TV 2 nektet adgang til FIFA-trekning med Putin i Moskva

TV 2s team i Russland ble nektet sikkerhetsklarering og akkreditering til FIFA-trekningen i Moskva. 

STENGT UTE: TV 2-journalist Øystein Bogen skriver at TV-kanalen er nektet akkreditering til FIFA-arrangement hvor Russlands president, Vladimir Putin, skal delta. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
STENGT UTE: TV 2-journalist Øystein Bogen skriver at TV-kanalen er nektet akkreditering til FIFA-arrangement hvor Russlands president, Vladimir Putin, skal delta. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Fredag skal FIFA, med Vladimir Putin til stede, i Kreml trekke hvilke lag som skal spille mot hverandre i de innledende VM-rundene i Russland til neste år. TV 2 er på plass i landet for å dekke trekningen, men torsdag kveld skriver journalist Øystein Bogen på kanalens nettsider at de ble nektet akkreditering til arrangementet.

– Ved å gi journalister og medier man ikke liker rødt kort, slik TV 2 fikk i Moskva i dag, har russiske myndigheter nettopp brutt ned skillet mellom sport og politikk, skriver Bogen.

Bogen har tidligere blant annet skrevet om at PST advarer mot økt russisk spionasjevirksomhet på norsk jord.

Angrep på pressefriheten

Journalisten setter spørsmålstegn ved hvorvidt det muligens bare vil være de TV-stasjonene som har «oppført seg pent» og «ikke laget kritisk journalistikk om Russland som blir ønsket velkommen på tribuner og i kommentatorbokser neste sommer».

Til The Barents Observer omtaler Bogen hendelsen som et angrep på pressefriheten, og TV2s nyhetsredaktør Karianne Solbrække sier det er bemerkelsesverdig og beklagelig.

– Jeg håper det er en misforståelse. TV 2 har rettighetene til å vise VM, og jeg forventer at teamet vårt trygt kan utøve journalistikk uten å risikere utestenging eller trakassering, sier Solbrække.

Skrev brev til ambassaden

Hun opplyser til nettstedet at kanalen har skrevet et brev til den russiske ambassaden i Oslo for å få klarhet i situasjonen. Ambassaden ba dem ta kontakt med Russlands utenriksdepartement, som ikke har svart på kanalens henvendelse.

Flere har tatt til orde for at Russland burde fratas VM-arrangementet på grunn av landets anneksjon av Krim-halvøya i 2014 og deres pågående støtte til opprørerne i Øst-Ukraina.

(NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer