Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Fotball

TV 2-Mathisen fikk drømmen knust: - Alt var min egen skyld

Var en svært lovende fotballspiller. Fikk 38 kamper på aldersbestemte landslag. Så startet problemene. 

FOTBALLEKSPERT: Jesper Mathisen følger norsk fotball tett for TV 2. Hans egen fotballkarriere gikk i vasken. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
FOTBALLEKSPERT: Jesper Mathisen følger norsk fotball tett for TV 2. Hans egen fotballkarriere gikk i vasken. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SANDVIKA (Dagbladet): Jesper Mathisen (30) ble spådd en strålende karriere som fotballspiller, men ødela for seg selv. Nå roser og slakter han spillere på TV 2.

Mathisen har jobbet som fotballekspert på TV-kanalen i 2,5 år. De siste dagene har han fulgt landslaget tett. I morgen er han på Ullevaal igjen når Norge møter Sverige i privatlandskamp.

30 år gammel kunne han selv vært en bauta i midtforsvaret til Norge. Han var i Start fra 2004 til 2015, og har 38 kamper på aldersbestemte landslag. Men ingen for A-landslaget.

Hva gikk galt? Er det bitterhet over at han aldri ble tatt ut som får ham til å svinge pisken over laget?

Ti operasjoner

På ingen måte. Forklaringen er mer alvorlig enn som så:

- Alt var min egen skyld. Jeg drev ikke med nok skadeforebyggende trening. Det er ikke smart når du er høy og tung. Hadde jeg trent riktig i ung alder, ville knærne fungert på en helt annen måte.

GODT HUMØR OG KUNNSKAP: - Da pappa døde, bandt det Davy og meg tettere sammen, forteller Jesper Mathisen. Her fra landslagets trening på Ullevaal i forrige uke.  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
GODT HUMØR OG KUNNSKAP: - Da pappa døde, bandt det Davy og meg tettere sammen, forteller Jesper Mathisen. Her fra landslagets trening på Ullevaal i forrige uke.  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Mathisen utdyper:

- Jeg skulle bli spiss, men skadene gjorde at jeg måtte flytte bakover på banen. Jeg har vært gjennom ti operasjoner i knærne. I dag er jeg glad jeg bare kan ta meg en joggetur. Jeg klarte ikke å strekke ut knærne skikkelig og gikk som ei krøkke. Den siste operasjonen var det en dansk kirurg som sto for. Han fikk knærne tålelig på plass.

Fotball har vært uaktuelt de siste to-tre åra. Men han stortrives i TV 2. Rollen som ekspert var også noe faren Svein «Matta» Mathisen hadde i mange år. «Matta» er historiens største Start-spiller. I 2011 døde han altfor tidlig, 58 år gammel, av kreft. Fotball-Norge var i sorg.

Det var gjennom faren at Jesper ble kjent med TV2's frontmann, Davy Wathne.

- Vi har alltid hatt en god dialog. Da pappa døde, bandt det Davy og meg tettere sammen. I 2014 var knærne dårlige. I stedet for å spille fotball, var jeg med i FotballXtra på kanalen. Tanken var å komme tilbake som spiller, men jeg var sjanseløs.

Seks år

Så imponert var sjefene i TV 2 over opptredenen i FotballXtra, at det ballet på seg. De verbale piskeslagene kunne minne om pappa Svein. Tidligere i år skrev Mathisen under på en kontrakt som binder ham til kanalen i seks år.

Med til historien hører at Discovery, som har rettighetene til masse fotball, prøvde å kapre ham. Men lojaliteten til TV 2 - og det faktum at han fikk stor forutsigbarhet - gjorde at det aldri ble en overgang.

- Jeg får lov til å være meg selv. Og det er viktig, påpeker han.

Høyere stjerne

- Det er lett å sammenlikne deg med faren din. Hva tenker du om det?

- Han hadde en høyere stjerne som fotballspiller enn meg. Men jeg bruker mer tid på å forberede meg enn det han gjorde. Jeg har en stil på TV som er ganske direkte og ærlig. Da ser det dumt ut hvis jeg ikke er forberedt. Ingen skal kunne ta meg på at jeg ikke er oppdatert.

FAR OG SØNN: Svein «Matta» Mathisen (foran) er historiens største Start-spiller. Her sammen med sønnen Jesper på Sør Arena i Kristiansand i 2009.  Foto Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
FAR OG SØNN: Svein «Matta» Mathisen (foran) er historiens største Start-spiller. Her sammen med sønnen Jesper på Sør Arena i Kristiansand i 2009.  Foto Tor Erik Schrøder / NTB scanpix Vis mer

Blant annet kunne Mathisen - som den første personen utenfor landslaget - avsløre førsteelleveren til Norge mot Tsjekkia lørdag.

- Jeg hadde fulgt alle treningene. Men jeg var litt overrasket over at Mats Møller Dæhli ikke startet. Jeg synes ikke Jo Inge Berget har vært så god på venstresida.

Idiot

I sum likte Mathisen mye av det han så mot Tsjekkia.

- Får du mange tilbakemeldinger fra seerne?

- Veldig mange. Selvfølgelig er det noen som mener jeg bommer og synes at jeg er en idiot. Dette er stort sett personer jeg ikke kjenner.

Han fortsetter:

- Å spille fotball er det aller gøyeste jeg vet. Når jeg ikke kan gjøre dét, er dette det nest gøyeste. TV 2 er som en fotballgarderobe uten å være en fotballgarderobe.

Hele Norges coronakart