HISSET PÅ SEG ROSENBORG: I TV 2s FotballXtra i går ble Pelus berømte fall mot Viking i 2008 diskutert, og Frode Olsen (til høyre) mente det var utrolig at RBK-legen som sa Pelu hadde fått krampe i begge legger fikk beholde lisensen. 

Arkivfoto: Oddmund Lunde / Dagbladet
HISSET PÅ SEG ROSENBORG: I TV 2s FotballXtra i går ble Pelus berømte fall mot Viking i 2008 diskutert, og Frode Olsen (til høyre) mente det var utrolig at RBK-legen som sa Pelu hadde fått krampe i begge legger fikk beholde lisensen. Arkivfoto: Oddmund Lunde / DagbladetVis mer

- TV 2 kan ikke beskylde oss for å dikte opp en legeerklæring

Rosenborg vil ha beklagelse fra TV 2 på lufta.

||| (Dagbladet): 1. juni 2008 gikk Rosenborg-spiss John Pelu overende innenfor Vikings 16-meter uten at noen var i nærheten av ham.

Terje Hauge pekte feilaktig på 11-metersmerket - og i dagene som fulgte ble Pelu hudflettet overalt for å ha filmet seg til straffe.

Noen dager seinere forklarte han imidlertid at han ble rammet av akutt krampe i begge leggene, noe som ble bekreftet av RBK-lege Ketil Jarl Holen.

- Det er ganske alvorlig
I FotballXtra på TV 2 i går, mens Pelu var i aksjon for sin nye klubb Haugesund mot Strømsgodset, ble historien fra 2008 et tema i studio hos Davy Wathne, Frode Olsen, Lars Bohinen og Bengt Eriksen.

Felles for ekspertene var at ingen festet lit til Pelu og RBK-legens forklaring. Lengst gikk Frode Olsen, som mente det var «utrolig at Rosenborg kan slippa unna som klubb og at legen fremdeles har lisens».

Den uttalelsen skaper reaksjoner på Lerkendal - hvor mediesjef Nils Heldal tidligere i dag
oppfordret Davy Wathne til å gi sine kolleger en opplæring i Vær Varsom-plakaten, og spurte TV 2s programleder om det var OK å beskylde leger for å «juge i hop» erklæringer.

Overfor Dagbladet utdyper han kritikken.

- At TV 2 insinuerer at vi på en måte har fabrikkert en unnskyldning, og sier det er utrolig at legen som skrev erklæringen har lisens, stusser vi på. Det er ikke sånn vi kjenner TV 2. De kan ikke sitte der og beskylde vår klubb for å dikte opp en unnskyldning, og en lege for å fake en erklæring. Det er ganske alvorlig, og sånt bør de holde seg for gode for, sier Heldal til Dagbladet.

Han mener overtrampet er såpass grovt at han forventer en beklagelse på lufta.

- Personlig synes jeg det er realt hvis TV 2 beklager de påstandene på lufta, for de stemmer ikke. De kan ikke sitte og si noe sånt uten å ha belegg for det.

Han ser at FotballXtra har en uformell setting hvor takhøyden er større enn det for eksempel ville vært i Dagsrevyen - men føler likevel uttalelsene var over grensa.

- Konseptet deres handler jo om å underholde, og de må fleske til og male med bred pensel. Men nå helte de malingsspann over lerretet. Vi er ikke rasende forbannet, men synes de gikk over streken. Og det bør de rette opp. Det tror jeg også de vil gjøre når de får tenkt seg om.

Mente Pelu burde lagt seg flat
Hele diskusjonen i TV 2s fotballstudio begynte etter at kanalens mann på Haugesund Stadion, Ivar Hoff, hadde  snakket om at Pelu var et konstant uromoment.

Wathne fulgte opp med å stille ekspertene i studio følgende spørsmål:

- Hvor urettferdig er det at slikt (svalestupet mot Viking) blir hengende ved en spiller?

Lars Bohinen begynte med å svare at det slett ikke var urettferdig og at det i hans øyne var en opplagt filming.

- Hadde Pelu stått opp og sagt at dette skjedde i kampens hete og det selvfølgelig ikke skulle skjedd kunne han lagt det bak seg, men når det kommer en tynn forklaring som det blir det hengende ved ham.

Bengt Eriksen fulgte opp slik:

- Da jeg satt og hørte på Pelu etter kampen og alt han prøvde å forklare det med, var ikke ordet krampe med i noen av forklaringene. Det ville du vel nevnt hvis det var det du fikk.

Så kom altså Frode Olsen med uttalelsen som fikk Heldal og RBK til å steile:

- At Rosenborg kan slippe unna som klubb, og at legen fremdeles har lisens som kan gå ut og si at han (Pelu)  får akutt krampe i begge legger. Til og med Davy på Birkebeineren får ikke krampe i begge legger!

- Jeg har sett legeattest på at en pasient måtte slippe å betale skatt fordi han ble uvel av det. Det er kanskje så som så med legestanden, avsluttet Bengt Eriksen - i en spøkefull tone.

- Var ikke tendensiøst
Davy Wathne føler Heldal har misforstått hvis han mener han som programleder er ansvarlig for det deltakerne sier, og gjentar det han skrev til RBKs pressesjef på Twitter:

«Jeg spørger kun - mit kald er ej at svare. MEN: Jeg tror folk flest syntes forklaringen dere tryllet frem var MEGET søkt.»

Wathne sier at han heller ikke ser noe galt med det hans kolleger sa.

- Jeg så ikke noen grunn til å slå ned på undringen fra Frode Olsen eller Lars Bohinen. Det var ikke naturlig for meg å si «Frode, nå tar du feil».

- Jeg synes det er et åpent spørsmål: Går vi rundt og husker Pelu for denne episoden, og er det urimelig etter alt han har vært med på siden? Jeg kan ikke si at det er tendensiøst, tvert imot åpner det for å bli ferdig med det.  Det Bohinen sier får stå for hans regning, det Olsen sier får stå for hans regning og det Eriksen sier får stå for hans regning. Det som får stå for min regning er programledelsen, sier Wathne.

Han sier at han som fjernssynsseer opplevde Rosenborgs håndtering av saken den gangen som klossete og krampeforklaringen som søkt, men ser ikke at dette har preget ham som programleder.

- Dette er ingenting jeg har ligget våken for i natt, eller som jeg synes det var grunn til å beklage. Jeg synes ingen av gjestene våre var ufine eller taktløse, dette ble sagt med humør og smil om munnen. Man må se på atmosfæren, tonen og hele settingen. Det er ofte at ting løsrevet fra en setting og ord for ord ser mer alvorlig ut enn det var. Jeg synes ikke det som ble sagt opm Pelu var taktløst eller moralsk krenkende på noen måte. Det speilet vel meningsmanns oppfatning, sier Wathne til Dagbladet.

• RBK-lege Ketil Jarl Holen var i ettermiddag opptatt med kampforberedelser og hadde derfor ikke mulighet til å kommentere saken overfor Dagbladet. Frode Olsen sier han først må snakke med Nils Heldal før han uttaler seg, mens TV 2s fotballsjef Vegard Jansen Hagen foreløpig ikke har besvart Dagbladets henvendelse.

FILMET? John Pelu fikk straffe mot Viking uten at noen var nær ham i 2008.
FILMET? John Pelu fikk straffe mot Viking uten at noen var nær ham i 2008. Vis mer