60 spanjoler som støtter Qatars spillere underveis i kampene fra tribunen.

- Det var litt spesielt å støtte Qatar i kampen mot Spania, men det var heldigvis ikke en avgjørde kamp. Vi tar det bare som en del av håndballfesten, sier en av de innleide tilskuerne til Handball News, gjengitt av Ekstra Bladet.

Qatar ble klare for kvartfinale etter 29-27-seier mot Østerrike søndag. Da scoret Zarko Markovic åtte ganger.

- Jeg er glad på vegne av hele Qatars befolkning, sa trener Valero Rivera etter Østerrike-kampen.

For å lokke flere til kampene har arrangøren også organisert konserter etter enkelte kamper.

Blant annet Pharrell Williams og  Gwen Stefani har stått for underholdningen.

I en annen kvartfinale i kveld vant Polen overraskende 24-22 mot Kroatia.

Senere onsdag spilles Danmark - Spania og Slovenia - Frankrike.

TOPPSCORER. Qatars Rafael Capote. Foto: epa/Guillaume Horcajuelo
TOPPSCORER. Qatars Rafael Capote. Foto: epa/Guillaume Horcajuelo Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media