Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Romania - Norge, kl. 20.45

TV 2-profil: - Glem det

- Sjansen for å bli blant de to beste i EM-kvaliken er 15 prosent, sier Jesper Mathisen. TV 2-eksperten tror alt handler om Nations League i mars.

RINGSIDE: TV 2-ekspert Jesper Mathisen er på plass i Bucuresti. I går fulgte han Norges siste trening før kampen mot Romania i EM-kvaliken. Foto: Tore Ulrik Bratland
RINGSIDE: TV 2-ekspert Jesper Mathisen er på plass i Bucuresti. I går fulgte han Norges siste trening før kampen mot Romania i EM-kvaliken. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer
  • Romania - Norge, kl. 20.45 på TV 2

BUCURESTI (Dagbladet): To 1-1-kamper mot Sverige og Spania har på mange måter skapt et inntrykk av at Norge er på god vei til EM-sluttspillet neste sommer.

De to beste lagene fra gruppa går videre. Sannheten er likevel at Norge er fire poeng bak Sverige på andreplass med tre kamper igjen. Norge er også tre poeng bak Romania på tredjeplass, og i kveld møtes lagene. Spania kan ingen gjøre noe med.

TV 2-ekspert Jesper Mathisen føler seg ganske trygg på at dersom Lars Lagerbäck og co. skal til EM-sluttspillet, så må det skje gjennom Nations League. Uansett hva som skjer i EM-kvaliken, har Norge skaffet seg en ekstra mulighet som vinner av sin gruppe.

ANALYSE: Dagbladets fotballkommentator, Morten P, analyserer landslaget før de møter Romania tirsdag. Foto: Tore Ulrik Bratland / Dagbladet Vis mer

- Mest sannsynlig blir det ikke EM-sluttspill gjennom kvaliken, sier Mathisen til Dagbladet.

- Det er vel ikke mer enn 15 prosent sannsynlighet for å bli blant de to beste lagene i gruppa. Det blir nok Nations League i mars 2020 at muligheten ligger. Med tre poeng mot Romania og spansk seier over Sverige, vil selvfølgelig prosentandelen gå opp. Men i utgangspunktet ser det vanskelig ut å bli blant de to beste.

Vi møter Mathisen på Arena Nationala i Bucuresti. Det er her slaget står i kveld, foran et publikum som trolig vil bestå av 30.000 barn - og noen voksne. Årsaken er straff for publikums rasistiske ytringer under kampene mot Spania og Malta tidligere i kvaliken.

Norge har akkurat gjort unna ei trening når vi prikker Mathisen på ryggen. Selvtilliten og optimismen er til å ta og føle på blant spillerne ute på banen. Men det kan fort bli tøft, og enda verre enn inntrykket som er tegnet i euforien etter 1-1-kampen mot Spania lørdag.

Mathisen sier:

- Det er veldig mye som skal klaffe dersom vi skal bli blant de to beste. Én ting er hvis du plukker ut hver enkelt kamp, så er ikke resultatene nødvendigvis urealistiske. Det norske laget er i solid utvikling og har levert to veldig gode kamper (mot Sverige og Spania). Derfor har jeg troen på at det er fullt mulig å kvalifisere seg til sluttspillet via Nations League i mars. Jeg er helt sikker på at dette laget kommer til et mesterskap om ikke lang tid.

Rotet det bort

Mathisen mener at spesielt to kamper har gått galt i kvaliken.

SE SKANDALESITUASJONEN: Mandag kveld ble EM-kvalifiseringskampen mellom England og Bulgaria stoppet to ganger som følge av rasistiske tilrop fra tribunen. Her kan du se situasjonen. Video med tillatelse: TV 2 Vis mer

- Vi rotet det bort i hjemmekampene mot Sverige (3-3) og Romania (2-2). Det var to kamper vi absolutt burde vunnet. Vi hadde initiativ og kontroll, så ble det bare tull og tøys da Norge skulle forsvare seg mot slutten av kampene.

Han har tro på seier over Romania i kveld. Store deler av den siste pressekonferansen før kampen ble viet det faktum at hjemmelaget er straffet for supporternes rasistiske ytringer, men likevel får fylle tribunene med barn. Det vil si personer opp til 14 år.

- Jeg har full forståelse for at Romania gjør det så lenge regelen er slik, men jeg vil legge til at jeg håper de unge tilhengerne oppfører seg bra, sier trener Lagerbäck.

- Vi har noen spillere med annen bakgrunn, og jeg blir veldig skuffet om det som har skjedd her før, hender igjen. I så fall vet jeg ikke hvordan vi reagerer.

Konsentrasjon

- Vi må være konsentrerte i 90 minutter, påpeker kaptein Stefan Johansen.

- Hjemme var vi gode i halvannen omgang og ledet 2-0, men så sviktet konsentrasjonen, og vi slapp dem inn i kampen. Det skal ikke skje igjen.

EM-KVALIK
Spania761018-419
Sverige742117-814
Romania741216-713
Norge724112-910
Malta71062-173
Færøyene70073-230
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media