TV 2-ledelsen ba Lersveen om å dempe seg i Johaug-saken

- Vi ønsker å kanalisere journalistikken på riktig måte. 

KRITISK TV 2-PROFIL: Ernst A. Lersveen har stilt mange spørsmål rundt forklaringene til Therese Johaug og lege Fredrik S. Bendiksen. Foto: TV 2 og Thomas Rasmus Skaug
KRITISK TV 2-PROFIL: Ernst A. Lersveen har stilt mange spørsmål rundt forklaringene til Therese Johaug og lege Fredrik S. Bendiksen. Foto: TV 2 og Thomas Rasmus Skaug Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

TV 2-reporter Ernst A. Lersveen (63) har ved flere anledninger luftet sin tvil og de mange spørsmålene han fortsatt har i dopingsaken mot Therese Johaug (28). Dette blir det nå slutt på offentlig.

Lersveen har hatt en samtale med representanter for TV-kanalens ledelse. Der var tilbakemeldingen at han må skille mellom rollen som journalist og kommentator.

- Vi ønsker å kanalisere journalistikken på riktig måte. Reportere skal rapportere. Og så har vi eksperter som ikke har på seg reporterhatten, sier redaksjonssjef Espen Solbakken i TV 2-sporten.

- Jeg står på det jeg har sagt. Men hvis noen mener at jeg skal holde fred, så går jeg ikke i noen krig, sier Lersveen og henviser til TV 2-ledelsen.

«Møkkamann»

Saken ble ytterligere aktualisert etter at Dagbladet gjorde et intervju med Lersveen tirsdag denne uka. Der ble han - som en av kanalens største profiler - spurt om å utdype sine tanker rundt Johaug-saken. Til slutt ble intervjuet trukket etter ønske fra ledelsen.

63-åringen har jobbet med langrenn - fra og til - siden VM i Holmenkollen i 1982.

- Jeg bare ønsker meg noe som kan bekrefte eller avkrefte alle de spørsmålene som svever, sa Lersveen til Nettavisen for to dager siden.

INTERVJU: Ernst A. Lersveen er blant TV 2's mest rutinerte journalister. Her i samtale med Therese Johaug på Kvitfjell i 2015. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix
INTERVJU: Ernst A. Lersveen er blant TV 2's mest rutinerte journalister. Her i samtale med Therese Johaug på Kvitfjell i 2015. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix Vis mer

Han kommenterte samtidig det faktum at han er blitt filmet av skiforbundet mens han har gjort intervjuer. Lersveen har stilt flere kritiske spørsmål både i saken mot Martin Johnsrud Sundby og Johaug.

- Jeg opplever at de ser på meg som en møkkamann, sa Lersveen til Nettavisen.

- De ser på meg som en skit, bråkmaker og jævel, sa han til svenske Expressen søndag.

Overfor Dagbladet utdypet han tirsdag det han ser på som logiske brister i Johaug-saken. Etter en samtale med redaksjonssjef Solbakken, ble de to enige om å trekke uttalelsene.

Til disposisjon

- Vi ønsker å kanalisere journalistikken på riktig måte. Jeg stiller meg til disposisjon for de redaksjonelle vurderingene i Johaug-saken, sier Solbakken til Dagbladet.

- Vi ønsker at Ernst og andre TV 2-journalisters engasjement og kunnskap skal komme til uttrykk gjennom journalistikken de bedriver, ikke i kommentatorform. Der har vi allerede dyktige folk som Mads og Johan Kaggestad og Randi Gustad.

Han understreker:

- Journalistikken rundt langrenn i TV 2 er ikke noe sololøp. Vi har en redaksjonell linje vi står sammen om.

Betent

Utad har forholdet mellom Lersveen og skiforbundet virket betent. Under et intervju med Martin Johnsrud Sundby i Val Senales i oktober tok skiforbundets pressekontakt Gro Eide fram mobilkameraet og filmet. Det samme ble gjort på en samling i Livigno i september.

- Den gangen ga jeg beskjed om at jeg likte det dårlig, forteller Lersveen til Nettavisen. Han legger ikke skjul på at han har følt seg overvåket.

Om filmingen sier Solbakken:

- Det er ikke uvanlig at medierådgivere ønsker å opprettholde en slags kontroll i intervjusituasjoner. Men det er nytt av vi blir filmet, og vi registrerer dette. Vi har ikke rettet noen formell klage til skiforbundet. Det er en ekstrem situasjon der mange er på tå hev. Vi venter at ting normaliserer seg.

TØFF TID: Kommunikasjonssjef i skiforbundet, Espen Graff., vil ikke kommentere Ernst A. Lersveens rolle i Johaug-saken. 
TØFF TID: Kommunikasjonssjef i skiforbundet, Espen Graff., vil ikke kommentere Ernst A. Lersveens rolle i Johaug-saken.  Vis mer

- Ikke overvåking

Kommunikasjonssjef i skiforbundet, Espen Graff, avviser at det handler om overvåking av Lersveen.

- Vi ønsket å vite hva Martin (Johnsrud Sundby) sa i det aktuelle intervjuet. Dette ble avklart med TV 2. Når det gjelder den andre saken, har jeg aldri helt skjønt hva som skjedde. Men det er blitt nevnt en markedsansvarlig som gikk rundt og filmet mange.

- Har det vært et problem for dere at Lersveen har stilt kritiske spørsmål i dopingsakene?

- Jeg har ingen kommentar til Ernst sin rolle.

Graff fortsetter:

- Jeg tror de fleste opplever at vi har et åpent og ærlig forhold til mediene som følger langrennssporten.

- JEG FINNER STYRKE GJENNOM KJÆRLIGHETEN: Therese Johaug møtte pressen for første gang siden hun fortalte om den positive dopingprøven for nøyaktig to uker siden. Video: NTB Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer