TV 2-Lersveen hadde møte med dopingjegerne om ny detalj i Johaug-saken

Vekket interesse.

INTERVJU: Ernst A. Lersveen er blant TV 2's mest rutinerte journalister. Her i samtale med Therese Johaug på Kvitfjell i 2015. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix
<div><br></div>
INTERVJU: Ernst A. Lersveen er blant TV 2's mest rutinerte journalister. Her i samtale med Therese Johaug på Kvitfjell i 2015. Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix

Vis mer

(Dagbladet): Under etterforskningen av Therese Johaug-saken fikk Antidoping Norge opplysninger fra TV 2-journalist Ernst A. Lersveen som de valgte å se nærmere på, skriver VG i dag.

Lersveen skal ha fått tak i en kvittering som viser at noen har kjøpt salven Trofodermin( den Johaug seinere ble tatt for), mens landslaget befant seg i Seiser Alm i september.

Det var kort tid før lege Fredrik Bendiksen kjøpte en liknende tube i Livigno drøye 170 kilometer vest for Seiser Alm 3.september.

Både Johaug selv og lege Fredrik Bendiksen har fortalt at det var han som anbefalte og ga henne tuben. Og at salven ble kjøpt i Livigno.

Det ble de også trodd på.

Uaktsomt

Påtalenemnda i Antidoping Norge la ned påstand om at Therese Johaug utestenges i 14 måneder i november. Samtidig sa Nils Kjær, prosessfullmektig i Antidoping Norge, at det ikke ble funnet bevis om forsettlig doping .

VG skriver at dopingjegere møtte Lersveen for å se nærmere på den alternative historien. Hadde de trodd det var noe i detaljene, kunne Johaugs domsutmåling blitt vesentlig strengere.

Men kvitteringen ble altså aldri knyttet til de norske langrennsjentene.

- Det at man finner kvittering på at noen har kjøpt en salve som selges på apotek i Italia, er ikke så oppsiktsvekkende i mine øyne. Antidoping Norge har sjekket saken og det er lagt til side. Dette har vært kjent for partene i saken over lengre tid, og vil bli belyst når saken kommer opp. At det nå omtales i pressen har jeg ikke noen kommentar til, sier Johaug-advokat Christian B. Hjort til Dagbladet.

Lersveen selv vil ikke kommentere saken tirsdag morgen. Redaksjonssjef Espen Solbakken skriver i en epost til VG at TV 2 har hatt flere møter med Antidoping Norge, men at ingen reporter fra TV 2 har deltatt i et avhør. Heller ikke Antidoping Norge vil kommentere saken overfor VG.

- Ikke opp til meg

De muntlige forhandlingene i Johaug-saken starter 25. januar på Ullevaal stadion. I går ble det klart at Marit Bjørgen er et av vitnene som blir kalt inn. Tidligere landslagslege Fredrik Bendiksen, dopingkontrollør Wenche Kristiansen og professor Jo Klaveness skal også vitne.

Johaug har tidligere sagt følgende om domsutmålingen:

- Dommen er ikke opp til meg. Jeg har fortalt sannheten. Jeg håper jo at jeg får gå skirenn så fort som mulig, men jeg skjønner at denne saken kan ta tid. Jeg må bare bruke tida godt og komme meg styrket ut av dette. Jeg vet godt hva jeg står for. Jeg vet at jeg ikke har gjort noe ulovlig. Jeg har gjort det legen sa jeg skulle gjøre.