Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Nådde smertegrense i budrunden. Profiler kan forsvinne

TV 2 mister Premier League-rettighetene

NENT Group overtar Premier League-rettighetene fra TV 2, som kan miste flere profiler i kjølvannet av nyheten. Jan Åge Fjørtoft jubler, mens TV 2 nå sikter seg inn på nye rettigheter og sportsområder. - Sjokkerende for TV 2, mener medieekspert.

PREMIER LEAGUE: Premier League blir å se på Viasats plattformer fra 2022. Det ble klart torsdag. Vis mer

TV 2 mister Premier League-rettighetene etter 2021/22-sesongen.

NENT Group - som er eierselskapet til Viasat-kanalene - overtar de ettertraktede rettighetene til det som omtales som kanskje verdens største liga - i så vel Norge som Sverige, Danmark og Finland.

De vant onsdagens budrunde om Premier League-rettighetene.

Nyheten ble offentliggjort av NENT Group i en pressemelding torsdag morgen.

Det innebærer at norske seere må til Viaplay for å se Liverpool, Manchester United og de øvrige engelske storklubbene fra og med august 2022.

Nyheten mottas med jubel fra Viasat-profilen Jan Åge Fjørtoft, som selv spilte i engelske klubber som Sheffield United, Barnsley, Middelsbrough og Swindon.

JUBLER: Jan Åge Fjørtoft. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix
JUBLER: Jan Åge Fjørtoft. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix Vis mer

- Det er en stor dag for hele NENT/Viaplay-teamet. Som de fleste andre nordmenn er jeg veldig glad i engelsk fotball. Det er ikke bare fotballen som tiltrekkes oss. Det er hele kulturen, sier Jan Åge Fjørtoft til Dagbladet.

- Nå kan vi feire på formiddagen, og så er det tilbake i ettermiddag for å planlegge sending fra Bayer Leverkusen - Borussia Dortmund på lørdag, fortsetter sunnmøringen.

TV 2 har hatt Premier League-rettighetene siden 2010 og har brukt mye tid og ressurser på å bygge opp produktet.

- Vi er ikke knekt

Til Dagbladet sier likevel TV 2s sportsredaktør Vegard Jansen Hagen at redaksjonen ikke er avhengig av Premier League og nå sikter seg inn på andre områder.

- Vi er ikke knekt, men kampklare. Vi skal forvalte Premier League på best mulig måte de drøye to årene som gjenstår og løfte de andre rettighetene vi har. Vi lar oss ikke knekke. Det er andre rettigheter i spill. Vi sikter oss inn på andre områder. Vi går en spennende tid i vente, sier Jansen Hagen.

SER FRAMOVER: TV 2s sportsredaktør Vegard Jansen Hagen. Foto: Eivind Senneset, TV 2
SER FRAMOVER: TV 2s sportsredaktør Vegard Jansen Hagen. Foto: Eivind Senneset, TV 2 Vis mer

- Vi depper i noen timer, før vi krummer nakken og går på igjen. Vi har fortsatt drøye to år igjen med rettigheter til Premier League, i tillegg til Tour de France, Tour de Ski og mye annet. Vi vil løfte de rettighetene vi har og sikte oss inn på nye rettigheter.

Eksperter kan forsvinne

TV 2s smertegrense ble nådd i forvandlingene med NENT Group i går.

- Får dette konsekvenser for sportsredaksjonen og bemanningen?

- Det blir ingen umiddelbare konsekvenser for redaksjonen. Vi trenger en sterk sportsredaksjon for å forvalte de rettighetene vi har og de vi kan sikre oss, sier Jansen Hagen til Dagbladet.

- Hva med de mest utpregede Premier League-ekspertene til TV 2 som har engelsk fotball som sin soleklare spisskompetanse?

- Jeg ser ikke på det som som unaturlig at noen av ekspertene følger rettighetene, sier han og indikerer at TV 2-profiler med spesiell Premier League-kompetanse kan forsvinne sammen med rettighetene.

De er det flere av i TV 2 Sporten, som har forvaltet Premier League-rettighetene forbilledlig i mange år.

- Andre (av de du sikter til) vil se at de øvrige rettigheterne vi har, kan være attraktive arbeidsoppgaver det også. Jeg tror vi skal være slagkraftige når det gjelder fotball også, tydeliggjør TV 2s sportsredaktør.

- Sjokkerende for TV 2

Nyheten kommer overraskende på mange.

TAPTE BUDRUNDEN: TV 2 mister Premier League-rettighetene til NENT Group. Foto: NTB Scanpix
TAPTE BUDRUNDEN: TV 2 mister Premier League-rettighetene til NENT Group. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Det er sjokkerende for TV 2 å miste en så viktig sportsrettighet. Disse Premier League-rettighetene har også ført til at de har kunnet bygge opp sin strømmetjeneste, TV 2 Sumo, til å bli en stor suksess, sier redaktør Knut Kristian Hauger i Kampanje til NTB.

TV 2-sjef Olav Sandnes legger ikke skjul på skuffelsen.

- Selvfølgelig skulle vi gjerne forlenget denne rettigheten, for etter ti år har Premier League en helt spesiell posisjon i TV 2. Vi gikk veldig langt, men alt har en grense. Vi har i TV 2 mange andre satsinger som vi også har et ansvar for å ivareta. I dag er vi skuffet, sier Sandnes til kanalens egen nettside.

- Samtidig har TV 2 Premier League i mer enn to sesonger til og er fast bestemt på å fortsette å gi publikum det best mulige tilbudet. Rettigheter er til leie, ikke til odel og eie. Nye viktige rettigheter er i spill og TV 2 har fortsatt ambisjoner om å tilby et attraktivt sportsinnhold til det norske folk.

- Skuffelse og stolthet

Jansen Hagen sitter igjen med både skuffelse og stolthet.

- Da vi kjøpte Premier League-rettighetene, ba vi om én dag til å gjøre det så bra vi kunne gjøre det. Så ble det tolv år. Sånn sett kan vi ikke være skuffet. Vi har vært med på et eventyr over så mange år. Det er mange følelser; det er både skuffelse og stolthet, sier han til Dagbladet.

- Vi må bare gratulere NENT. Vi vet mye om følelsene som er i sving. Det er bare å nyte dagen for dem og løfte blikket framover for vår del.

TV 2 har blant annet rettighetene til det norske fotballandslaget (herrer), som virkelig har fått en boost med Erling Braut Haaland og Martin Ødegaard i spissen.

- Landslagsrettighetene er vi veldig glad for å ha.

Milliarder i sving

NENT Group - som allerede sender Premier League i Sverige, Danmark og Finland - er på sin side overveldet over å ha sikret seg Premier League-rettighetene også i Norge.

- Jeg overveldet over denne nye og utvidede avtalen. Våre sportsmedarbeidere er klare for å ta dette til et nytt nivå for mange år framover, sier Anders Jensen, direktør i NENT Group.

Det er ikke kjent hva NENT Group betaler for rettighetene de nå har sikret seg. Tidligere har DN skrevet at TV 2 i 2015 betalte 1,8 milliarder kroner for tre sesonger med engelsk fotball.

Premier League genererer cirka 35 milliarder kroner i inntekter til ligaen per år fra TV-rettigheter på verdensbasis. Det anslo PL-sjefen Richard Masters i mai, ifølge NTB.