TV 2 kjøper fotballen

Koster 1 milliard.

(Dagbladet.no): Det er TV 2 og Telenor som stikker av med medierettighetene til norsk fotball de neste fire årene. Dermed fikk ikke statskanalen gjennomslag for kuppforsøket sitt.

På en pressekonferanse på Ullevaal Stadion i ettermiddag presenterte Norges Fotballforbund (NFF), Norsk Toppfotball (NTF), TV 2 og Telenor avtalen.

De to sistnevnte betaler 200 millioner i året for retten til å vise tippeligafotball på fjernsyn de neste tre årene. I tillegg betaler de årlig 70 millioner for alle Norges landskamper, og ytterligere 30 millioner for den nasjonale cupen i fire år

1 milliard kroner

Til sammen er dermed pakka verdt 1 milliard norske kroner. NRK og MTG-gruppens bud var på mellom 700 og 800 millioner.

- Det er veldig mye penger, men vi har jo tenkt å tjene bøttevis av penger på dette. Jeg regner med at alle søndagskampene vil gå på normale TV 2 og altså blir gratis, sier Kåre Valebrokk, og nærmest lover at kampen som i år går direkte på enten TV 2 eller NRK klokka 20 søndagskvelden, fortsatt skal være gratis for seerne.

Forrige fireårsperiode betalte NRK og TV 2 rundt 380 millioner for de samme rettighetene som TV 2 og Telenor nå blar opp en milliard for.


- Historisk avtale
- Dette er en kjempedag for norsk klubbfotball, sier lederen i Norsk Toppfotball, Olav Boksasp.

Han forteller at en del av avtalen innebærer at NTF skal investere 70 millioner i breddefotballen på tre år.

KAN SMILE BREDT: Norsk fotball er en attraktiv vare, og nå er TV 2 og Telenor villige til å bla opp en milliard for rettighetene de neste fire årene. Foto: Scanpix
KAN SMILE BREDT: Norsk fotball er en attraktiv vare, og nå er TV 2 og Telenor villige til å bla opp en milliard for rettighetene de neste fire årene. Foto: Scanpix Vis mer

- Avtalen er ikke bare den beste i historien for norsk fotball, den sikrer også dekning til folk flest i landet på landskamper, Tippeligaen og cup, sier Geir P. Solstad som har ledet forhandlingene for NFF og Norsk Toppfotball.

Vil samarbeide med NRK

Solstad opplyser også at rettigheten til å lage «radio på tv» over den lesten som NRK (4-4-2) og TV 2 (FotballXtra) gjør i dag, vil tilligge den som kjøper retten.

Valebrokk utelukker ikke å lisensiere ut en del av rettighetene han har kjøpt til andre aktører - for eksempel NRK.

- Det er genser for hvor mye fotball som kan gå på TV 2. Jeg ser ikke bort fra at vi kan fortsette det gode samarbeidet med NRK, sier TV 2-sjefen.

Valebrokk opplyser også at TV 2 vil starte en egen sportskanal for å sende betal-tv-kampene.