Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

TV 2-Hoff slakter Rekdal: - Har ikke fått til noe

- Identiteten til Vålerenga er borte.

FOTBALLEKSPERT PÅ TV 2: Ivar Hoff blir å finne ringside for TV 2 denne sesongen også. Foto: TV 2
FOTBALLEKSPERT PÅ TV 2: Ivar Hoff blir å finne ringside for TV 2 denne sesongen også. Foto: TV 2 Vis mer

(Dagbladet): Denne helga starter Tippeligaen igjen. Vålerenga tar imot Viking hjemme på Ullevaal stadion mandag. Men TV 2-ekspert Ivar Hoff (68) er ikke altfor imponert over trener Kjetil Rekdal og hans mannskap.

- Jeg har fulgt Vålerenga siden 1960-tallet. Det var den gangen de skapte Østkant-Oslo. Stilen var bohemaktig, og klubben trakk fulle hus på Bislett. Spillerne var fargerike og hadde glimt i øyet. I dag er identiteten borte, sier Hoff til Dagbladet.

- Det er en voldsom rullering av spillere. Du har svensker som kommer inn. Og du har svensker som stikker av gårde. Det er ikke godt nok. De siste åra har cirka 75 spillere kommet og gått. Du må tilbake til 2010 siden klubben tok medalje. Etter dette har det vært altfor dårlig.

- Ullevaal tømmes TV 2-eksperten mener utgangspunktet er det beste. Vålerenga ligger i Norges hovedstad. Her bor det folk, og sponsormarkedet er stort. Men før sesongen 2016 er det nesten ingen som snakker om Vålerenga som en seriøs gullkandidat.

Under Rekdal de tre siste åra er Vålerenga blitt nummer elleve, seks og sju. Hoff har aldri lagt skjul på sine Lillestrøm-følelser. Men han merker seg det som skjer i det som skal være Oslos stolthet.

- Tabloidene skriver omtrent ikke et ord om klubben. Ullevaal tømmes, påpeker Hoff.

- Men det viktigste: De burde spilt på Bislett fram til de får en ny stadion i 2017. Det finnes sikkert en hel bok med forklaringer om hvorfor de ikke gjør det. Men Vålerenga burde minimum hatt 15 000 tilskuere på hjemmekampene. De har en fantastisk supportergjeng som har gått radikalt ned.

Han fortsetter:

- Mange blir irritert på meg når jeg sier dette. Men jeg tror de ser hva jeg mener. Trener Kjetil Rekdal snakker hele tida om neste kamp - og neste år. Men du selger ikke et lag som skal bli godt om ett år. Rekdal har ikke fått til noe.

- Se bare på talentutviklingen. Jeg har jobbet på Ekeberg under Norway Cup i 15-17 år. Jeg har sett fantastiske talenter. Men de blir bare borte. Det er nesten ikke spillere som har slått seg opp gjennom Vålerenga-systemet.

Lå søvnløs Hoff reagerer på hvordan klubben blir drevet økonomisk:

UNDER PRESS:  Vålerenga-trener Kjetil Rekdal. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB Scanpix
UNDER PRESS: Vålerenga-trener Kjetil Rekdal. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB Scanpix Vis mer

- Jeg så en leder, hva heter han igjen ... Sandnes?

- Stig-Ove Sandnes. Tidligere leder.

- Ja, Stig-Ove Sandnes. Han uttalte en gang at han lå søvnløs fordi han ikke visste om han kunne utbetale lønn til spillere og ansatte neste dag. Det er ikke sånn du driver toppfotball. Du skal ikke være avhengig av en person med lommebok.

- Molde har levd på dette. Men den dagen Røkke og Gjelsten ikke gidder mer, får de et problem. Hadde det ikke vært for Røkke og Gjelsten, ville ikke Molde vært i Tippeligaen.

Fem eller seks - Hvor tror du Vålerenga havner denne sesongen?

- Rosenborg, Molde, Odd og Strømsgodset kommer på de fire første plassene. Fra plass nummer fire og nedover er norsk fotball såpass dårlig at det kan bli hva som helst.

- Vinner du et par kamper, snuser du på femte- til åttendeplass. Taper du et par kamper, havner du nedover på tabellen. Jeg tipper Vålerenga som nummer fem eller seks, eller enda lenger ned sammen med de grå lagene.

- For alle som er glade i Vålerenga, vil det være en gedigen skuffelse om de får en like grå og anonym sesong som de siste åra, påpeker Hoff.

- Har poenger Dagbladet treffer Vålerenga-trener Kjetil Rekdal i telefonen på vei hjem fra torsdagens trening. Når vi leser opp Hoff sine poenger, svarer han:

- Jeg skal ikke motsi ham på alt. Det er lett å sitte utenfor og komme med fasiten. Men han har poenger. Dette er poenger som vi også er klar over i Vålerenga. Men skal du lykkes, må du også ha god nok økonomi.

Det siste er han krystallklar på. Med en annen økonomisk hverdag ville situasjonen vært annerledes. Rekdal fortsetter:

ULLEVAAL TØMMES:  Vålerenga har hatt større oppslutning. Her fra en kamp mot Odd i 2014. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
ULLEVAAL TØMMES: Vålerenga har hatt større oppslutning. Her fra en kamp mot Odd i 2014. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer

- Ta det med talenter: Jeg har hatt mange spillere som har vært gode i Oddsenligaen. Men det siste steget er tøft, og de har kanskje ikke tatt spranget opp i en førsteellever. Da må du ta et steg tilbake og prøve på nytt. Men vi jobber med å få opp flere spillere fra egen avdeling.

Storopprydding Treneren skriver en del av problemene tilbake til storoppryddingen han måtte gjøre i 2013.

- Vi hadde 30 spillere på kontrakt, det kunne ikke fortsette. Noen kunne du tenkt deg å beholde, men vi måtte få ned kostnadene. Så hentet vi inn Vidar Örn Kjartansson og noen andre spillere. Vi jobbet med kulturen, gjorde det ganske bra - og tok et steg opp.

- Men utfordringen var å bygge på dette, samtidig som du skulle kutte kostnadene. Det er et kunststykke som ikke er så lett å få til, påpeker Rekdal.

Han er likevel klar:

- Vi ønsker å sette oss i en posisjon der snøballen begynner å rulle. Se på Rosenborg: Etter at Kåre Ingebrigtsen kom tilbake, ble det plutselig fulle hus på Lerkendal igjen. Sånn tenker vi også: Vi må produsere ting som gjør at folk blir trigget.

Han fortsetter:

- Egentlig har vi et vanvittig press på oss denne sesongen. I 2017 skal en ny stadion stå klar. Vi må gjøre det så bra sportslig at en ny stadion blir en enorm boost.

- Bare tull Tilbake til Ivar Hoff. Selv skal han følge Sarpsborg mot Haugesund for TV 2 søndag.

- I cupfinalen mot Rosenborg i fjor holdt Sarpsborg i et kvarter. Siden er rundt 15 spillere blitt borte. Litt av det samme har skjedd i Haugesund. Det er ikke sikkert de lykkes. Men det kaller jeg å gjøre noe.

- Hvordan ser du på seriestart i midten av mars?

STERKE MINNER:  Bilder som dette vekker gode minner hos Vålerenga-supporterne. Året er 1997, og Aalesund er motstander på Bislett, Vålerengas egentlige hjemmebane i manges øyne. Foto: NTB Scanpix
STERKE MINNER: Bilder som dette vekker gode minner hos Vålerenga-supporterne. Året er 1997, og Aalesund er motstander på Bislett, Vålerengas egentlige hjemmebane i manges øyne. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Bare tull. Vi burde ventet til første helga i april. Da er det mer sol og varme. Det skal være fasiliteter som gjør at du får lyst til å gå på fotballkamp.

- For noen år siden gikk du rett fra kamp og tente julegrana. Det er ikke noe sjarm i dette. Det går an å spille flere midtukekamper, sier Hoff som et forslag til hvordan sesongsyklusen bør være.